Espen Haagensen

Tidligere i høst fikk Espen Haagensen mye oppmerksomhet for hans bakgrunnsbilde på nye iPhone. Det er stort sett på tur i fjellet han tar sine fantastiske landskapsbilder.
Han er ikke fotograf av yrke. På dagtid bruker han mye av tiden sin til IT-utvikling i DNB. Men store deler av fritiden brukes til turer i fjellet, både nærmt og fjernt. Det blir det mektige landskapsbilder av. Og også oppmerksomhet. Som for eksempel da Apple lanserte iPhone 6 og Haagensens bilde fra Demevass på Hardangervidden ble valgt til bakgrunnsbilde.

Bildet ble tatt på en tur med Fjellsportgruppen i Bergen og Hordaland. Som en førjulstradisjon drar de til Turistforeningens hytte på Demevass på kanten av Hardangerjøkulen.

- Vi fyller sekkene med julemat og god drikke og går 5-6 timer på ski fra Finse til Demevass. På hytten spiser vi pinnekjøtt før vi returnerer til Finse dagen etter.

Det var ikke første gang Haagensen
var på Demevass, men det var første gang han hadde med seg lyssterk vidvinkel og et skikkelig stativ.

- Det var måne denne kvelden så det så ikke ut som det skulle bli noe godt bilde av Melkeveien. Men siste gang jeg var ute denne kvelden så var månen forsvunnet bak noen skyer og jeg fikk tatt en hel serie av Demmevass og Melkeveien.

I mai i år fikk han en forespørsel fra Apple om bildet. Nøyaktig hvordan de oppdaget bildet vites ikke. Haagensen har delt det på 500px, så det er ikke utenkelig at det var der Apple fanget det opp. Noen måneder senere kom en ny forespørsel fra Apple. Denne gang ønsket de eksklusive rettigheter til bildet i de neste 5 årene. Hva de skulle bruke det til fant ikke Haagensen ut før Apple nylig lanserte iPhone 6. Hele bildet er ikke brukt. Kun fjell og stjernehimmel, mens Demevasshytta er klippet bort.

Fotointeressen til Haagensen
er noe som har kommet gradvis. Naturligvis er den tett knyttet til friluftsinteressen.

- Det begynte som en måte å samle topper på over 2000 meter. Utviklingen gikk raskt fra et kompaktkamera til mitt første speilrefleks i 2007. Men først de siste 2-3 årene har jeg begynt å reise for å fotografere.

Som fotograf kan man beskrive Haagensen som tålmodig og villig til å bruke tid og energi på å ta bilder som ikke så mange tar.

- Jeg er nysgjerrig og bruker mye tid på å se på bilder for å finne inspirasjon.

Inspirert blir han også når ting klaffer. Som regel innebærer dette at han er til fjells. Ofte et sted det er lite folk, eller folk han kjenner. Det skjer ofte i den kalde årstiden med korte dager og fint vær.

- På skiturer i desember og januar er det ikke så ofte været klaffer, men når det gjør det, så er det helt umulig å ikke finne inspirasjon.

Av fotografer som noen ganger inspirerer trekker Haagensen frem Max Rive og Marc Adamus. Men han presiserer at det også blir litt glatt og polert for hans smak.

Veien å gå for å komme der han er i dag
har først og fremst vært å fotografere veldig mye.

- I tillegg har jeg eksperimentert mye både med utstyr og digital fremkalling. Jeg bruker veldig mye tid ute, og det har vært mange bomturer der det fotografiske utbyttet har vært dårlig. Jeg har aldri vært på noe kurs eller workshop. Heller ikke innom noen fotoklubber.

Når Haagensen er ute i felten er han som regel utstyrt med et Sony A7r påmontert diverse Canon-optikk.

- Jeg bruker også et Canon 5D mark III, men da fortrinnsvis hvis jeg trenger blitz eller andre ting som Sony ikke har. Jeg har et Nikon 14-24 mm objektiv som jeg bruker mye til fotografering av nattehimmelen og i blåtimen

Hva som er et godt landskapsbilde, har ikke Haagensen noen godt svar på ifølge han selv.

- Men jeg tror nok det innebærer mer enn bare vakkert landskap og interessant lys.

http://www.mintur-foto.no

Espen Haagensen -
Espen Haagensen
16 mm-1/250 sec at f / 9,0-ISO 250 / Mot Store Skagastølstind,Jotunheimen
Espen Haagensen -
Espen Haagensen
16 mm-1/250 sec at f / 9,0-ISO 125 / Mannen og Stetind. Norges nasjonalfjell, Tysfjord
Espen Haagensen -
Espen Haagensen
Camping på Ulriken
Espen Haagensen -
Espen Haagensen
17 mm-1/250 sec at f / 16-ISO 125 / Vindu av is mot Hardangerfjorde
Espen Haagensen -
Espen Haagensen
24 mm-15,0 sec at f / 9,0-ISO 1000 / Ulriken og Vidden
Espen Haagensen -
Espen Haagensen
24 mm-1/320 sec at f / 16-ISO 100 / Enslig skiløper i Rosendalalpene. Melderskin og Omnetinden

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu