Vil løfte frem unge fotografer

Nytt europeisk utstillingsprosjekt skal hjelpe frem unge fotografer av internasjonalt kaliber. To norske fotografer er valgt ut til å delta.
12 unge europeiske fotografer har blitt plukket ut til å delta i et nytt fotoprosjekt, som skal handle om europeisk identitet. European Photo Exhibition Award, eller EPEA, er grunlagt av fire europeiske stiftelser, blant annet norske Fritt Ord, og skal resultere i en vandreutstilling som åpner i Hamburg våren 2012. To av fotografene som har blitt valgt ut er norske Marie Sjøvold og Monica Larsen.

- Målet har vært å få frem unge fotografer under 35, som holder et internasjonalt nivå, men som ikke har vært sett internasjonalt tidligere, forteller Rune Eraker, kurator og mentor for de skandinaviske fotografene, til foto.no.

Håndplukket
Tyske Körber-Stiftung, italienske Fondazione Banca del Monte di Lucca og portugisiske Fundação Calouste Gulbenkian er de andre stiftelsene som er involvert, og det er fra disse landene de fleste fotografene kommer fra.

De 12 fotografene har ikke blitt valgt ut på bakgrunn av søknader, men har blitt håndplukket av de fire landenes respektive kuratorer. I Norge har Eraker fått hjelp av Eva Klerck Gange, kurator ved Nasjonalmuseet, til utvelgelsen. Sammen har de gått gjennom kunst- og dokumentarfotografer fra hele Norden og valgt ut de to norske, samt svenske Hannah Modigh.

- Dette er fotografer som vi mener er blant de mest interessante akkurat nå, forteller Eraker.

Kunstrettede prosjekter
Pressemeldingen beskriver prosjektet som et "fritt rom der sosialt relevante temaer som berører Europa utvikles og diskuteres av talentfulle fotografer som lever og bor i Europa og som fortsatt er på et tidlig stadium i karrieren som profesjonelle fotografer." Temaet denne gangen er europeisk identitet.

- De skal lage en bildehistorie med dette som tema. Alle har tolket det på hver sin måte, og fotografene har valgt innfallsvinkel selv, forteller Eraker og legger til at de akkurat har hatt sin andre og siste samling på Lucca-instituttet i Italia.

For selv om prosjektet ble offisielt lansert først i forrige uke, har fotografene jobbet med det siden mars. Eraker forteller at så langt virker resultatet svært lovende.

- Det virker som alle holder et absolutt høyt nivå. Det har utviklet seg mer i en kunstnerisk retning enn i en dokumentarretning, og flere av dem er mer konseptuelle kunstfotografer.

Til Norge i 2013
1. desember skal det endelige utvalget leveres inn. 2. mai åpner utstillingen på Deichtorhallen i Hamburg, før den reiser videre til neste års Paris Photo og deretter på Lucca Photo Fest i Italia. Norge og Nobels Fredssenter er siste stopp, der den åpner 7. mars 2013. Når utstillingen tas ned herfra, skal den høyst sannsynlig ikke vises flere steder. Da er planen at man skal gå i gang med en ny runde.

- Tanken er at dette er en pris som skal gå videre, så sant finansieringen holder. Det skal gå i en to-års syklus, med nye fotografer og et nytt tema for hver gang.

Les mer om prosjektet på www.epeaphoto.org
© Ellen Coenders, Hamburg -
© Ellen Coenders, Hamburg
De 12 fotografene som deltar i EPEA: Catarina Botelho, Lisbon, Portugal, José Pedro Cortes, Lisbon, Portugal, Gabriele Croppi, Milan, Italy, João Grama, Lisbon, Portugal Monica Larsen, Oslo, Norway, Frederic Lezmi, Cologne, Germany Pietro Masturzo, Napels, Italy, Hannah Modigh, Stockholm, Schweden, Davide Monteleone, Rome Italy, Linn Schröder, Hamburg, Germany, Marie Sjøvold, Olso, Norway, Isabelle Wenzel, Amsterdam, The Netherlands
© Ellen Coenders, Hamburg -
© Ellen Coenders, Hamburg
Kuratorene: Enrico Stefanelli, Artistic Director, Lucca Photo Fest, Lucca, Italy, Rune Eraker, Free-Lance Photographer, Oslo, Norway, Ingo Taubhorn, Curator, Haus der Photographie der Deichtorhallen Hamburg, Sérgio Mah, Curator and Sociologist, Lisbon, Portugal

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu