Sally Mann er klar for DOK12

Ingen ringere enn legenden Sally Mann er klar for DOK12-festivalen.
Julaften har kommet tidlig i år. I alle for meg, og garantert for mange andre. Sally Mann er en levende legende og ligger høyt på listen over verdens beste fotografer. Ja, listen blir selvfølgelig alltid subjektiv og det er mange meninger. Men hun er blant de mest anerkjente nålevende fotografer. Det er det ikke tvil om.

At arrangørene av DOK12 drar henne opp av hatten og lar henne toppe et allerede supert program, sier litt om den status festivalen har opparbeidet. Som jeg har sagt mange ganger før om arrangørene: bra jobbet.

- Jeg er jo fornøyd med å få en sånn fantastisk fotograf til Dok12, men det er ikke slik at det hoies, danses og synges av den grunn. Det er mer en tilfredshet med jobbingen som har ført til at hun kommer. Hun er jo en av nåtidens mest betydningsfulle fotografer og er blitt kåret av Time til beste fotograf (2001), forteller Terje Bringedal i PK til foto.no.

Sally Mann passer utmerket inn i et program med et flertall av kvinnelige fotografer og som har et litt roligere fortellerspråk enn tidligere festivaler. Etter sommerens terrorangrep i Oslo har arrangørene valgt å ikke fokusere på krigs- og konfliktfotografer til neste års festival.

Sally Manns kanskje mest kjente prosjekt er Immediate Family. Her portretter hun og dokumenterer sine 3 barn Emmett, Jessie og Virginia gjennom gjennom 10 år av oppveksten. Serien fokuserer på barnas dagligliv gjennom trivielle aktiviteter som spising, leking og soving, men setter også oppveksten inn i en større kontekst hvor kulturell forståelse eller persepsjon av seksualitet er et tema. Serien førte til masse debatt i USA og har blant annet blitt bannlyst og anklaget for å være barnepornografisk.

I hennes siste prosjekt er det mannen sin som er rammet av muskulær dystrofi hun retter kameraet mot.

Sally Mann er stilt ut på tunge og anerkjente museer og gallerier verden over. Hun er representert i samlingene til blant annet Metropolitan Museum of Art, Museum of Modern Art og Whitney Museum of American Art.

Dokument12 arrangeres av Pressefotografenes Klubb i tett samarbeid med Fritt Ord og Norsk Journalistlag. Det hele går av stabelen 22-25. februar 2012.

Les mer om DOK12-programmet
Sally Mann -
Sally Mann

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Stein B.
Vil det bli adgang for "andre" (ikke medlemmer av Pressefotografenes klubb)til å høre Sally Manns foredrag/se bildene?
25.12.2011
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu