Landskapsbilde satte rekord

Andreas Gurskys bilde "Rhein II" ble verdens dyreste fotografi da det gikk under hammeren for $4.3 mill.
På en auksjon på Christie's i New York i forrige uke, satte dette bildet av tyske Andreas Gursky ny rekord. Med en salgssum på $4.3 millioner, eller litt over 24 millioner norske kroner, er dette bildet nå tidenes dyreste fotografi solgt på auksjon.

Det 207x385 cm store bildet, "Rhein II," viser et utsnitt av elva Rhinen og ble tatt i 1999. Bildet er nummer en i et opplag på seks, hvorav fire av disse befinner seg i samlinger på blant annet Tate Modern i London og MOMA i New York.

- Det er et spesielt sted med utsyn over Rhinen som av en eller annen grunn alltid har fascinert meg, men det var ikke nok til et bilde fordi det bare besto av en del av et bilde. Jeg bar denne ideen rundt med meg i halvannet år og tenkte på om jeg kanskje burde forandre mitt synspunkt…Til slutt bestemte jeg meg for å digitalisere bildet og utelate elementene som plaget meg, uttaler Gursky om bildet.

Auksjonshuset beskriver bildet som et mesterverk.

- Rhein II er et storslagent mesterverk, såvel som et ikon fra Andreas Gurskys pionerende fotografiske oevre, der betrakteren omgis av motivets rene og skjære skjønnhet.

Gurskys bilder har også tidligere solgt for store summer. I 2007 ble bildet "99 Cent II Diptych" solgt for £1.7 millioner, ca 15 millioner i dagens kurs, på Sothebys i London, og var frem til nylig verdens dyreste fotografi solgt på auksjon. Rekorden ble slått tidligere i år, da et selvportrett av Cindy Sherman solgte for $3.9 mill, eller nærmere 22 millioner kroner.
Andreas Gursky/Christies -
Andreas Gursky/Christies
"Rhein II"

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Georg K.
I've seen some images of Gursky "live" in Hamburg - they are truly fascinating - as many other photos too - but due to their sheer size it is a very special experience - simply to see them.
7.2.2012
Jan Erik E.
Joda...da har i hvertfall jeg bilder til det dobbelte av denne prisen????
11.12.2011
Øistein T.
Kunsthandel i denne prisklassen dreier seg ikke om å kjøpe et bilde man synes er "pent". Det er som regel totalt uinteressant. Dette er investering på høyt nivå. Markedet bestemmer prisen og sånn sett er det selvfølgelig verdt prisen...og den høye prisen skyldes naturligvis at det er tatt av Gursky.
9.12.2011
Ingard J.
Deprimerende trist bilde. Men bra navnet selger da, for bildet har vel ingen verdi på noen måte.
25.11.2011
Svein N.
Gurskys bilder må oppleves i sitt originale format, det vil si i store formater! Gjengivelser i mindre format kan ikke på noen som helst måte yte rettferdighet mot hans fantastiske bilder. Så utstilling med bildene hans i Moderna Museet, Stockholm i 2009. Den største foto-opplevelsen jeg noensinne har hatt!
23.11.2011
Dan. H.
Bildet ar bra det. Men den prisen er det ikke verdt - det er det ikke noe bilde som er.
Til dere som ikke forstår at bildet er godt - se på det en gang til - så stort du kan få det - og se på både helheten og detaljene.

Også om Picasso (og andre kunstnere) er det blitt sagt at "dette kan jeg (eller hvem som helst) gjøre. Som flere over sier: Hvorfor gjør dere ikke det da?

Dessuten - det var dette med en "stort navn" da ....
18.11.2011
Kenneth S.
Sitat: Knut-Inge Johnsen
"Dessuten - når så mange seier om eit sånt - og liknande bilde: "Dette kunne jo eg også laga/tatt !..." Kvfor gjer dei det då ikkje ..??"
Det fins mange som sikkert kunne gjort det minst like bra her inne på dotten. Men ingen av oss har et stort navn innen foto/kunstverdenen. Andreas Gursky er et stort navn.
17.11.2011
budha p.
once some people came to pablo picasso and asked for his painting for an exhibition,picasso gave them one of his painting,after it was displayed on exhibition lots of art critics came there and evaluated the picture wrote many praises for the picture and on the final day picasso himself came to the exhibition and kept staring at his painting for long time,amazed the organizers thought the master painter himself is about to speak something about the painting,then picasso said WHY MY PAINTING IS HUNG UPSIDE DOWN?
17.11.2011
Mads R.
Ser det er ein som refererer til at det burde vera bladgull under blekket. Burde vi ikkje då også kritisere gullprisen, for den er jo også berre tilbod og etterspørsel?

Ellers er det vel ganske uinteressant å bedømme ein jpeg av dette bildet med ein estetikk som om det skulle vera eit tilfeldig snapshot. Dersom det ikkje er rom for meir enn dét ville fotografiet bli ei enormt kjedeleg uttrykksform.
16.11.2011
Knut-Inge J.
Bildet er nesten 2 x 4 m - går utifrå at det store formatet tilfører "det lille ekstra", om kanskje ikkje 24 mill :-) Trur likevel dette er eit bilde som blir meir fasinesande desto lengre ein ser på det og "går inn i det". Men utfordringa er vel kanskje at det har vi jo ikkje "tid" til...og kanskje akkurat difor provoserer bildet oss. Dessuten - når så mange seier om eit sånt - og liknande bilde: "Dette kunne jo eg også laga/tatt !..." Kvfor gjer dei det då ikkje ..??
16.11.2011
Anders S.
Må vel si meg enig meg folkejuryen her. Men det beviser vel bare ordtaket om at det enkle ofte er det beste.. Også gir det jo litt inspirasjon til alle oss glade amatører som ikke har en portfoil full av spektakulære naturbilder og kreativt enestående portretter:-)
15.11.2011
Kenneth J.
Unnskyld. Har sjekket kalenderen, og det er da vitterlig ikke første april i dag?
15.11.2011
Dino M.
Det eneste man kan si etter at sånt dritt havner hos Christies og blir solgt til sånne summer er at A-Gursky eller hans agent enten pilser eller ligger med de rette folkene.
15.11.2011
Cato H.
Wow! What a masterpiece.....of shit...
15.11.2011
Jan Erik F.
Litt over 2 meter er vel ikke så stort, ikke så stort at det bør koste så mye, om det ikke ligger bladgull under blekket da :)
15.11.2011
Carsten W.
Man bör bare lese teksten. Bildet er utrolig stor og sannsynlig av bra teknisk kvalitaet. Bildet er svaert sjelden. Men det er eneste, jeg syns.
Jeg ser ikke Rhein-elva.
15.11.2011
Trym S.
hadde jeg sett dette i arkivet mitt hadde jeg ikke engang enset det. hadde faktisk ikke villet hatt det på veggen om jeg hadde fått betalt for det! gørrkjedelig!
15.11.2011
Øystein B.
Snedig!
Noen må lære meg når jeg skal trykke på sletteknappen på kameraet, og andre ganger bør LA DET VÆRE... Dette ble jeg ikke helt klok på. Hadde sannsynligvis valgt sletteknappen på dette bildet.
Kanskje noen der ute med kunstneriske evner kan fortelle kort hva det er jeg ikke ser?
14.11.2011
Torbjørn P.
Hadde noen lagt ut dette på foto.no hadde jeg nok ikke tatt i bruk de sterkeste superlativene i en eventuell kommentar!
14.11.2011
Stein Adler B.
Med fare for å banne i kirken og fornærme "menigheten" : Skal kunn klare å levere noe lignende til ca. halve prisen, og da spanderer jeg innramming og skrue for oppheng...
14.11.2011
jon b.
Hmm?
14.11.2011
Trond S.
Wtf? Ser ut som bildet er tatt ut av et bilvindu i fart? Im speechless.
14.11.2011
Jan Erik F.
Bra for fotografen.... og auksjonsstedet.
14.11.2011
Martin H.
Gørrkjedelig minimalistisk bilde...
14.11.2011
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu