Fem tips til helga

Ta en utstillingsrunde, gå på fototur eller prøv noe nytt. Her får du fem tips til hva du kan gjøre denne helga.
Ta en utstillingsrunde
Befinner du deg i Oslo-området, er det ikke mangel på interessante utstillinger akkurat nå. Så hvorfor ikke ta en skikkelig utstillingsrunde denne helgen?

Begynn på Skillebekk og Galleri K, der Mikkel McAlindens The Anticipants vises for siste helg. Denne utstillingen er basert på kunstnerens fascinasjon for Obama, og handler om demokrati og venting. Fortsett ferden videre til Filipstadkaia og galleri Peder Lund, der bilder av en av fotohistoriens største legender vises akkurat nå. Utstillingen Diane Arbus er en retrospektiv utstilling over kunstnerens arbeider, og viser både hennes mest kjente og mindre kjente bilder. Utstillingen er åpen hver lørdag frem til 8. oktober. Neste stopp: Stenersen museet og utstillingen Dreamt Memories of Africa av William Ropp. Her kan du se Ropps sort/hvitt-bilder fra Afrika, der minnene fra oldefarens ferd på kontinentet blir brakt til live. Utstillingen henger frem til 30.oktober. Forrige helg avduket Per Ervik millionbildet på Rådhusgalleriet i Oslo. Dersom du enda ikke har sett det, ta turen innom denne helgen. Utstillingen Naturens stillhet varer frem til 9. oktober. Avslutt runden med litt ettertanke. På Akershus festning kan du se utstillingen Circle of Memory, Eleanor Coppolas installasjon inspirert av sorgen over å miste sønnen i en ulykke. Her inviteres besøkende til å skrive ned sine tanker og stikke lappene inn i høyballene som utgjør installasjonen. Installasjonen er oppe frem til 11. desember.

En oversikt over andre utstillinger denne helga finner du i vår utstillingsguide.

Bli med på fotowalk
På mer enn 1000 steder over hele verden skal til sammen over 25000 mennesker samles denne helgen for å gå tur og ta bilder sammen. Anledningen er den årlige begivenheten Worldwide Photo Walk, i regi Scott Kelby. Her i Norge arrangeres det turer på fem forskjellige steder: Oslo, Trondheim, Kristiansand, Porsgrunn og Mo i Rana. Fotowalken er gratis og åpen for alle, men man må melde seg på på forhånd via nettsiden. Benytt anledningen til å komme deg ut, treffe likesinnede og ta gode bilder!

Prøv noe nytt
Den beste måten å bli en bedre fotograf på, er ved øvelse, øvelse og enda mer øvelse. Men vi utvikler oss ikke hvis vi bare tar de samme bildene om og om igjen. Sett deg derfor et mål om at denne helga skal du prøve noe nytt. Er du redd for å ta portretter? Samle sammen familie, venner, eller bruk deg selv og øv. Har du aldri fotografert natur? Kom deg ut på landet, og gå på fotojakt etter interessante dyr, planter eller landskap. Er det landskap som er spesialiteten, kan en tur til nærmeste by gi frisk inspirasjon. Ønsker du noen tips å ta med deg på veien, kan du ta en kikk på disse kunnskapsartiklene: Arkitektur og Komposisjon.

Lær av proffene
Lite er så inspirerende og lærerikt som å se og høre hvordan fotografer jobber og hvordan bildene deres ble til. Lange dokumentarer, korte intervjuer, filmede foredrag og multimedia-presentasjoner kan alle gi verdifull innsikt og gode tips til hvordan du selv kan bli en bedre fotograf. Ta deg tid til å se minst ett intervju eller en dokumentar denne helgen, og du vil få mye igjen for det. Det finnes gode dokumentarer å få kjøpt på DVD, samtidig som det også ligger flere videoer tilgjengelig på nett. Her er et lite utvalg av hva du kan finne på nett:

Denne PBS-dokumentaren gir et innblikk i Pete Souzas hverdag som Barack Obamas fotograf. På Svensk TVs nettsider kan du se en dokumentar om Christer Strömholm, laget av hans sønn Joakim. Filmen er tilgjengelig frem til 20. oktober. Magnum in Motion legger ut nye multimedia-presentasjoner med jevne mellomrom. På Pixchannel kan du se intervjuer med, og dokumentarer om fotografer som Arnold Newman, Mary Ellen Mark og Elliot Erwitt. På nettsidene til National Geographic kan du se videoer med enkle fototips, samt Behind the Shots-filmer der fotografene forteller hvordan utvalgte bilder ble til. På nettsidene til World Press Photo kan du se intervjuer med vinnerne av tidligere års priser.

Utnytt været
Det er meldt sol og sommertemperaturer i Sør-Norge og regn og gråvær i Nord-Norge denne helga. To forskjellige værtyper som gir forskjellige utfordringer - og forskjellige bilder. Sollyset gir skarpe skygger og dramatiske kontraster, mens gråværet gir et jevnt lys og dusere farger. Mens sterkt sollys har stukket kjepper i hjulene for mang en fotoshoot, er gråvær regnet som fotografens beste venn. Kombinert med regn og vind, venter imidlertid utfordringene i kø også her.

Men hva er vel en utfordring, om ikke noe man skal prøve å mestre? Heller enn å la seg skremme av sollysets sterke skygger, så pakk ned en reflektor eller en blits til å lette dem opp med, eller se etter motiver som kler sterke kontraster. Regner det der du er, så pakk inn kameraet og deg selv i regnbeskyttelse og nyt lyset!

God helg!
Mikkel McAlinden -
Mikkel McAlinden
Fra utstillingen The Anticipants på Galleri K
William Ropp -
William Ropp
Fra utstillingen Dreamt Memories of Africa på Stenersenmuseet
 -
1 og 2. oktober er det Fotowalk over hele verden
Triff -
Triff
Denne helgen er det meldt sol i sør..
Beata Becla -
Beata Becla
...og regn i nord.

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Svein I.
Pakke inn kamera, hvorfor det ? Har da Pentax.
1.10.2011
Morgan B. S.
fin artikkel.
30.9.2011
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu