Fotofest i Oslo

I disse dager arrangeres den nye festivalen Oslo Fotofest på Konserthuset. Foto.no har sett nærmere på festivalens konsept.
I disse dager blir Oslo Fotofest arrangert for første gang. Festivalen er et samarbeid mellom Dokfoto/PK og Bilder Nordic School of Photography. I år er trekkplasteret det internasjonalt anerkjente bildebyrået VII-photo.

I løpet av de siste årene har det blitt etablert (eller forsøkt etablert) en rekke fotofestivaler i Norge. Nordic Light i Kristiansund. Fotofestivalen i Vågå. Fotofest i Trondheim. Polar Fokus i Tromsø. Risør Fotofestival. Nå har Oslo også fått en ny festival; Oslo Fotofest.

De norske fotofestivalene bygger opp programmene sine med en kombinasjon av utstillinger, workshops og foredrag. De henvender seg generelt både til profesjonelle fotografer og amatører, og har et internasjonalt fokus.

I år er bildebyrået VII-photo trekkplasteret på Oslo Fotofest. Årets gjestefotografer er Gary Knight, Venetia Dearden, Donald Weber, Ron Haviv, Anastasia Taylor Lind, Ed Kashi og John Stanmeyer. Programmet er bygget opp av kveldsforelesninger, og det er kun satt opp en workshop for studentene ved Bilder Nordic og fotojournalistutdanningen ved Høgskolen i Oslo. På festivalens siste dag vil det bli vist utdrag fra disse arbeidene i Oslo Konserthus.

Oslo Fotofest var ikke et godt synlig arrangement på Oslo Konserthus på festivalens første kveld. Det var vanskelig å finne frem til det lille bordet i hjørnet hvor man skulle hente festivalbånd, uten noen form for skilting. En rekke konsertgjengere førte til kaos i foajeen og dermed også forsinkelse i programmet. Sånn sett er ikke Oslo Konserthus et egnet sted for en fotofestival. Men i følge initiativtaker Terje Bringedal, har de større fremtidsplaner for Oslo Fotofest. Han ønsker nemlig å forme OFF etter en musikkfestival.

- Vi skal okkupere et området i Oslo med flere scener og arrangementer. Akkurat nå har vi fokus på dokumentarfotografi, men tanken er at Oslo Fotofest skal bli mer som en happening hvor vi drar inn alle typer fotografi. Dette er en test på om det er et market for en slik festival i Oslo.

Bringedal forteller at OFF hovedsakelig henvender seg til den oppvoksende generasjonen av fotografer.

- Kveldsarrangementene er åpent for alle som er interessert i fotografi. Men i år deltar ca. 100 studenter på workshops med fotografene fra VII. De vil bli fremtidens fotografer. Da er det viktig at de får impulser og får delta på workshops med de flinkeste fotografene. Det er studentene jeg gjør dette for.

Festivalens første kveld var godt besøkt av et ungt klientell, hovedsakelig bestående av fotostudenter. Kveldens første foreleser var britiske Venetia Dearden som holdt en inspirerende presentasjon av en svært allsidig karriere som spenner fra utgivelse av en rekke fotobøker, til de siste prosjektene hennes innen motefilm.

Dearden presenterte hovedprosjektet sitt Somerset Stories, en nydelig sosialrealistisk serie som portretterer en familie som bor på landet utenfor London. Dette prosjektet ble etter hvert både til en moteserie og en bok, finansiert av Mulberry. Det gjorde også portrettserien hennes av festivalgjengere på Glastonbury-festivalen, som etter hvert ble til en utstilling på National Portrait Gallery i London. Dearden oppfordret til å følge magefølelsen, og fortalte om mulighetene som åpnet seg etter at hun valgte å gjøre egne prosjekter.

Foto.no håper Oslo Fotofest blir et årlig arrangement som henvender seg til alle fotointeresserte, som ikke kun har et internasjonalt fokus, men som også setter fokus på norsk fotografi. Det trenger vi!

For mer informasjon: Oslo Fotofest
Venetia Dearden/VII -
Venetia Dearden/VII
Cecilie Tyri Holt -
Cecilie Tyri Holt
Cecilie Tyri Holt -
Cecilie Tyri Holt
Cecilie Tyri Holt -
Cecilie Tyri Holt

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
terje b.
Hei
Det var sju workshopper på dagtid i Oslo,for studenter denne gang.
Kveldsarrangementene var åpne for alle.
Dessuten hadde vi et i Stavange
6.11.2012
Rasmus h.
Workshop kun for studerende, og hovedsageligt studerende til kveldsforelesning lyder ikke åbent for alle...
3.11.2012
Tor-Arne R.
Det er åpent. Man kan også kjøpe dagspass i døren hvis det er ledige plasser.
3.11.2012
Rasmus h.
Det kan godt være jeg misforstår, men hvorfor går man ud i offentligheden med dette arrangement, når det stort set er et lukket arrangement?
3.11.2012
Rasmus h.
Det kan godt være jeg misforstår, men hvorfor går man ud i offentligheden med dette arrangement, når det stort set er et lukket arrangement?
3.11.2012
Rasmus h.
Det kan godt være jeg misforstår, men hvorfor går man ud i offentligheden med dette arrangement, når det stort set er et lukket arrangement?
3.11.2012
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu