Vinneren av 'Ung i dag' kåret

Arne Strømme er vinneren av fjerde runde i Fotografen 2015.
Fotografen 2015 er et samarbeid mellom Japan Photo, Cyan :galleri og foto.no.

Med serien 'Calle 29' har Arne Strømme gått til topps i fjerde runde av Fotografen 2015. Temaet var 'Ung i dag' og det skulle leveres serier på mellom 3 og 8 bilder.

Juryen denne runden har bestått av fotografene Jocelyn Bain Hogg, Marie von Krogh og Tommy Ellingsen, alle tilknyttet prosjektet Sea Change. Kun 31 serier ble levert inn og juryen valgte å premiere 3 av disse seriene.

Arne Strømme er overrasket over at han gikk helt til topps, for det var med nød og neppe han valgte å delta.

- Jeg har ikke jobbet spesielt med denne kategorien den siste tiden. Men lukten av sagmugg ble for sterk, så jeg tok en runde i arkivet på tampen. Jeg har jo mange bilder liggende, både ubrukte og uredigerte, og Fotografen-konkurransen gir en fin mulighet til å få bildene «på bordet», forteller Strømme.

'Calle 29' er fotografert i Gamle Havanna på Cuba.

- La Habana Vieja er jo gatefotografens Mekka. Gaten er selve livsnerven i denne byen. Her møtes livsbejaenede mennesker blant slitte, faregrike fasader. Folk her liker å bli fotografert og motivene står i kø. Men det er alltid en fare for å ende opp i klisjèer når en nedkjølt nordmann plutselig befinner seg i et eksotisk miljø.

I serien har Strømme forsøkt å ikke la seg blende av det åpenbare. Han har hatt et ønske om å formidle øyeblikket og dynamikken i bevegelser og situasjoner.

- 'Ung i dag' er kanskje et tema som inviterer til nytenking og kreativitet. Det vil si - å bryte med formgitte konvensjoner. Samtidig er form en viktig del av bilder (for meg), uansett innhold. Derfor var det ekstra hyggelig at denne serien, med - skal vi si - en klassisk tilnærming, nådde opp.

Strømme har hatt en rekke reiser rundt omkring i verden. Han ser noe universelt i mennesker, og ikke minst i ungdom.

- De styres av de samme impulser og følelser uansett hvor i verden man befinner seg. Gutta briljerer og jentene beundrer. Og motsatt, selv om stereoptypien ikke stimulerer til dette. Fotball og flørting er universelt og foregår i tilnærmet alle ungdomsmiljøer. Jeg ville fokusere på noe positivt. Ungdom flest bidrar positivt, selv om de mørke sidene ofte kan gi et sterkere fotografisk uttrykk.

Jurymedlem Marie von Krogh forteller at flere av de innsendte bidragene hadde enkeltbilder som kunne vært premiert, men holdt ikke god nok kvalitet som serie.

- Vi savnet serier med en klar motivasjon og fortellerstemme, og også en strammere redigering (bildeutvalg). Et kriterie for en vellykket reportasje er å ikke ha bilder som repeterer, men at de ulike motivene utgjør en sammenhengende fortelling, forteller hun.

En utfordring når man velger ut bilder til en serie er at man ofte beholder for mange bilder.

- En god øvelse kan være å spørre deg selv for hvert enkelt fotografi: Forteller dette noe nytt, bidrar det med noe ekstra til serien eller repeterer det noe vi allerede har blitt fortalt? Det kan være lurt å la en annen kikke på arbeidet: Man kan lett bli blind på egne favorittmotiver, som kanskje ikke er det beste fotografiet for helheten i serien. Varier med utsnitt, avstand og scener: La betrakter bli kjent med personen(e) det handler om og miljøet de er i. Legg 200 mm hjemme og gå nærmt på folk. Og aller viktigst: Bruk tid i miljøet du vil fortelle noe fra.

I neste års Fotografen-konkurranse blir det mest sannsynlig enda en runde med tema 'Ung i dag'. Serier er utfordringer for en rekke fotografer, derfor varsler vi dette allerede nå slik at de som ønsker å delta i neste års konkurranse kan starte forberedelsene.

Femte runde av Fotografen 2015 er allerede i gang. Temaet er landskap og frist for deltagelse er 15. oktober.

Med to runder igjen av Fotografen 2015 leder Eduardo Valle de Anton sammenlagt med 21 poeng foran Henning S. Pettersen (20 poeng), Audun Nygaard (16 poeng) og Arne Strømme (13 poeng).

Trykk på vinnerbildene-tab'en på toppen for å se vinnerbildene.
Nedenfor finner du link til alle vinnerfotografene.
Arne Strømme -
Arne Strømme
1. plass (12 poeng) i Fotografen konkurransen 2015 med tema "Ung i dag". Juryen sier: Forfriskende naturlige bilder. Serien er stramt redigert, god veksling og dynamikk
Kaja Sitron Juul -
Kaja Sitron Juul
2. plass (10 poeng) i Fotografen konkurransen 2015 med tema "Ung i dag".Juryen sier: Stilsikkert og utforskende om ung moderne seksualitet.
Eduardo Valle de  Anton -
Eduardo Valle de Anton
3. plass (9 poeng) i Fotografen konkurransen 2015 med tema "Ung i dag".Juryen sier: Velkomponert, god lysbruk, veksling mellom alvor og lek

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Egil M.
Er fair at de ikke finner 10 stk å premiere - men synes at det å kun gi poeng til 3 virker litt rart/lite når en ser på de siste rundene... Var det virkelig så dårlig kvalitet denne runden..

sist serie var det listet 93 innsendelser, hvorav 81 ? oppfulgte krevene om minst 3 bilder... hvor av 14 serier fikk poeng 1-10 + 4 hed.

14/ 81 = 17,2%

denne runden var det altså kun 3 av 33 ( 37 innsendelser som fikk poeng = 9,1 % som var bra nok...

runden imellom , runde 3 enkeltbilde manupilasjon, hadde 22 premier på 74 insendte = 29,7 % premierte...

all ære til de 3 på topp selvsagt - men synes det var rart det ikke var plass til å gi poeng tilflere...

Som det kommenteres fra foto.no : "Serier er utfordringer for en rekke fotografer" - så kanskje det ikke er her en skal være så kritisk at en begrenser premieringen så drastisk...

Skulle tro det var mulig å finne 6-8 serier verdt premiering i det minste... ( selv om en ikke skulle finne 10 )
5.10.2015
Carsten W.
Henger meg gjerne på Ulv angående de tre premierte serie. Meget bra og blant mine egne favoriter alle tre. Likevel husker jeg noe serier til som var ikke så ille heller. Sorry, foto.no, litt mer forklaring må til.
5.10.2015
Ulv S.
Vil heller benytte kommentarfeltet til å hylle de tre vinnerne i denne runden, tre meget forskjellige serier som hver og en visualiserer temaet på en flott måte.
Gratulerer alle tre!

mvh Ulv
5.10.2015
Carsten W.
"...Om juryen mener at det ikke er 10 bilder eller serier som er gode nok til poeng/plassering, har juryen myndighet til å dele ut færre plasseringer. ..."

Nå har jeg funnet regel. Kan ikke huske det fra før, nei. Nå skulle jeg gjerne høre mer om kriterier, juryen brukte.
5.10.2015
Carsten W.
Meget rart avgjørelse å bare premere tre serier. Finner ikke noe i reglene om dette heller. Hvis man organisere en marathon og 4de kommer 1 time etter de 3 første i mål, er han/hun ikke 4de lenger og deltok ikke i det hele?
5.10.2015
Egil M.
var det virkelig kun 3 serier som var verdt poeng?
5.10.2015
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu