To fra Eizo

Eizo er for mange selve gullstandarden når det gjelder skjermer for bildebehandling. Nå kommer de med en ny 31-tommers proffmodell, men de har også en 24-tommer med en pris som er innen rekkevidde for de fleste.
ColorEdge CG318-4K
La oss begynne på toppen, med den dyreste. Eizo ColorEdge CG318-4K er altså en 31-tommers skjerm med 4K oppløsning (4096 x 2160), altså mer enn fire ganger høyere enn full HD (1920 x 1080). Det gir en punkttetthet på 149 punkter per tomme (ppi), og det bør gjøre skjermen særdeles velegnet til retusjeringsarbeid og annen pirkete Photoshop-jobb.
Vel så viktig som høy oppløsning er kanskje fargespekteret, og CG318-4K skal gjengi et fargerom som tilsvarer 99 prosent av den allestedsnærværende Adobe RGB-standarden, eller 98 prosent av DCI-P3-standarden som benyttes til digitale kinoer.

Automatisk kalibrering
Skjermkalibrering er normalt en kjedelig og fiklete jobb, men her kan det gjøres helt automatisk. En sensor som er innebygd i den øvre skjermkanten, svinger ned over skjermen etter et fastsatt tidsskjema. Sensoren fungerer sammen med Eizos eget fargestyringsprogram, ColorNavigator, og hele prosessen går automatisk. Dermed trenger man heller ikke tredjeparts program- og maskinvare for kalibrering.

Svartere enn svart
I henhold til DCI-standarden har skjermen et kontrastforhold på 1500:1. Det skal sørge for at svart faktisk fremstår som svart, også når man ser skjermen fra siden.
I tillegg benytter produsenten en utjevningsteknologi (Digital Uniformity Equalizer, eller DUE) som gir ensartet belysning med et avvik på maksimalt 3 Delta-E når skjermen forlater fabrikken. Teknologien kompenserer også for påvirkningen av varierende omgivelsestemperaturer på farge og lysstyrke, slik at bildet fremstår mest mulig ensartet under ulike forhold. Eizo lover også at farger og lysstyrke er stabile bare tre minutter etter at skjermen er slått på. På andre skjermer kan dette ta 30 minutter.
10-bitsteknologi sørger for at skjermen kan gjengi mer enn en milliard farger samtidig, og det er 64 ganger så mange som man får med en 8-bits skjerm. Resultatet er mykere fargeoverganger og mindre avvik mellom nærliggende fargetoner.

Mekanikk og tilkobling
Skjermen kan justeres 149 mm i høyden og vippes 35 grader opp eller 5 grader ned, samtidig som den kan roteres 344 grader rundt sin egen akse. Inngangene til skjermen består av to HDMI- og to DisplayPort-kontakter samt USB-kontakt for viderekobling. Hette for å hindre innfallende lys, er inkludert.

ColorEdge CS240
Dette er en 24-tommers "økonomimodell" som primært er beregnet på fotografer og grafiske designere. Det lar seg gjøre å få billigere skjermer, men en Eizo-skjerm til 6500 kroner er nok innen rekkevidde for de fleste entusiaster og profesjonelle brukere.

Mye av den samme teknologien
Og IPS-skjermen ColorEdge CS240 er neppe noe dårlig valg. Oppløsningen er 1920 x 1200, og i likhet med CG318-4K viser også denne 99 prosent av Adobe RGB, og den støtter maskinvarekalibrering. Panelet har LED bakbelysning, og strømforbruket er bare 27 watt. Også denne skjermen benytter DUE-teknologien for jevn belysning over hele bildeflaten, og 10-bitsteknologien som også finnes i CG318-4K.
Skjermen leveres med Eizos egen ColorNavigator 6 programvare, og den er kompatibel med kalibreringsenheter som DataColor Spyder4 Pro, X-Rite og Color Munki Photo.

Mekanikk og tilkobling
Skjermen har 130 mm høydejustering og kan vinkles 35 grader, roteres 344 grader rundt sin egen akse, og den kan roteres til høykantvisning. Kabelholder er innebygd i foten, og hette for å hindre innfallende lys fås kjøpt som tilbehør.
ColorEdge CS240 kan kobles til via DisplayPort, HDMI og DVI.

Pris og tilgjengelighet
ColorEdge CG318-4K er i salg fra april 2015, men man kan legge inn forhåndsbestilling allerede nå. Norsk pris er ennå ikke fastsatt, men prisen i euro vil ligge på 4000,- pluss norsk mva. ColorEdge CS240 er i salg nå og koster 6540 kroner.
Eizo -
Eizo
Litt dyr, men kvaliteten er nok deretter
Eizo -
Eizo
Rimelig nok til å være aktuell for de fleste

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu