Industrisamfunn, sexarbeidere og zambisk romfart

Disse fotografene er nominert til Deutsche Börse Photography Prize 2013.
Hvert år deler The Photographers' Gallery i London ut en pris på £30 000 til en fotograf uavhengig av nasjonalitet som har laget et prosjekt de mener har hatt stor betydning for fotografiet i Europa mellom 1.oktober og 30 september i året som gikk. Deutsche Börse Photography Prize er blant verdens største målt i prispenger, og har tidligere blitt delt ut til blant annet Jim Goldberg, Paul Graham, Esko Männikkö og Robert Adams.

- Distinkte og betydningsfulle
Nå er fotografene som er nominert til neste års pris kunngjort. Britiske Chris Killip, Mishka Henner, spanske Cristina De Middel og kunstnerduoen Adam Broomberg og Oliver Chanarin er de fire som skal kjempe om prisen.

- Årets jury valgte fire kunstnere hvis arbeid representerer fire distinkte og betydningsfulle posisjoner innen samtidsfotografi - Chris Killip for sin unike og tidløse visjon som gir en nytolkning av dokumentarfotografiets muligheter, Broomberg & Chanarin for deres kirurgiske undersøkelse av bilder av konflikt som bruker Brechts War Primer som kilde, Mishka Henner for å ta i bruk fotoarkivet til Google Street View for å undersøke landskapet til dagens sex-arbeidere g Cristina De Middels "mockumentary" om det zambiske romfartsprogrammet som utvisker grensene mellom fakta og fiksjon på en høyst original måte, sier Brett Rogers, direktør for The Photographers' Gallery i en pressemelding.

Forsvunnet industrisamfunn, sex-arbeidere og zambisk romfart
Tre av de nominerte denne gang er kunstnere som jobber emd foto, mens Chris Killip er den eneste rene dokumentarfotografen. Killip er nominert for utstillingen "What Happened Great Britain 1970 - 1990" som ble vist på Le Bal i Paris i sommer. De svart/hvite bildene dokumenterer hvordan industri- og arbeiderklassesamfunn i Nord-England har forsvunnet over tid.

- Ved å fordype seg i livene til menneskene han dokumenterte, forteller Killip personlige historier om menn på jobb mot en bakgrunn av sosiopolitisk omveltning, skriver galleriet i en pressemelding.

Britiske Mishka Henner er nominert for utstillingen "No Man’s Land" som ble vist på Fotografia Festival Internazionale di Roma, Museum of Contemporary Art i Roma, Italia mellom 20. september og 28. oktober 2012. Henner har tatt i bruk informasjon funnet på forum der menn diskuterer hvor det finnes sex-arbeidere, og har deretter dokumentert disse stedene ved hjelp av et kamera festet på taket av en bil.

- Henners arbeid stiller komplekse spørsmål rundt utviskingen av grensene mellom voyeurisme, samling av informasjon på nett og personvern, skriver galleriet i en pressemelding.

Cristina de Middel er nominert for den selvpubliserte fotoboken "The Afronauts". Boken er inspirert av Zambias planer om å sende de første afrikanske austronautene til Mars, en plan som ble skrinlagt kort tid etter at den ble påbegynt i 1964. Prosjektet er en fortelling som blander myte og sannhet om programmet og består av fotografer, tegninger og brev.

Kunstnerduoen Adam Broomberg og Oliver Chanarin er nominert for boken "War Primer 2" som ble gitt ut i begrenset opplag i år. Boken er basert på Bertolt Brechts publikasjon av samme navn og består av hans dikt sammen med lavoppløselige bilder hentet fra internett.

- På denne måten kritiserer Broomberg og Chanarin fotogafier av samtidskonflikt og deres utbredelse - et tema som har vært sentralt for deres praksis i femten år, skriver galleriet.

Utstillingen Deutsche Börse Photography Prize 2013 vises på The Photographers' Gallery i London 19.april-30. juni 2013 før den reiser videre til Frankfurt og Berlin. Vinneren kåres i mai 2013.
© Chris Killip, Courtesy of the artist and The Photographers’ Gallery, London - Youth on Wall, Jarrow, Tyneside, 1976
Youth on Wall, Jarrow, Tyneside, 1976
© Chris Killip, Courtesy of the artist and The Photographers’ Gallery, London
© Cristina de Middel, Courtesy of the artist and The Photographers? Gallery, London - Hamba
Hamba
© Cristina de Middel, Courtesy of the artist and The Photographers? Gallery, London
Fra serien The Afronauts, 2012
© Mishka Henner, Courtesy of the artist and The Photographers? Gallery, London - Contrada Vallecupa, Colonnella, Abruzzi, Italy, 2011
Contrada Vallecupa, Colonnella, Abruzzi, Italy, 2011
© Mishka Henner, Courtesy of the artist and The Photographers? Gallery, London

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu