Masturbasjon med komplikasjoner

Et fotografi som ble antatt til den svenske Höstsalongen på Fotografiska i Stockholm har skapt juridiske komplikasjoner. Ikke på grunn av den masturberende kvinnen i bildet, men på grunn av et annet bilde i bildet.
Den svenske fotografen Olov Tegby-Frisk er mannen bak det omstridte bildet, som viser en naken, tatovert kvinne som ser ut til å masturbere foran et portrett av kristenpopstjernen Carola Häggkvist.

Ifølge en pressemelding fra Fotografiska symboliserer verket "den moderne kvinnens frigjøring fra sin kulturelle og sosiale arv". Men historien startet da søsteren til Olov fikk bildet av Carola som innlytningsgave for fem år siden. Venner av henne hadde funnet bildet på et loppemarked, og da Olov så bildet, fikk han ideen om å bruke det som en del av et kunstverk. Og i år sendte han altså bildet til Fotografiska i håp om å bli antatt til Höstsalongen. Bildet ble plukket ut blant 40 000 bilder fra 3000 fotografer.

- Jeg ble veldig glad da jeg fikk vite at bildet var tatt ut til Höstsalongen og hadde overhodet ikke tenkt på at bruken av bildet av en ung Carola kunne bryte med opphavsretten, men det forstår jeg jo nå. Jeg var syv år da Carola vant Melodi Grand Prix. Det finnes neppe noen annen svensk artist som har vært like folkekjær og samtidig så mislikt. Jeg brukte bildet fra loppemarkedet for å fremstille en kompleks frigjøringskamp.

Problemet er altså at Olov Tegby-Frisk ikke hadde innhentet tillatelse til å bruke bildet, fra fotografen som tok portrettet av Carola. Nå er verket fjernet fra utstillingen inntil videre.

Jens Hollingby, som er pressetalsmann for Fotografiska, understreker at fotografers opphavsrett er en hjertesak for museet.

- Ifølge Bildombudsmannen er det klart at bruken av bildet bryter mot opphavsretten ved at det inneholder et bilde av Carola som en annen fotograf tok i 1991. Höstsalongen ønsker å ta temperaturen på svensk fotografi, og opphavsretten er et svært aktuelt tema i en tid da alle tar bilder og det er enkelt å bearbeide, dele og spre bilder. Vi ønsker at Höstsalongen også skal kunne bidra til at bilder og opphavsrettigheter diskuteres ytterligere, sier han i en kommentar. Det må man si at de har klart.

Etter det som har skjedd har imidlertid Olov Tegby-Frisk bestemt seg for å omarbeide verket og sette fokus på spørsmålet om opphavsrett. Fotografen som i sin tid tok bildet av Carola, krever på sin side 66 000 (svenske) kroner fra Olov Tegby-Frisk fordi han har brutt mot opphavsretten. Fotografiska har besluttet å dekke beløpet for å unngå at en ung kunstner rammes så hardt i begynnelsen av karrieren.

Olov Tegby-Frisk er født i 1984 og arbeider som kunstner og frilansfotograf. Han er også aktuell sammen med kunstneren Sara Lailasdotter med "Det går bra att våldta mig nu". Dette er et kunstprosjekt med utgangspunkt i frustrasjonen over voldtekstdommer der offeret tillegges skyld og overgriperen frifinnes.

Olov Tegby-Frisk -
Olov Tegby-Frisk
Den nye versjonen av kunstverket
 © Karin Törnblom/IBL Bildbyrå -
© Karin Törnblom/IBL Bildbyrå
Bildet som fantes i den opprinnelige versjonen

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu