Mennesket i byen

I seks år har Peter Monstad fotografert gatelangs. Nå stiller han ut resultatet.
Søndag 10. februar åpner utstillingen Man In The City på Galleri Lista Fyr i Farsund. Utstillingen består av Peter Monstads gatefotografier tatt i en rekke byer i løpet av de siste seks årene.

- Fascinasjonen for gatefotografi kom tidlig på 2000-tallet, forteller Monstad til foto.no.

Det var da han ble introdusert for fotografiene til Henri Cartier-Bresson og Robert Doisneau.

- De ble en umiddelbar inspirasjon, og bildene traff meg på en helt spesiell måte. Det førte til at jeg fikk et annet forhold til fotografi, hvilken vei jeg ønsket å gå, hva jeg ville formidle og uttrykke. Fra midten av 2000-tallet ble det en lidenskap å fange de små øyeblikkene i gatebildet. Jeg har alltid likt å bare sitte og observere mennesker i byen, og det ble mer og mer naturlig å fotografere dem.

Da bildene hans ble publisert i et større fotomagasin i Hong Kong i 2010 bestemte han seg for å satse på serien for alvor.

Leter etter små øyeblikk
Monstad forteller at han sjelden planlegger bildene sine, men forsøker å se verden med nye øyne hver gang han fotograferer. Samtidig er han på jakt etter øyeblikk som "manifesterer en formidling av menneskelige følelser". Det er allikevel ikke menneskene som er hovedmotivet i Monstads bilder.

- Menneskene er ofte bare små brikker i bildene mine, de er som regel anonyme, ryggen til og på vei et sted. Slik vi stort sett opplever det å gå rundt i en by. Dette prøver jeg å fange, samtidig som jeg leter etter små øyeblikk som jeg ønsker vi skal tenke over, ta oss tid til å SE.

Utstilling og bok
I tillegg til utstillingen skal 80 av bildene nå gis ut i en bok av samme navn.

Utstillingen Man In The City henger frem til 17. mars og holder åpent hver søndag fra 14-17 og etter avtale på Galleri Lista fyr v. Alfred Vaagsvold, Fyrveien, 4563 Borhaug.

Les mer om Peter Monstad i dette brukerportrettet fra 2009

Peter Monstads hjemmeside
Peter Monstad -
Peter Monstad
Peter Monstad -
Peter Monstad
Peter Monstad -
Peter Monstad

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Roger H.
Lykke til med utstillingen og gratulerer med bok.
8.2.2013
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu