Fotofestival i Lofoten

13-17. mars i år går den første utgaven av Lofoten internasjonale fotofestival (LIFF) av stabelen. Fokus blir på nordområdene.
Uten at de har gått ut med noen navn ennå, er det store ambisjoner arrangørene har for den nye norske fotofestivalen. Fotograf og festivalleder John Stenersen forteller til foto.no at det er internasjonalt store navn innen fotofaget de vil ha med på festivalplakaten.

- Ambisjonen er å skape en årlig festival som holder høyt faglig nivå innen et bredt spekter av fotografi, og som blir lagt merke til både i Norge og i utlandet.

Festivalen ønsker å favne et bredt publikum, og lage en møteplass der en rekke forskjellige fotografer kan møtes.

– Vi har et skattekammer med drøyt hundre års fotohistorie bak oss. Samtidig har fotografiet vært gjennom en revolusjonerende utvikling fra et omstendelig håndverk i fagets barndom fram til dagens private masseregistreringer – fra glassplater med dyrebare negativer til Facebook og Instagram. Dette utgjør et enormt mangfold, og festivalen skal gi rom for dette mangfoldet og vise kontrastene i fotofaget. Vi ønsker å skape diskusjon og inspirere til nytenkning og refleksjon over fotografiets rolle.

Med Lofoten som utgangspunkt vil festivalen ha et stort fortrinn i å "lokke" spennende fotografer og foredragsholdere til festivalen.

- Lofoten har en naturgitt tiltrekning på fotografer, og det er derfor et fantastisk utgangspunkt. Mange fotografer er henrykt over å bli invitert hit! Det er ikke få som higer etter det eksotiske eller dramatiske, og leter gjerne etter disse kvalitetene i fjerne deler av verden.

Stenersen mener det er veldig mye spennende å ta tak i når man retter blikket nordover, og østover.

- Nordområdene og Barentsregionen er fulle av dramatikk og eksotiske innslag, både i fotohistorien og i nåtid. Vi håper at festivalen kan være en bidragsyter og brobygger innenfor Barentsregionen, og gi russiske kolleger muligheten til å komme til Lofoten for å dele sine erfaringer. Den utfordringen vil vi ta, og vi har tro på at dette blikket mot nord vil gjøre LIFF til en annerledes og spennende festival.

Det er Reine kultursenter og Lofoten folkehøgskole som har tatt initiativet til festivalen. Arrangørene jobber nå med finansiering av en pilot av LIFF i Kabelvåg og på Reine 13-17. mars i år.

- Når vi har lagt festivalen til mars, så er det fordi det kanskje er den mest spennende tiden av året; dagene er blitt lange, fjellene er snødekte, lyset er fantastisk, men skiftende og helt uforutsigbart, og vi er midt i Lofotfisket med enorm aktivitet, avslutter John Stenersen.
John Stenersen -
John Stenersen
John Stenersen -
John Stenersen
John Stenersen -
John Stenersen

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Kristin H.
Veldig bra initiativ - håper festivalen får en god internasjonal dekning - som den fortjener! Brilliant!
11.3.2013
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu