ColorEdge-skjermer fra Eizo

Eizo-skjermer er ikke blant de billigste, men ofte får man hva man betaler for, og disse 24-tommersskjermene henvender seg til krevende brukere.
Mange vil ikke en gang blunke over en pris på 10 000–15 000 for et godt kamerahus, men når det gjelder skjermer, som tross alt også er en svært viktig del av kjeden på vei frem mot det ferdige bildet, vil de fleste gjerne spare. Gode skjermer har da også blitt stadig billigere de siste årene, og i dag er det mulig å få fullt brukbare skjermer til bildebehandling for rundt 5000 kroner. Er inntekten din avhengig av arbeidet du gjør på skjermen, hvis du er avhengige av konsistente resultater eller du bare vil ha det beste, kan det likevel lønne seg å grave litt dypere i lommeboka.

Begge disse Eizo-modellene er på 24 tommer (tilsvarer en bildediagonal på rundt 61 cm), heter hhv. CG247 og CX241. Begge gjengir 99 prosent av Adobe RGB-fargerommet, og den viktigste forskjellen på de to er at CG247 er utstyrt med integrert, maskinvarebasert kalibrering. Det betyr at kalibreringen kan automatiseres, og at man slipper å bruke tredjeparts kalibreringsenheter. Den rimeligere CX241 har på sin side en integrert korrigerende sensor som sørger for konstant lysstyrke og stabile farger etter at skjermen er kalibrert med en ekstern kalibreringsenhet.

Avansert elektronikk
Elektronikken til de to skjermene er forbedret, og begge er utstyrt med en 16-bits "Look-Up-Table" (LUT). I praksis betyr det at fargene beregnes ut fra en pallett på milliarder av farger. Det gir presis og svært nyansert fargegjengivelse, også i de mørkeste delene av bildet, og bidrar til at man unngår feil farger og andre bildefeil. Dette er viktig ikke minst for profesjonelle brukere som for eksempel skal sende bilder til trykk eller utskrift. Et vanlig problem med LCD-skjermer er ellers at belysningen varierer over skjermflaten. For å motvirke dette benytter Eizo en egen teknologi som de kaller Digital Uniformity Equalizer (DUE), for å oppnå en jevn belysning over hele skjermflaten. Gamma-verdiene justeres individuelt før skjermene forlater fabrikken.

Tilbehør og tilkobling
Hette som hindrer strølys fra omgivelsene fås kjøpt som tilbehør til CX241. Til CG247 er den inkludert i prisen. Begge skjermene kan kobles til signalkilden via DVI-D, HDMI, og Display Port, og har en oppløsning på 1920 x 1200 punkter. Sideforholdet er altså 16:10. Kalibreringsprogramvaren Eizo ColorNavigator 6 er inkludert for begge modellene og bruker den innebygde sensoren og skjermens LUT-tabell til å produsere en ICC-profil på få minutter. Programvaren kan også lastes ned gratis fra eizo.com.

Pris og tilgjengelighet
Skjermene er i salg nå og har en veiledende utsalgspris på hhv. kr 10 500,- for CX 241 og kr 15 800,- for CG247. Begge prisene er inkl. mva.




Eizo - CG247
CG247
Eizo
 -

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
R. R.
Jeg har Eizo SX2762W. Altså den er 27" tommer skjerm. Jeg lurer bare på om denne modellen er en av de beste skjerm fra Eizo?
6.7.2014
R. R.
Jeg har Eizo SX2762W. Jeg lurer bare på om denne modellen er en av de beste skjerm fra Eizo?
6.7.2014
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu