Mary Ellen Mark har gått bort

Med kjærlighet fotograferte hun mennesker på siden av samfunnet.
75 år gammel har en legende innen fotografiet gått bort. Mary Ellen Mark fotograferte dem som var på siden av samfunnet, de som slet, de som ikke var som alle andre. Hun fotograferte dem med kjærlighet, hun ga dem et ansikt og en stemme. Hun var ikke så opptatt av mainstream, men heller av samfunnets mer trøblete sider.

I 1987 fortalte hun til Darkroom Magazine hvorfor hun ble dratt mot disse sidene av samfunnet:

- Mye av livet handler om flaks. Ingen kan velge om de blir født til rikdom og et priviligert hjem eller inn i ekstrem fattigdom. Jeg tror jeg er interessert i menesker som ikke har hatt de store mulighetene, for de gir mer og trenger mer. De treffer meg. Jeg gjør masse arbeid for å ha et levebrød, men det er disse prosjektene som er grunnen til at jeg ble fotograf.

9 år gammel fikk hun sitt første kamera. Og siden den gang har hun gitt ut 18 bøker, blitt publisert i en rekke av de viktigste magasinene verden over og stilt ut på de tyngste museene. I perioden 1977-1981 var hun også medlem av det anerkjente billedbyrået Magnum Photos. I 2001 ble hun tildelt 'Cornell Capa Lifetime Achievement Award' og i fjor ble hun hedret av George Eastman House Mark med 'Lifetime Achievement in Photography Award'.

Nedenfor kan du se et nydelig foredrag Mary Ellen Mark holdt i en forelesningsserie på Penny W. Stamps School of Art & Design i 2013. Hun prater om og viser en rekke av sine sterke og viktige fotoprosjekter gjennom karrieren.



Mary Ellen Mark
Frank Hesjedal - Mary Ellen Mark. New York, 2008.
Mary Ellen Mark. New York, 2008.
Frank Hesjedal

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu