Eget Wilse-oppdrag

I forbindelse med markeringen av at det i år er 150 år siden fotograf Anders Beer Wilse ble født, inviteres deltagerne i Nasjonal Fotovandring til å gjenskape et eller flere av Wilses motiver.
Som et ledd i det nylig inngåtte samarbeidet mellom Nasjonal Fotovandring og Nasjonalbiblioteket, vil deltagerne på årets utgave av Nasjonal fotovandring kunne bryne seg på et ganske så morsomt bonus-oppdrag, med egne premier og egen juryering. I forbindelse med markeringen av at det i år er 150 år siden fotograf Anders Beer Wilse ble født, inviteres deltagerne i Nasjonal Fotovandring til å gjenskape et eller flere av Wilses motiver.

Anders Beer Wilse brukte hele sitt liv og karriere til å skape et enormt bildearkiv over Norge og norsk kultur. Vår nasjonale identitet er preget av hans fotografier fra første halvdel av 1900-talletet, en tid da Norge gikk fra å være et tradisjonelt bondesamfunn til å bli en moderne, industrialisert nasjon. I dag er titusener av Wilses bilder digitalisert, og ligger søkbare på Nasjonalbibliotekets hjemmeside.

Wilses bilder byr på et mangfold av både landskap, bybilder, hendelser og mennesker – fra situasjonsbilder til rene portretter. Deltagerne kan selv velge hva slags bilder man ønsker å gjenskape – og på hvilken måte.

Seksjonsleder Arthur Tennøe ved Nasjonalbiblioteket håper på god oppslutning om bonus-oppdraget.

- Her har man mulighet til å velge i et vidt spenn av bilder, og bare det å dykke ned i Wilses enorme bildeskatt, er i seg selv en stor opplevelse. Vi kommer til å vektlegge både kreativitet og gjenkjennelse når vi skal velge ut og premiere de beste bidragene, forteller Tennøe.

For premier blir det.
Til jul kommer jubileumsboken om Wilse ut, og dette blir en praktbok på flere hundre sider i stort format, utgitt på Press forlag. Nasjonalbiblioteket kårer 15 vinnere som får hvert sitt eksemplar av denne boken. Jury vil bli oppnevnt av Nasjonalbiblioteket.

Arthur Tennøe åpner for vide tolkninger til oppgaven:

- Det mest åpenbare, og kanskje enkleste, er å RE-fotografere bilder fra samme ståsted og med om lag samme bildevinkel. Dette kan gi oss mange interessante eksempler på utviklingen gjennom de siste 100 år eller så. Vi åpner også for at man kan ta et bilde som er en moderne utgave av Wilses bilder – som spiller på kontrasten mellom nytt og gammelt. Både sort/hvitt og farger er godtatt, og man står fritt til å redigere sine bilder – noe Wilse også gjorde flittig med de verktøy som var tilgjengelige i samtiden.

Prosjektleder i Nasjonal Fotovandring, Morten Reiten fra Japan Photo, er entusiastisk over bonusoppdraget.

– Vi har som mål å fylle dagen med aktivtet og inspirasjon, og dette blir et supert pustehull eller avbrekk fra temaet Min Lørdag. Min Wilse kan også fint løses både før og etter det organiserte opplegget rundt om i landet, og oppgaven er både spennende og tilgjengelig for alle, uansett nivå, ferdigheter og geografisk tilhørighet.

I tillegg til at et utvalg bilder vil bli premierte, ønsker Nasjonalbiblioteket også å sette opp en utstilling som viser et utvalg bilder, presentert side om side ved siden av Wilses original. Det er derfor viktig at man ved innsending husker å oppgi id-nummeret på Wilse-bildet man har RE-fotografert.

Slik gjør du:

Besøk Nasjonalbibliotekets database over Wilse-bilder, og gjør et søk, enten på motiv, stedsnavn eller annet.

Man kan også søke «wilse» på www.nb.no, da får man i tillegg opp en del postkort og annet materiale i tillegg til bildematerialet i linken over.

Tips: Lagre de bildene du synes er interessante på din smarttelefon, så har du det for hånden når du skal løse oppgaven.

Bonus-oppdraget følger for øvrig samme spilleregler som hovedkonkurransen, som blant annet sier at bildet skal være tatt i løpet av døgnet 12. september, og at hver deltager kan sende inn inntil tre bidrag.

Mer informasjon om innsending og konkurranseregler offentliggjøres fortløpende før fotovandringen.

Nasjonal Fotovandring går av stabelen lørdag 12. september.

På Foto.no vil vi komme med oppdateringer om arbeidet videre, både på nasjonalt plan – og etter hvert også med detaljert oversikt over de lokale arrangementene. Sjekk også ut hjemmesiden til Nasjonal Fotovandring

Foto.no er samarbeidspartner i Nasjonal Fotovandring



Anders Beer Wilse. Norsk folkemuseum/Nasjonalbiblioteket -
Anders Beer Wilse. Norsk folkemuseum/Nasjonalbiblioteket
Anders Beer Wilse. Norsk folkemuseum/Nasjonalbiblioteket -
Anders Beer Wilse. Norsk folkemuseum/Nasjonalbiblioteket
Anders Beer Wilse. Norsk folkemuseum/Nasjonalbiblioteket -
Anders Beer Wilse. Norsk folkemuseum/Nasjonalbiblioteket
Anders Beer Wilse. Norsk folkemuseum/Nasjonalbiblioteket -
Anders Beer Wilse. Norsk folkemuseum/Nasjonalbiblioteket

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu