Med foto i fokus

Stadig flere reiser på fotoworkshop for å lære seg å ta gode bilder, langt fra familie, jobb og hverdagens rutiner. Vi har vært på fotoworkshop på Island, der fem dager var satt av til kun en ting: foto.
Følg foto.no på Facebook

- Det er viktig å visualisere det du har i hodet. Husk, du har vært der, du har opplevd det, kjent luktene, hørt lydene. Det har ikke betrakteren. Når en 3D-opplevelse skal omgjøres til 2D, forsvinner alle disse tingene.

Fotograf Arnfinn Johnsen står foran et provisorisk lerret og snakker om fotografering. Foran han sitter femten engasjerte fotoentusiaster fra hele Norge. Utenfor blåser en kraftig septembervind, mens sola skinner med all sin kraft på det dramatiske og spektakulære kystlandskapet. Vi er på fotoworkshop på Island i regi Arnfinn Johnsen og foto.no, og de neste fem dagene skal alt handle om gode bilder.

Variert bakgrunn
Fotoworkshops er stadig mer populære, både i Norge og utlandet. Heller enn å bruke hardt opptjente feriedager og penger på å ligge i en solseng, prioriterer flere å bli bedre på å ta bilder. Når en gruppe med mennesker med samme interesse møtes på et mer eller mindre eksotisk sted, langt borte fra familie, jobb og hverdagens rutiner, er alt lagt til rette for at man skal kunne fokusere 100% på en ting: foto.

De femten deltakerne på denne workshopen er i alle aldre, begge kjønn og på forskjellige nivåer. Noen er studenter, de fleste har faste jobber innen helt andre områder. Noen plukket opp kameraet for første gang for bare noen måneder siden, mens andre har flere års erfaring bak seg. Noen har ambisjoner om å skape en karriere som fotograf, mens andre er fornøyd med å ha det som hobby ved siden av annen jobb. Felles for alle er ønsket om å lære å ta bedre bilder.

Få av deltakerne har møtt hverandre før, like fullt går praten ivrig allerede etter første hils. Samholdet deltakerne i mellom skal bli viktig de neste fem dagene, gjennom tekniske, kreative og værmessige prøvelser.

- Stemningen i gruppa satt fra første kvelden i Reykjavik, forteller deltaker Anders Lundeby til foto.no.

Lundeby, som til daglig jobber som sivilingeniør i elektronikk, startet med fotografering for rundt fem år siden. Dette er første gang han deltar på fotoworkshop. Han meldte seg på med en forventning om at han måtte komme seg et hakk videre, og begynne å fotografere andre ting enn de abstrakte motivene han har fokusert på så langt. Men tilbakemeldingene han fikk under bildegjennomgangen første kvelden, fortalte noe helt annet.

- Det viste seg at jeg og Arnfinn er interessert i mye av det samme. Under bildegjennomgangen peker han ut de bildene som jeg tror jeg må ut av og sier at det er det jeg må fortsette med, forteller Lundeby, som har vært på Island tidligere.

Fullt fokus
Hotellet vi befinner oss på ligger på en halvøy på Vest-Island, langt fra butikker og byliv. Stedet er ikke tilfeldig valgt, forteller workshopholder Arnfinn Johnsen. Johnsen har reist på Island i 30 år, og har drevet som fotograf omtrent like lenge.

- Første gangen jeg kom til dette stedet, for mange år siden, så sa jeg: Hvis jeg noen gang skal holde en workshop, så blir det her!

I 2010 ble det virkelighet, og Johnsen tok med seg første gruppe med fotoentusiaster til hotellet i den islandske ødemarken. Nettopp plasseringen er av stor betydning, mener han.

- Det er to grunner til det. For det første er naturen her veldig særpreget, noe helt for seg selv. For det andre fordi det er såpass isolert, det er ingen pub, ingen nattklubb eller kino som kan ta vekk oppmerksomheten og konsentrasjonen, sier han.

Lange dager, korte netter
Daglig undervisning, fotografering, etterbehandling og bildegjennomgang, samt bildediskusjoner, gode middager og sosialt samvær utgjør kjernen av workshopen. Deltakerne står ofte opp før sola for å fange det gode lyset, og legger seg først når de har sagt seg fornøyd med ”dagens fangst”.

På dagen frakter fem biler deltakerne rundt i området, på jakt etter gode motiver. Ute på biltur med deltaker Dag Leslie Hansen blir det mange stopp langs veien. Sauer, klipper, kirker, fossefall og isbreen i nærområdet er blant motivene som foreviges på hans første fotoworkshop på land. ROV-piloten fra Stavern har drevet med undervannsfotografering siden 2008, men følte at tiden var moden for å bevege kameraet over vannet. Valget falt på denne workshopen delvis fordi datoene passet med jobben i Nordsjøen, og fordi Island virket som et spennende sted.

- Og jeg ville ha en fotoworkshop istedenfor en vanlig fotosafari, for å lære mer, forteller han.

I løpet av uken har deltakerne blitt utfordret innen flere temaer, som komposisjon, farger og kunstnerisk uttrykk. En dag var satt av til portrettfotografering, og det var dette som ble den største utfordringen – og den største suksessen. I grupper på to, ble deltakerne gitt to modeller, og en time til å fotografere hver av dem. Nesten samtlige av deltakerne gruet seg til shooten, men var desto ivrigere da den var over. Også for Hansen ble dette en god opplevelse.

- Jeg har blitt helt gira på portrett, forteller han og legger til at han oppdaget helt nye sider ved seg selv, da han og hans makker for dagen gikk ut på leting etter egne modeller.

- Da vi gikk ut for å finne modeller, pushet jeg mine egne grenser. Jeg tror ikke jeg hadde turt det alene, sier han og forteller at han allerede har begynt å tenke på å delta på en portrettworkshop i fremtiden.

Voldsom utvikling
Workshopen startet og sluttet med en gjennomgang av deltakernes bilder. Med tilbakemeldinger i plenum, ble det først klart hva de burde jobbe mer med, og til slutt hva de hadde utrettet i løpet av dagene. Både Lundeby og Hansen føler at de har fått mye ut av workshopen.

- Forventningene mine var ikke store, men erfaringen er at jeg har lært veldig mye, sier Hansen, mens Lundeby mener at det var som forventa, bare enda bedre.

- Det beste med workshopen var at den gjorde meg bevisst prosessen med å skape et bilde, sier Lundeby.

Mye kan skje i løpet av en slik workshop, mener Johnsen, når man er borte fra alle distraksjoner og kun fokuserer på foto.

- Folk utvikler seg voldsomt. Mange går i begynnelsen rundt og knipser ubevisst, og går fra det til å samle tankene sine mer bevisst rundt motivene. De klarer å rydde opp i bildene sine, med en enklere komposisjon og mer retning på arbeidet, sier han og legger til:

- Det som er best med disse workshopene er å se gleden når folk får det til. Og det har jeg sett i løpet av disse dagene.

Mange valgmuligheter
Det arrangeres jevnlig fotoworkshops både i Norge og utlandet. Noen spesialiserer seg på en sjanger, mens andre er mer generelle. Noen arrangeres i Norge, andre i utlandet. Noen går over flere dager, mens andre er av kortere varighet. Med alle valgmulighetene, kan det derfor være en utfordring å finne akkurat den som passer for deg. Vi har tidligere satt søkelys på dette i artikkelen ”Workshopvettregler”, der vi gir ti gode tips til hvordan du velger din fotoworkshop.

En oversikt over aktuelle workshops akkurat nå finner du under fanen ”kurs/workshops.”.

Workshopen på Island var et samarbeid mellom fotograf Arnfinn Johnsen og foto.no.

Bildene i artikkelen viser et utvalg av arbeidene som ble produsert i løpet av workshopen.
Christine Tolpinrud -
Christine Tolpinrud
Hest i måneskinn - en ny klassiker?
Christine Tolpinrud -
Christine Tolpinrud
Sauene poserer villig for kameraet til Dag Leslie Hansen
Christine Tolpinrud -
Christine Tolpinrud
Ivrige deltakere gjør en siste finpuss på bildene i det provisoriske "klasserommet" på hotellet
Anders Lundeby -
Anders Lundeby
Dag Leslie Hansen -
Dag Leslie Hansen
Ole Petter Dybvik -
Ole Petter Dybvik
Juliane Kravik -
Juliane Kravik
Espen Seierstad -
Espen Seierstad
Kari Elisabeth Espeland -
Kari Elisabeth Espeland

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Paul Ivar N.
En flott reportasje Christine. Den vil helt sikkert inspirere andre til å bli med på en workshop på saga øya. Flott skrevet
26.9.2011
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu