Motefotografi – tradisjon og nyskapning

Sjangeroverskridelse og spennvidde er to av stikkordene når Preus museum fokuserer på motefotografiet.
Når man gjør sin entre på denne utstillingen er det en klassiker man støter på med en gang: Richard Avedons ikoniske bilde av Dovima med elefantene, med førstnevnte i hvit aftenskjole fra Dior. Lånt fra Hasselbladstiftelsen i Gøteborg, er dette et bilde med strenge rettigheter knyttet til seg og museet har derfor ikke kunnet publisere bildet i katalog eller som pressebilde. På pressevisningen var det derimot mulighet til å fotografere bildet. Men, nei, jeg gjorde ikke det.

- Dette er jo ikke et bilde som skal sees på internett. Det må sees i sitt egentlige format. Og gjerne her på Preus museum, sier direktør på Preus museum Ingrid Nilsson.

I sin tid var dette et grensesprengende fotografi og fremstår i dag som et tidløst mesterverk. Så der fikk du deg en god grunn til en tur til Horten og Karljohansvern.

Fokus på motefotografiet
Med Avedons ikoniske velkomst, setter Preus museum denne vinteren og våren fokus på motefotografiet som sjanger i utstillingen ’Motefotografi – tradisjon og nyskapning’. Det er ikke dumt. For som de selv sier: Enkelte sider av den norske fotohistorien godt belyst, mens for eksempel motefotografiet har vært et undereksponert felt.

- Samtidig som det er mye spennende som skjer innenfor motefotografiet, oppdaget vi at vi hadde lite av denne typen bilder i samlingen vår. Derfor slo vi disse to tingene sammen og laget en moteutstilling. Som fotomuseum er det viktig å vise forskjellige fotografiske sjangre, forteller Hanne Holm-Johnsen på Preus museum.

To holdepunkter
Utstillingen ’Motefotografi – tradisjon og nyskapning’ har to holdepunkter: et blikk på hva som har foregått i Skandinavia de senere årene som det er interessant å vise i en sammenheng, og et tilbakeblikk på motefotografiets utvikling.

Mens motefotografiet tradisjonelt har hatt et preg av bestilling og oppdrag over seg, og dermed har blitt lite synlig i generelle fotosamlinger, er dette i ferd med å endre seg. I dagens motefotografi ser man også sjangeroverskridelse i mye større grad, og dermed, i alle fall i undertegnedes øyne, mye mer spennende fotografi.

- Dagens motefotografer er selvstendige og kreative og plukker uttrykk og stilretninger der de behøver.

Når Holm-Johnsen gikk i gang med arbeidet til denne utstillingen, trodde hun på forhånd at hun skulle finne noe som kunne karakteriseres som en skandinavisk stil. Det fant hun ikke.

- Det har nok sammenheng med at motefotografiet er internasjonalt. Samtidig ser jeg i det skandinaviske motefotografiet noe egalitært og demokratisk, samtidig som det er lekent.

8 skandinaviske fotografer
På utstillingen presenteres 8 skandinaviske fotografer som er aktive i dag: Siren Lauvdal, Benjamin Alexander Huseby, Jørgen Gomnæs, Lukas Renlund, Torkil Gudnason, Mads Teglers, Julia Hetta og AORTA/Marco Grizelj & Kristian Krän. Ved å peke på åtte posisjoner i dagens landskap ønsker museet at publikum vil kunne gjenkjenne det de til daglig møter i magasiner og reklameplakater.

- Samtidig har vi valgt disse fordi de representerte individuelle posisjoner som var i dialog med fotohistorien, i tillegg til at de har benyttet fotografiets muligheter som medium til å lage narrative moteserier og ikke bare avbildninger. Vi har også forsøkt å tydeliggjøre noen retninger innen dagens motefotografi ved å trekke noen tråder tilbake i tid og å fokusere på noen områder som den tekniske utviklingen, realisme/snapshot, piktorialisme/iscenesettelse, surrealisme, kunst eller magasinenes påvirkning.

Andre fotograferer man kan se på veggene er blant annet Knut Bry, Pål Rødahl, Julie Pike, Morten Qvale og Odd Barkald.

For deg som elsker å shoppe!!
Og hvem er så denne utstillingen for? Hanne Holm-Johnsen håper den skal være noe for alle som er interessert i mote, i iscenesettelse, drømmer, fotografi og alt som fotografiet har mulighet til å gjøre.

- Den er også for dem som elsker å gå på Narvesen for å kikke i magasiner og for dem som elsker å shoppe.

Utstillingen åpner søndag 19. februar klokken 1400 av designer William (kjent fra 1960-tallet). Klokken 1500 blir omvisning med kuratorer og fotografer.
©Aorta, Marco Grizelj & Kristian Krän (SE)  - Fra serien
Fra serien "Homecoming Queen" 2009
©Aorta, Marco Grizelj & Kristian Krän (SE)
© Benjamin A. Huseby - Fra serien «Nude», Fantastic Man, 2010
Fra serien «Nude», Fantastic Man, 2010
© Benjamin A. Huseby
©Jørgen Gomnæs - Fra serien Karmin, Personae, 2011
Fra serien Karmin, Personae, 2011
©Jørgen Gomnæs
©Lukas Renlund (FI) - Fra serien GraphoscapeS, Troll Magasin #2, 2007
Fra serien GraphoscapeS, Troll Magasin #2, 2007
©Lukas Renlund (FI)

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu