China Dream

Fotojournalistikkstudenter har deltatt i internasjonalt fotoprosjekt. Denne uken lanseres det på DOK: 15 i Fredrikstad.
Det er 10 fotografer fra Høgskolen i Oslo og 14 fotografer fra Bangladesh og Kina som har samarbeidet om å dokumentere den kinesiske drømmen. Fotografene har sammen samlet 24 unike historier. Det har resultert i boken, nettsiden og utstillingen «China Dream», som også har fått 125.000 kroner i støtte fra Fritt Ord.

AJ Ghani
Supersonic: A scene from a video shoot where members of Dangster are hired to dance.


Tittelen på prosjektet er hentet fra Kinas øverste leder, Xi Jinping. Noen uker etter innsettelsen i 2012 sa han at den største kinesiske drømmen er gjenreisingen av Kina som nasjon. Studentene har utforsket hva det nasjonalistiske prosjektet betyr i praksis for mennesker som lever i landet.

– Det virker ikke som at Kina har noe felles prosjekt ut i fra de menneskelivene vi har portrettert. Det er stor forskjell på de som bor på landet og de som bor i byen, noe vi også har dokumentert gjennom de 24 forskjellige historiene vi forteller, sier student Skjalg Bøhmer Vold i en pressemelding.

Katinka Hustad
Somewhere: On high heels, singing songs of love they someday hope to find, Shi Yu Rong and Shi Pi Hua climb in the Lu Dong mountains.


Studentene har blant annet dokumentert eldreomsorg på landsbygden, ørkenlandskap ved grensen til Mongolia, skyskraperlivet i Hong Kong og hip-hoppere på helikopterplattformer i Kunming. Synet på Kina har også forandret seg underveis i prosjektet.

– Vi hadde et helt annet bilde av Kina før vi dro dit. Det er det som er så viktig med reportasjefotografiet. Du må dra ut og se, føle og dokumentere. Du må komme tett på menneskers liv for å komme forbi det overfladiske, og bryte med dine egne fordommer, sier Patrick da Silva Sæther.

Skjalg Bøhmer Vold
Next stop: Some say it is not really China – Shanghai – one of the world’s fastest growing megacities.


Det har vært lærerikt å samarbeide med studenter fra Bangladesh og Kina.

– Bidragene fra dem skiller seg kraftig fra den norske fototradisjonen, og det har vært veldig lærerikt å sette sammen et materiale med et såpass variert stiluttrykk. Det har gitt oss helt nye måter å tenke fotojournalistikk på, sier Sæther.

Fotojournalistikk ved HiOA har i flere år hatt samarbeid med skoler og fotomiljøer i Asia. Men dette er første gang det er et felles prosjekt om bok og utstilling. Med seg har de også hatt Fu Yongjun og Sarker Protick som workshopledere.

– De har vunnet priser i World Press photo, og deres visuelle blikk har løftet materialet vårt og vår egen måte å se bilder på.

Boken lanseres denne uken på Dokfestivalen i Fredrikstad.

Facebook
China Dream

Hadi Uddin
Dive: The swimmer Zheng Tao is taking shower.

Billy H. C. Kwok
Permanently Temporary: A refugee takes a rest after a whole day of farming. Hong Kong, China, 2014.

Melisa Fajkovic
Her own room: Mosuo is a small female dominated ethnic group living high up in the Tibetan Himalayas. The society is matriarchal and the oldest grandmother is in charge. The day after New Year, families hike up to the mountains for their annual "Coming of Age" Ceremony.

Debashish Chakrabarty
Exabytes, To some people, let’s just call them gamers, the world consists of bits and bytes. The virtual reality merges with the real world – if there even is such a thing as a real world, of course

Patrick da Silva Sæther
Village doctors: Gong Chen treating a pasient with cupping, which is a traditional chinese treatment. Cupping is supposed to relieve back and neck pains, stiff muscles and help against anxiety, migraine and other conditions.
Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu