Jan Olav Bredesen vinner Fotografen 2014

Med 25 poeng sammenlagt har Jan Olav Bredesen gått av med seieren i Fotografen 2014.
Fotografen 2014 er et samarbeid mellom Japan Photo, Cyan :galleri og foto.no.

Med jurymedlemmer som Rune Eraker, Cig Harvey, Claire Rosen, Dimitri Koutsomytis, Anne Lise Flavik og Ole Jørgen Liodden har foto.no kåret Jan Olav Bredesen fra Gjøvik til Fotografen 2014.

Konkurransen har gått over 6 runder med følgende temaer: fritt, alderdom, arkitektur, sport, landskap og selvportrett. Hver runde er juryert av en profesjonell og slagkraftig jury.

Jan Olav Bredesen sanket poeng i tre av seks runder. Han fikk andreplass i selvportrett, fjerdeplass i fritt og femteplass i alderdom. Dermed sanket Bredesen totalt 25 poeng. Cecilie Bannow kom på andreplass med 24 poeng, mens Arne Strømme og Carsten Wagner kom på en delt tredjeplass med 17 poeng hver.

Gledelig overraskelse
Jan Olav Bredesen er gledelig overrasket over å bli kåret til Fotografen 2014. Før sisterunden var det et sprang på 7 poeng opp til førsteplassen. Med en andreplass i sisterunden gikk han til topps sammenlagt med en margin på 1 poeng.

- At jeg har vunnet har ikke gått helt opp for meg ennå. Jeg kunne ikke fått noen bedre gave enn dette. Mye av fritiden min de siste årene har gått med til fotografering. Derfor føler jeg at dette er en anerkjennelse av det jeg driver med. Anerkjennelsen er like viktig for meg som selve premien, forteller Bredesen.

I samme konkurranse for to år siden kom han på andreplass.

- Jeg hadde ærlig talt ikke trodd jeg skulle overgå det. Jeg synes det var mange gode bidrag i den siste og avgjørende runden, derfor er det med en viss ydmykhet jeg sitter her som vinner.

De premierte bidragene

Konkurransens første poeng fikk Bredesen i fritt-runden med et bilde om røykere og røykeloven.

- Bildet 'Nicotine' illustrerer den mye omtalte røykeloven med få og enkle elementer. Egentlig et typisk meg-bilde, der jeg forsøker å lage en historie ut av noe hverdagslig

I runden 'alderdom' hvor deltagerne leverte inn serier, fokuserte Bredesen på pensjonerte biler.

- Bidraget mitt var en serie med bilder av gamle biler som jeg fant rundt omkring på bygda. Jeg forsøkte å gi bildene en original vinkling, der lyset var et viktig element. Artig å jobbe med serier egentlig, det krever litt mer enn enkeltbilder.

I den avgjørende sisterunden var det et selvportrett med tittelen 'selvironi på en lysegrønn krakk' som stakk av med andreplassen.

- På bildet sitter jeg på en krakk i mine arbeidsklær midt ute på et jorde. Jeg har på meg en selvprodusert klovnenese (laget av en avkappet bordtennisball malt med min kones røde neglelakk). Bildet kan vel anses som resultat av en impulsiv ide jeg fikk. Det er ingen dypere mening bak bildet, annet enn at jeg mener alle har godt av å inneha en liten porsjon selvironi. Hadde jeg hatt en annen jobb, hadde jeg kanskje sittet der i legefrakk eller parkeringsvaktuniform.

Foto siden 1976
Bredesen har vært interessert i foto siden han anskaffet sitt første speilreflekskamera i 1976.

- Det var et Nikkormat som jeg kjøpte brukt av naboen som hadde fotobutikk. Jeg fikk til og med et par bilder på trykk i lokalavisa, stolt som en hane.

30 år senere kjøpte han sitt første digitale speilreflekskamera, noe som ga hobbyen et stort oppsving.

Kreativ fotograf
Jan Olav Bredesen har vist gjennom blant annet Fotografen 2014 at han er en kreativ fotograf med tanke på motiv og teknisk utførelse. Selv forteller han at han ofte tar seg selv i å ubevisst se verden gjennom en kameralinse.

- Jeg ser motiver alle steder, og er blitt mer og mer opptatt av å se lys og skygger. Derfor blir det også mer og mer sort/hvitt-fotografering. Å fotografere uten farger setter større krav til både motiv og utførelse, det blir rett og slett en annen måte å tenke på.

Han har ikke hatt noen større ambisjoner med fotograferingen, men innrømmer at han med tittelen Fotografen 2014 har fått en solid dose inspirasjon.

Utstilling i premie
Som vinner av Fotografen 2014 får Bredesen en egen separatutstilling på Cyan :galleri i Oslo i premie. Utstillingen blir produsert av Japan Photo.

- Å få en egen utstilling på et galleri er nok den mest spennende delen av premien for min del. Alle ivrige hobbyfotografer kunne nok tenkt seg akkurat det. Det å få vise fram bildene mine til andre som har samme interesse som meg selv, er stort. Gleder meg veldig til det, og også til planleggingen.

100.000 kr fra Japan Photo
Bredesen får også et gavekort på pro-produkter hos Japan Photo til en verdi av 100.000 kroner. Og gavekortet ønsker Bredesen å bruke til noe spesielt, noe som minner han om at han gikk til topps i Fotografen 2014.

- Jeg har noen år hatt en urealistisk drøm om et Leica-kamera. Nå har jeg mulighet til å få oppfylt drømmen. Jeg hadde aldri i verden hatt samvittighet til å kjøpe så dyrt fotoutstyr ellers. Nå ender jeg antagelig opp med en Leica Monochrom. Dette er et kamera jeg garantert vil bruke mye og ha mye glede av.
Jan Olav Bredesen - Alderdom
Alderdom
Jan Olav Bredesen
Jan Olav Bredesen - Nicotine
Nicotine
Jan Olav Bredesen
Jan Olav Bredesen - Selvironi på en krakk
Selvironi på en krakk
Jan Olav Bredesen
Jan Olav Bredesen -
Jan Olav Bredesen
Jan Olav Bredesen - Alderdom 3
Alderdom 3
Jan Olav Bredesen
Jan Olav Bredesen - Alderdom 4
Alderdom 4
Jan Olav Bredesen

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Jan Olav B.
Tusen takk for gratulasjoner. Gode motiver finnes overalt. Gleder meg til vegen videre.
4.1.2015
Rune B.
Gratulerer så mye Jan; kreative og ikke minst vågale bilder: mye å lære om utsnitt her!
3.1.2015
Pål M. S.
Gratulerer:-) Kreativt og veldig godt utførte bilder. Inspirerende!
2.1.2015
Carsten W.
Jeg gratulerer fra hjertet, Jan!
Bildet ditt var hjemmelig favoriten min.
30.12.2014
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu