En mann med en livsoppgave

Chris Rainier er kjent som en av verdens ledende dokumentarfotografer og har levd et liv de fleste bare kan drømme om. Bildene og historiene hans er spennende – men nå har han først og fremst et oppdrag. Et meningsfylt oppdrag.
Tidlig i uken under Nordic Light var det noen – jeg husker ikke hvem – som stilte det retoriske spørsmålet "Without fear – what would you do?" med trykk på "you". For mange kom muligens svaret under fredagens foredrag med Chris Rainier senere i uken.

Chris har nemlig jobbet for
publikasjoner som Time, Life, National
Geographic, Outside, Conde Nast Traveler, The New York Times,
Smithsonian, Mens Journal, Islands, The New Yorker, tyske og franske Geo og utgivelsene til det internasjonale Røde kors, FN og Amnesty International. Utstillingene, foredragene og bokutgivelsene er for mange til å ramse opp her. Med en slik merittliste sier det seg selv at mannen ikke er skuddredd, og at bildene er i en klasse for seg. Kvaliteten og innholdet er like gnistrende godt, engasjerende, forbløffende og mettet av historie og mening enten han besøker den japanske Yakuzaen, krigssoner i Somalia eller på Balkan, stammefolk på Ny Guinea – eller når han hopper i fallskjerm i Himalaya. Et hopp som både var hans første, og en verdensrekord for de andre hopperne, som ville være de første til å hoppe over Mt. Everest.

Det er utvilsomt et spektakulært og fryktløst liv, men Chris er først og fremst en tenksom mann. Han er også buddhist, og det første du ser når du besøker hjemmesiden chrisrainier.com er denne teksten (fritt oversatt):

– Vi befinner oss ved et avgjørende punkt i menneskets historie. Vi er i ferd med å miste tradisjonelle kulturer, urgamle skikker og trossystemer i et tempo som er katastrofalt. Jeg håper å kunne bruke bildene jeg har tatt av disse urfolkene til å vise fortidens åndelige tradisjoner i vår egen tid, og på den måten yte et beskjedent bidrag til å bevare disse kulturene for fremtidige generasjoner. Jeg tror at fotografiet spiller en vesentlig rolle i arbeidet med å opprettholde og revitalisere kulturer som står i fare for å bli utryddet.

Chris blir inspirert av den norske frøbanken dypt inne i fjellet på Svalbard, og mener at vi må gjøre noe lignende med truede kulturer. Han påpeker at 80 prosent av verdens språk er muntlige. De må bevares for ettertiden – og det må skje nå. Gjør vi ikke det, vil årtusenlange tradisjoner, kunnskap og visdom gå tapt for alltid. Derfor vier han livet til å dokumentere verdens urbefolkning og er dypt engasjert i å bevare kunnskap, kultur og skikker for ettertiden. Han mener at én måte å gjøre dette på er å bygge ned de digitale skillelinjene i verden og sørge for at også disse folkene får tilgang til digital teknologi, datamaskiner, Internett og mobiltelefoner.

På sett og vis er han en misjonær, om enn av en utradisjonell type; han vil ikke "sivilisere" fremmede kulturer og pådytte dem skikker som ikke er deres, men tvert imot ta vare på dem og gi dem muligheten til å overleve og blomstre ved å dele og dokumentere med mennesker over hele kloden.

Uansett hvordan du måtte tenke om disse tingene, bør du unne deg et besøk på hjemmesiden til Chris. Bildene er en berikelse for alle som ser dem, og de gir enhver fotograf inspirasjon og noe å strekke seg etter.

Chris Rainier



Chris Rainier - FreeWind
FreeWind
Chris Rainier
Chris Rainier - Japanese Woman
Japanese Woman
Chris Rainier

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu