Vinneren av 'Mennesker' kåret

Sjekk ut alle vinnerne av siste og avgjørende runde i Fotografen 2013.
Fotografen 2013 er et samarbeid mellom Japan Photo, Cyan :galleri og foto.no.

Juryen besto av direktør ved Preus museum Ingrid Nilsson og fotografene Jon Klasbu og Tomas Moss. Om vinnerbildet uttaler juryen følgende:

"Fotografen har klart å fange følelsen av å være på T-banen. Selv om det er mange tilstede, så viser dette bildet også at man kan være veldig alene i ”flokken”. Det er interessant med alle blikkene og retningene de tar. Men bildet handler ikke bare om følelsen av å være tilstede, det handler vel så mye om ”the human condition’. Teknisk og komposisjonsmessig er alt riktig."

Vinnerbildet tok Drange på metroen i London.

-Det var på linjen Central Line hvor t-banen var veldig mye trangere enn de andre. Jeg ble fascinert over alle de forskjellige menneskene som var stuet sammen på samme sted. Bildet ble hovedsakelig tatt av samboeren min som sitter helt til høyre uviten om at jeg knipset i vei (eller bare alt for vant med det). Jeg prøvde også å ramme inn bildet med de to menneskene som sto ved siden av meg for å forsterke følelsen av en trang liten t-banevogn, forteller vinneren.

Eirik Broks Drange er en hobbyfotograf som alltid har likt å ta bilder.

- Jeg fikk mitt første DSLR i 2009 og har egentlig tatt bilder konstant siden den gang. Jeg liker veldig godt alle sjangere innen foto og startet hovedsaklig med landskapsfotografering. Nå tar jeg for det meste portretter og gatefoto.

Drange har en bachelorgrad i medieteknologi fra Universitet i Agder.

126 innleverte bidrag
Deltagelsen denne runden var ikke overveldende. Med kun 126 innleverte bidrag, er det nok mange som gir seg mot konkurransens slutt hvis de ikke har mulighet til å hevde seg.

Juryen er heller ikke veldig imponert over det som ble levert inn til denne runden.

- I toppsjiktet av konkurransen er nivået helt ok. Det generelle nivået på konkurransen er litt under der det burde være. Folk bør stille med bilder i en konkurranse som har noe der å gjøre, sier Klasbu.

Ingrid Nilsson synes det er mange bidrag som er lite gjennomarbeidet.

- Likevel Jeg ser mye potensial i motivene, men fotografene har ofte ikke gjort det nødvendige arbeidet for å fange et godt nok bilde. Generelt sett, og ikke bare i denne konkurransen, så legger folk ned for lite arbeid i opptakssituasjonene, sier hun.

Fotografer mer!
Nilsson tror at folk fotograferer for lite. Man blir alt for raskt fornøyd.

- Når man ser en situasjon er det som oftest ikke nok å ta et bilde og så være fornøyd. Man må jobbe videre, man må få mye mer ut av situasjonen. Og har man ikke godt materiale å jobbe med, går det ikke an å redde i etterbehandlingen.

- Det er også viktig å ta en liten pause før man trykker på utløseren. Man bør tenke: ”Hva er det egentlig jeg har her?” sier Moss

Å ha en ide er også et tips fra juryen. Ikke fotografer helt tilfeldig, men tenk over hva man vil med bildet. Og ikke minst er interaksjon med modellen viktig i en rekke situasjoner.


Premier
Eirik Broks Drange får 12 poeng og et gavekort på bildeprodukter hos Japan Photo verdt 5000 kroner. Rolf Sylta kom på andreplass med bildet 'Hukekrangel' og får 10 poeng og et gavekort på bildeprodukter fra Japan Photo på 3000 kroner.

Fotografen 2013 er avsluttet. Sjekk ut hvem som ble totalvinner her.

Mer informasjon om konkurransen her


Vi gratulerer så mye til vinnerene!

Trykk på 'vinnerbildene'-tab'en på toppen for å se vinnerbildene.
Nedenfor finner du link til alle vinnerfotografene.

Eirik Broks Drange -
Eirik Broks Drange
1. plass (12 poeng) i årets fotograf 2013 konkurransen. Tema "Mennesker" <br>
Juryen sier: Fotografen har klart å fange følelsen av å være på T-banen. Selv om det er mange tilstede, så viser dette bildet også at man kan være veldig alene i ?flokken?. Det er interessant med alle blikkene og retningene de tar. Men bildet handler ikke bare om følelsen av å være tilstede, det handler vel så mye om ?the human condition?. Teknisk og komposisjonsmessig er alt riktig.
rolf sylta - På båten.
På båten.
rolf sylta
2. plass (10 poeng) i årets fotograf 2013 konkurransen. Tema "Mennesker" Juryen sier: Dette er veldig godt sett av fotografen. Han har sett en situasjon og evnet å lage et godt bilde av det med en god komposisjon. Det er veldig fine linjer i fotografiet, og barnet som står i midtgangen bryter med mønsteret og fungerer som punktum. Flere har blikket på barnet, og bildet gir en følelse av at man ikke er alene i den store flokken.
Leif Egil Grøtan - Følelse
Følelse
Leif Egil Grøtan
3. plass (9 poeng) i årets fotograf 2013 konkurransen. Tema "Mennesker" Juryen sier: Dette er et personlig bilde som vokser jo mer man ser på det. Det er fint sett av fotografen som har komponert et annerledes bilde av et barn. Kroppsholdningen til barnet gjør at dette er noe som man vanligvis ikke ser. Det er veldig melankolsk og gir oss tanker mot barndommens tristesse. Det problematiserer barn og barndom på en helt annen og bedre måte enn mange av de mer vanlige bilder man ser av barn. Linjene er veldig flotte, og viser hvor viktig det er i en god komposisjon.
Frank Hesjedal - Juryen i sving på Preus museum
Juryen i sving på Preus museum
Frank Hesjedal

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu