Fotografiets dag

Førstkommende søndag er det duket for nok en utgave av Fotografiets dag på Preus museum i Horten.
I år er det niende gang Fotografiets dag arrangeres. Det er Preus museum som står bak, men produksjonen av det hele gjøres i samarbeid med ulike fotoorganisasjoner.

Årets festivalutstiller er Linda Bournane Engelberth. Hun har dokumentert det forfulgte romfolket over tid, og dokumentert deres kamp for tilværelsen. Gjennom bildeserien «You can call me a gypsie if you want to» har Bournane Engelberth kommet nært innpå tilreisende romfolk fra to små landsbyer i Romania.

Temaet for 2015-versjonen av Fotografiets dag er 'Makt og demokrati'. Og Bournane Engelberth er valgt ut nettopp for å belyse dette temaet.

- Har du tenkt over hvor viktig fotografiet er for demokratiet? Ved overgangen til 1900-tallet kunne man trykke fotografier sammen med tekst, og fikk etter hvert telefotografi. Fotografiet er dermed et av de viktigste redskap for å forvalte de «sanne» historiene, synliggjøre minoriteter og urett, men kan også bidra til propaganda og maktmisbruk, skriver Preus museum i en pressemelding.

Sterkt blir det garantert når Mads Gilbert skal holde sitt foredrag "Natt i Gaza" hvor han deler sine opplevelser fra Al-Shifa-sykehuset i Gaza og det siste angrepet fra Israel i juli og august i fjor.

- Med egne bilder, korte videoer og enkeltskjebner vil han beskrive hvordan fotografiet kan ha sin plass og kraft også i en medisinsk fortelling om alminnelige menneskers vilkår når "moderne krigføring" treffer dem.

I år er det 50 utstillere som skal vises på den juryerte utstillingen.

- Publikum vil sende inn bilder til juryering, og utvalget gjøres av en jury som er satt sammen av representanter fra de norske fotograforganisasjonene og Preus museum. Et populært prosjekt som viser noe av fotografiets mangfold, og som gir publikum muligheten til å dele bilder på en annen måte enn det de er vant til i vår digitale delingskultur – i stedet for å dele bilder på veggen på Facebook, kan de nå dele med seg på en ekte vegg – 100 meter lang og med ekte papirkopier.

Det er et stort og omfattende program man kan ta del i på Fotografiets dag. Det blir muligheter til en titt på konserveringsverkstedet hvor man kan få se hvordan de første fotografiske teknikkene fungerer i praksis. Det blir også aktiviteter for barn.

- Til museets jubileumsutstilling og årets Fotografiets dag produseres det en helt ny figurteaterforestilling som tar for seg museets egne skyggefigurer, i et samarbeid med Kattas figurteater som har fått grave ned i den spesielle førfotografiske samlingen til Preus museum som er unik også i europeisk sammenheng. Det vil også arrangeres solbilde-workshop og hoppeslott for de små. Et populært innslag er det historiske portrettstudioet, der publikum får lov til å kle seg ut i morsomme kostymer. Her er det muligheter for kjappe selfies som kan legges ut på Instagram og dermed vises på en av live-feedene i området.

Fotografiets dag har som mål å skape forståelse og samhandling mellom de ulike fotomiljøene i Norge, og legge til rette for gode møter. Fotografiet er i fokus og Fotografiets dag skal vise både bredden i fotografi og samtidig gi enkelte dypdykk. Preus museem satser på at både profesjonelle og amatører skal kunne finne noe av interesse, noe som kan bidra til både inspirasjon og ny kunnskap.

Mer informasjon

Kilde: pressemelding Preus museum
© Linda Bournane Engelberth -
© Linda Bournane Engelberth
fra serien «You can call me a gypsie if you want to»
© Linda Bournane Engelberth -
© Linda Bournane Engelberth
fra serien «You can call me a gypsie if you want to»
© Linda Bournane Engelberth -
© Linda Bournane Engelberth
fra serien «You can call me a gypsie if you want to»

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu