Til minne: Herdis Maria Siegert

Fotografen ved havet. Hun som tilførte norsk kunstfotografi nye dimensjoner fotograferer ikke lenger. Det er mørkt i hennes atelier ytterst på Tjøme.
Herdis Maria Siegert var født i 1955, og hun døde av kreft 8. desember. På tross av at hun dør så ung, har hun en imponerende merittliste. Etter fagutdannelsen som fotograf og debuten i Fotogalleriet i 1983, har hun hatt et titalls separatutstillinger, deltatt i nærmere åtti kollektivutstillinger, og hun er innkjøpt av en rekke museer og institusjoner, blant andre Nasjonalmuseet.

Herdis har mottatt mange stipend og utmerkelser, og gjennom sin lærergjerning i egne kurs og som høyskolelærer har hun bragt sin særegne fotokunst, kompetanse og erfaring videre til nye generasjoner. Hun var et spesielt engasjert medmenneske, og samlet blant annet inn flere millioner kroner til flomofrene etter tsunamien i 2005.

Naturen ble utgangspunkt for hennes motivarena, selv om hun også skapte portretter som blir stående, av blant andre Ferdinand Finne og Jens Johannessen. Kunstnerisk var hun i slekt med Anna-Eva Bergman, Carl Nesjar og Inger Sitter, og hun var nær venn av de to sistnevnte.

I naturen så Herdis ting andre ikke ser. Fordi hun møtte den slik de færreste gjør, med en genuin ydmykhet, med respekt, men også med barnlig undring. Og naturen møtte henne. En ”buddistmunk” ble resultatet av dialogen med en orkidé. Organiske former i isskurte svaberg kontrastert av gresstuster og andre vekster bringer tankene til menneskelige former, hud og hår. Svabergene blir til rygger og lår, og vannspeilinger blir uendeligheter.

Alltid lavmælt, alltid forsiktig i anslaget nærmet hun seg sitt forehavende. Det var nesten så man kunne høre henne hviske til sitt utvalgte motiv; - er det ok at vi samarbeider om dette? Sanden svarer med stadig nye formasjoner for hvert bølgeslag. Munken inne i orkidéen nikker forsiktig.

Tjømes svaberg badet i sol den dagen hun døde. De tok vakkert farvel med sin fotograf. Vi andre sørger så inderlig sammen med døtrene Natascha og Kathinka.

Ole Rikard Høisæther

Siegerts kunstneriske manifest
Herdis Maria Siegert/ Galleri Balder -
Herdis Maria Siegert/ Galleri Balder
Frank Hesjedal - Herdis Maria Siegert
Herdis Maria Siegert
Frank Hesjedal

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Steinar A.
Hvil i fred kjære Herdis! Glemmer aldri det utrolig trivelige og lærerike kurset på Skrova i 2008. Eller besøket på Tjøme foret par år siden.
21.12.2012
Jon Petter M.
Fine ord om en høyt respektert fotograf. Hvil i fred.
Jon Petter Marthinsen, Tjøme
15.12.2012
vegar h.
dette var jo synd, har sett opp til hun siden jeg startet med foto for to år siden
15.12.2012
Tom Armand H.
Etter min mening en av Norges beste på sitt felt er borte. Bildene til Herdis Maria Siegert vil sette dype spor. Derav hersker ingen tvil!
Takk for fantastisk inspirasjon og geniale bilder! Hvil i fred
15.12.2012
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu