Utstilling
Innholdet i denne artiklen er ikke redaksjonelt

Moments of Consequence

Avgangsutstillingen for studenter ved Bilder Nordic School of Photography åpner denne uka.
I Rådhusgalleriet stiller de 34 avgangsstudentene ut fotografier under tittelen Moments of Consequence. Utstillingen er studentarrangert, og Nina Forsberg er prosjektleder.

- Det handler om samfunnet i dag og om oss som generasjon, og våre tanker og refleksjoner om de utfordringene vi mener vi står overfor for å få en bærekraftig fremtid, forklarer Forsberg.

Hun påpeker at det ikke bare er miljø de fokuserer på, men at utstillingen er delt inn i fire dimensjoner: bærekraftig utvikling, feminisme, idealisme og egenverdi. Navnet Moments of Consequence kom de frem til etter en lang prosess.

- Alle kom med tanker om hva utstillingen skulle hete, men vi var alle enige om at det handlet om konsekvenser, og alt det vi har fanget i bildene er øyeblikk. Derfor ble det Moments of Consequence, fordi moments var såpass fotografisk, forteller Forsberg.

Inspirasjonsforelesninger

Elevene har jobbet mot utstillingen siden jul, og for å få ideer til fotografier og kunnskap om temaene ble det arrangert inspirasjonsforelesninger. Foreleserne som deltok var alt fra feministbloggere og greenpeaceaktivister til datahackere og politikere.

- I løpet av en to-ukers periode hadde vi besøk av folk som pratet om de ulike temaene, og sine tanker rundt dem, sier Forsberg.

Flere av studentene har utviklet prosjekter som går utover det tradisjonelle fotografiet, med kreative presentasjonsløsninger og konseptuell bagasje. Blant annet har Lisa Marie Larsen gjennom sitt prosjekt ønsket å sette fokus på bruk og kast-mentaliteten. Hun samlet inn møbler og andre ting som ble gitt bort gratis, og bygget en stue som hun fotograferte.

- Vi håper det kan vekke tanker om hvor mye vi faktisk kaster i dag. Når vi kaster noe må dette faktisk også ødelegges eller transporteres, noe som er skadelig for miljøet, sier Forsberg.

Stua ble senere flyttet ut på gata i Oslo hvor møblene ble gitt bort gratis til nysgjerrige forbipasserende.

- Folk skjønte det ikke med en gang, men ble overrasket da de kom bort, og glade for at de fikk ta med seg noe, forteller Forsberg.

Makulerte 50-lapper

Ett av bildene har vekket spesielt sterke reaksjoner. Marius Andersen samlet inn en sum penger som tilsvarer verdien av maten som blir kastet av en gjennomsnittsfamilie i løpet av et år. Disse 10 000 kronene ble vekslet inn i 50-lapper, makulert og samlet i en haug.

- Jeg var der da han makulerte sedlene. Det var grusomt å se på, forteller Forsberg.

Prosjektet har allerede før utstillingen mottatt kritikk for at pengene ikke heller ble gitt til noen som trenger det.

- Det er på en måte den provokasjonen vi ville få frem, at folk reagerer når de får det rett i fleisen at det er fysisk 10 000 kroner. Men man reagerer ikke like sterkt når man går i kjøleskapet og kaster nå og da, og det faktisk samles opp til å bli 10 000 kroner, sier Forsberg.

Balanse

Prosjektene som stilles ut i Rådhusgalleriet varierer stort i uttrykk og virkemidler. Forsberg forteller at de har hatt fokus på å få en variert og balansert utstilling som kan by på alt fra kjærlighet og humor til provokasjon og alvor.

- Hvis du går inn i en sal og alt er veldig dystert eller negativt, så er det nesten det du går ut med også. Så vi har prøvd å finne en balanse. Det vi egentlig vil med denne utstillingen er å fremme håp, forteller Forsberg.

Utstillingen står til 13. april og under åpningen den 3. april kan du oppleve både DJ og live-musikk av Vegard Bleken og Benedikte Edvardsen.



Lisa Marie Larsen -
Lisa Marie Larsen
Marius Viken -
Marius Viken
Marius R. Andersen -
Marius R. Andersen
Sara Marie Ramsøe -
Sara Marie Ramsøe

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu