Lars Tunbjörk har gått bort

Mesterfotografen ble bare 59 år gammel. Han var en av Sveriges fremste fotografer, han var en visjonær innen fargefotografiet og det absurde.
Det er en rekke stikkord som dukker opp når man tenker på Tunbjörks fotografier og prosjekter. Absurd. Humoristisk. Surrealistisk. Lekent. Blits. Farge. Hverdag. Ferie. Sverige. Modernitet.

Nå er han gått bort, bare 59 år gammel.

Jan Broman, en av grunnleggerne av Fotografiska i Stockholm, forteller til svt.se at det er en av de største gjennom tidene som har gått bort.

- Tunbjörk har med sin særegne stil vært innovativ. Han var en av få verdensfotografer fra Sverige som har en stor tilhengerskare i utlandet.

Lars Tunbjörk kom fra Borås og startet sin karriere som pressefotograf i Borås Tidning allerede som 15 åring. Han var inspirert av svenske fotografer som for eksempel Christer Strömholm. Men da han oppdaget og utforsket blant annet Stephen Shore og William Eggleston, etablerte han sin egen stil - en still hvor farger som smeller ble en signatur. I 1993 fikk han sitt store gjennombrudd med boken ”Landet utom sig”.

I 1982 ble Tunbjörk kåret til Årets pressefotograf i Sverige, og i 2008 ble han tildelt Scanpix sin store fotopris.

Helge Skodvin, en av Norges fremste fotojournalister, beskriver Tunbjörk som en smart fotograf med en veldig tydelig profil. Og med hele bagasjerommet fullt av humor. For Skodvin var Tunbjörk den største inspirasjonskilden.

- Den siste boken hans "Vinter" fra 2007, er nok kanskje den viktigste fotoboken i min samling. Der "Landet utom sig" var kommenterende og hysterisk morsom, så er "Vinter" mer personlig og dyster. Den er enklere i uttrykket. Den handler mer om oss og vi, enn av de andre (de som vi ler av i "Landet utom sig").

Senest denne uken var Skodvin på jobb for et forlag. Han fotograferte i bydelen Loddefjord i Bergen.

- Tunbjörk var med meg hele veien. Når jeg fotograferer kan jeg tenke: "Åh, dette blir et skikkelig Lars Tunbjörk bilde, knall". To minutter senere tenker jeg: "Åh, Helge, pass på, dette blir et Lars Tunbjörk bilde".

Fotografiene til Tunbjörk anbefales å studere i fotobøker. Disse har han gitt ut en rekke av, for eksempel: Office, Home, Vinter og I love Borås. Han er stilt ut en rekke ganger og er representert av det anerkjente billedbyrået Agence VU.

Nedenfor kan du se et portrett av Tunbjörk i forbindelse med Scanpix Fotopris sitt 10-årsjubileum.


Lars Tunbjörk / Agence VU -
Lars Tunbjörk / Agence VU
Lars Tunbjörk / Agence VU -
Lars Tunbjörk / Agence VU
Lars Tunbjörk / Agence VU -
Lars Tunbjörk / Agence VU

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu