Eve Arnold er død

Magnums første kvinnelige fotograf har gått bort, 99 år gammel.
Bildebyrået Magnum Photos har i dag bekreftet at Eve Arnold døde tirsdag denne uken, bare få måneder før hun skulle fylt 100.

- Hun vil kanskje bli best husket for sine eksepsjonelle fotografier av mennesker: kjendiser, politikere, musikere, kunstnere og de ukjente. Hennes intime, følsomme og medfølende ti år lange samarbeid med Marilyn Monroe har sementert henne som en av de mest ikoniske portrettfotografene i vår tid, men det er de langvarige reportasjene som styrte hennes nysgjerrighet og lidenskap, uttaler Magnum Photos i en nekrolog på sine nettsider.

Arnold ble født i USA i 1912, av foreldre som var russiske immigranter. Hun begynte å fotografere i 1946, og studerte under Alexei Brodovitch i 1948. På 50-tallet startet hun sitt første fotoprosjekt om motevisninger i den da segregerte bydelen Harlem, New York. Det var denne serien som fanget oppmerksomheten til Magnum, som tok henne opp som fullverdig medlem i 1957, som første kvinnelige fotograf. I 1962 flyttet hun til England, der hun bodde frem til sin død.

I dag er hun kanskje mest kjent for sine bilder av Marilyn Monroe, som ble påbegynt på tidlig 50-tall og avsluttet med innspillingen av The Misfits i 1961. I 1969 dokumenterte hun livet i de arabiske statene og på 70-tallet reiste hun til Kina og fotograferte dagliglivet, en reise som resulterte i en utstilling og en bok.

- Temaer gjentar seg igjen og igjen i mitt arbeid. Jeg har vært fattig og jeg ville dokumentere fattigdom. Jeg mistet et barn og var besatt av fødsel. Jeg var interessert i politikk og jeg ville vite hvordan det påvirket livene våre. jeg er en kvinne og jeg ville vite om kvinner, uttalte hun i 1976.

I løpet av karrieren ga hun ut mer enn 15 bøker, mottok en rekke priser og holdt utstillinger verden rundt. Hun jobbet for de fleste store magasiner og aviser, som Life, Esquire og The Sunday Times. I 2003 ble hun tildelt en OBE (Order of the British Empire) og i 2010 ble hun tildelt en Lifetime Achievement Award av Sony World Photography Awards. Den retrospektive fotoboken "All About Eve" skal etter planen gis ut senere denne månenden.

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Rune N.
Trist. Eva Arnold har vært en inspirasjonskilde.
R.I.P
9.1.2012
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu