En pioner i farger

En av de fremste pionerer innen fargefotografiet presenteres i en stor retrospektiv utstilling i Amsterdam.
De siste årene har den amerikanske fotografen og maleren Saul Leiter (f: 1923) blitt gjenoppdaget i både USA og Europa. Med lyriske og maleriske fargefotografier fra New Yorks gater på 1940- og 1950-tallet er han en pioner innen fargefotografiet. I Amsterdam vises det frem til mars 2012 en retrospektiv utstilling med både fargefotografier, sort/hvitt-fotografier og malerier signert Leiter.

- Som ”fargefotograf” kan ikke Saul Leiter sammenlignes med noen andre fotografer i sin generasjon. Han er en pioner innen fargefotografiet, og bildene hans fra 1940- og 1950-årene er unike, forteller utstillingens kurator, Bernadette van Woerkom, til foto.no.

Saul Leiter var del av en gruppe gatefotografer, the New York School, som forandret amerikansk fotografi i årene etter 1945. Andre fotografer i denne gruppen var blant annet Diane Arbus, William Klein og Robert Frank. Gruppen var kjent for spontane og intuitive fotografier, og et billedspråk med sterke kontraster og kornet tekstur.

Det var ikke sine fargefotografier Leiter ble kjent for på 1940- og 1950-tallet, men sort/hvitt-fotografiene. Men han skilte seg fra resten av New York-skolen ved at han også fotograferte i farger. På den tiden var fargefotografiet først og fremst benyttet av kommersielle fotografer. Mellom 1948 og 1960 tok Leiter tusenvis farge-slides.

- Fargebildene til Leiter avslører en eksepsjonell følelse for farge, skjønnhet og harmoni. Fotografen forvandlet enkle subjekter fra hverdagslivet til det som har blitt beskrevet som ’urban visuell poesi’. Et spesielt trekk ved fotografiene er deres modige og nesten abstrakte komposisjon, skriver museet i en pressemelding.

I 1960-årene jobbet Leiter videre som suksessfull fashion-fotograf, og ble blant annet publisert i magasinene Harper’s Bazaar, Esquire og Elle. Men i 1970-årene forsvant han fra det fotografiske "lyset" og levde et rolig liv. I 1990-årene ble han gjenoppdaget av britiske og amerikanske fotohistorikere, og i 1994 og 1997 ble hans sort/hvitt-fotografier stilt ut i New York. Kort tid etter dette presenterte Leiter sine fargefotografier i det offentlige rom. Siden har en rekke utstillinger og publisering av fargefotografiene etablert Saul Leiter som en av de fremste pinonerene innen fargefotografiet.

Leiter-utstillingen ”New York Reflections” i Amsterdam presenterer malerier, 60 fargefotografier og 40 sort/hvitt-fotografier. I høst trykker også forlaget Steidl opp det tredje opplaget av ’Early Color’, den første boken med fotografier av Saul Leiter.

Utstillingen henger til 4. mars 2012 på Jewish Historical Museum i Amsterdam.






Jewish Historical Museum
© Saul Leiter, Collection Howard Greenberg Gallery, New York - Saul Leiter, Taxi, 1957.
Saul Leiter, Taxi, 1957.
© Saul Leiter, Collection Howard Greenberg Gallery, New York
© Saul Leiter, Collection Howard Greenberg Gallery, New York. - Paris 1959
Paris 1959
© Saul Leiter, Collection Howard Greenberg Gallery, New York.
© Saul Leiter, Courtesy Howard Greenberg Gallery, New York - Boy, c. 1950
Boy, c. 1950
© Saul Leiter, Courtesy Howard Greenberg Gallery, New York

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Bjørn L.
Kan ikke annet enn å elske bildene til denne fyren, til nå helt ukjent for meg.Han bringer fram en slags metafysisk forestilling om essensen om "byen" som sted. Herlig kunstnerisk distanse til motivene også!!

Bjørn Lindgren
25.2.2012
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu