Nordic Light feirer 10 år

Nå nærmer det seg et av vårens aller største fotografiske eventyr. Selvfølgelig med en rekke sterke navn på plakaten.
I år blir det jubileum i Kristiansund. Det er 10 år siden første festival gikk av stabelen, og jubileumsprogrammet blir fylt med gamle og nye gjester.

- Fordi det er et jubileum i år ble vi enige om å hente tilbake noen av de som har gjort mest inntrykk på oss gjennom disse ti årene. Vi har valgt fotografer som har masse nytt stoff å vise fram og har balansert disse med nye og spennende gjester, forteller kunstnerisk leder Morten Krogvold i en pressemelding fra festivalen.

Som vanlig er programmet på Nordic Light preget av sterke navn, og ikke minst fotografer som er legender. Nå er ikke det noen nyhet i seg selv lenger, for sammen med Nordic Light, er det en rekke andre norske festivaler som år etter år skilter med store navn innen verdensfotografiet.

Av spennende og heftige fotografer som kommer til Kristiansund i april i år, er blant annet amerikanske James Nachtwey. Han har gjennom en mannsalder dokumentert krig, konflikt og sosiale problemstillinger verden over. Da startskuddet for Nordic Light gikk for 10 år siden var han en av festivalens gjester.

- Nachtwey ser på sine bilder som vitnesbyrd over handlinger som ikke må glemmes eller gjentas og han har blant annet dekket kriger i Irak, Bosnia og Tsjetsjenia, fotografert hungersnød og forurensning, samt jordskjelvet og tsunamien i Japan i 2011, skriver Nordic Light i en pressemelding.

Giorgia Fiorio er også en fotograf som returnerer til festivalen i år. Hun er kjent for langtidsprosjekter hvor vakre og sterke bilder står helt sentralt.

- Fra 1990 og 1999 viet hun sitt arbeid til en fotografisk utforskning av ulike mannsdominerte samfunn. Fiorio fotograferte blant annet tyrefektere, den franske fremmedlegionen, amerikanske brannmenn og sjømenn. De neste ti årene brukte hun på prosjektet The Gift, der hun utforsket religiøse og spirituelle ritualer i 38 land på fem kontinenter.

Den tyske Magnum-fotografen Thomas Hoepker kommer også. Han har gjennom en karriere på over femti år stått frem med stillferdige fotojournalistiske bilder. Et godt eksempel er det kontroversielle bildet (som du kan se i denne artikkelen) fra 11. september 2001 der forgrunnen er preget av en gruppe mennesker i prat, tilsynelatende uberørt av bakgrunnen hvor World Trade Center er i full brann.

En rekke andre spennende navn er på plakaten, som for eksempel: Arno Rafael Minkkinen, Pieter Ten Hoopen, Goran Tomasevic, Håkan Ludwigson, Per Maning og Mai Loc.

Nordic Light åpner 21. april og varer frem til 25. april. I tillegg til foredrag, blir det “ansikt til ansikt” med utvalgte personligheter, filmvisninger og utstillinger.

Mer info om Nordic Light
Thomas Hoepker -
Thomas Hoepker
Arno Rafael Minkkinen -
Arno Rafael Minkkinen
Goran Tomasevic -
Goran Tomasevic
Håkan Ludwigson -
Håkan Ludwigson

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu