Visa Pour L ´Image 2011

Fra 29. august til 4. september er det duket for den 23. internasjonale festivalen for fotojournalistikk i Perpignan.
Den første uken i september hvert år forvandles den lille franske byen til fotojournalistenes internasjonale mekka i Europa. Visa Pour L´Image samler ikke bare fotojournalister, men også billedbyråer, redaktører, utstyrsleverandører og andre nøkkelaktører som er knyttet til bransjen. I fjor var det rundt 3000 registerte deltakere, noe som markerte et rekordhøyt antall.

Festivalen er et profesjonelt tilrettelagt arrangement. Selvsagt er det de profesjonelle aktørene som er den fremste målgruppen. For fotografene som hvert år blir valgt ut til å vise sine arbeider på festivalen, betyr det en stor anerkjennelse. Den norske dokumentfestivalen i Oslo er bare en av mange lokale festivaler som rekrutterer flere av sine store trekkplastre fra Perpignan.
Visa Pour L´Image (bildefestival) er med andre ord en av de viktigste arenaene for fotojournalister som ønsker å vise arbeidene sine internasjonalt.

De flotte utstillingene, hvor også World Press Photo of The Year vises, er selvsagt den store attraksjonen for publikum, uansett om man er amatør eller proff. Utstillingene er gratis og åpen for alle, men for å delta på bildeseminarer og foredrag, kreves akkreditering, altså registrert påmelding. Denne er også åpen for alle, - du behøver med andre ord ikke være fotograf for å delta. For en nett sum på 60 euro får du tilgang på alt som skjer.

En viktig del av arrangementet er de formelle portfolievisninger med et knippe stjernefotografer som er tilgjengelig for de som ønsker å vise frem arbeidene sine for tilbakemeldinger. I tillegg gir festivalen deg muligheten til å diskutere og vise bilder uformelt til flere tusen fotografer, billedredaktører, byråer og agenter. Med andre ord, - festivalen representerer en enestående mulighet for fotografer som har internasjonale ambisjoner, og som gjerne vil knytte kontakter og få inspirasjon til eget arbeid.

Mange velger også å kombinere deltakelse på festivalen med familieferie. Perpignan ligger ved foten av den majestetiske fjellkjeden Pyreneene, og kun en kort kjøretur fra flotte strender. Neste år skal det etter planen åpnes et hurtigtogtilbud til Barcelona som tar deg til den spanske magien på under en time. Idylliske smug og gater, fortausrestauranter og et rikt utvalg av butikker og fasciliteter gjør at Perpignan utmerket godt kan prikkes inn som familiens felles reisemål. Det ene behøver ikke utelukke det andre.

Med 22. juli som referanse foran årets internasjonale fotofestival i Perpignan, kan utstillingene her og deres tema være et viktig apropos til den hjemlige debatten om kampen mellom det gode og det onde. Omfanget av ugjerningen til én enkelt person og hva det innebærer av smerte og tap for et helt land hjemme, er ubestridt. Og det er ikke slik at én grusomhet kan måles opp mot en annen. Like fullt opplever jeg det i år som en ekstra nyttig påminnelse å se sort på hvitt at det fortsatt i dag finnes politiske regimer som utsetter flere hundre tusener av enkeltskjebner for et uverdig, umennesklig liv, - en udåd som hver dag fører til katastrofer i enkeltmenneskers liv: sykdom, død, ubeskrivelig fattigdom og desperasjon.

Inhumaniteten, – den blinde ondskapen satt i system uten nærvær av empati med enkeltindividet, er like grusom og like uakseptabel enten den er representert ved én enkelt person eller et helt politisk regime. Vi sørger over det og de vi mistet 22. juli hjemme i Norge. Men midt i denne sorgen skal vi ikke glemme og tåle så inderlig vel den urett og ondskap, de drap og de tap og den smerten, som ikke direkte rammer oss selv.

Det fins en stor verden der ute. Visa Pour L´Image bringer den nært, gjør den mindre og større på samme tid. Festivalen har også fokus på å sette ord og beskrive hva som skjer i verden, og hva fotojournalistikken gjør med det som skjer. Er det én gang i året hvor norske fotojournalister, fotosjefer, billedredaktører og ansvarlige redaktører bør kjenne sin besøkelsestid, så er det denne septemberuken. Ikke bare for å se noen av verdens mektigste bildereportasjer, men for å reflektere over egen praksis og bruk av bilder i nyhetssammenhenger hjemme.

Selv i vårt lille land er bildets betydning stort.

Visa Pour L ´Image

Perpignan Turistkontor

Visa Pour L´Image 2011 - Visa Pour L´Image 2011
Visa Pour L´Image 2011
Visa Pour L´Image 2011
Maria Lundberg - Festivalen setter sitt preg på gater og hus i Perpignan.
Festivalen setter sitt preg på gater og hus i Perpignan.
Maria Lundberg
Maria Lundberg - De vaiende plakatene i gatene vitner om at årest festival er i gang.
De vaiende plakatene i gatene vitner om at årest festival er i gang.
Maria Lundberg
Maria Lundberg - 22 år gamle Aurore fra Perpignan er bare en av fler ehundre frivillige medarbeidere som sørger for at festivalens logisitkk går opp.
22 år gamle Aurore fra Perpignan er bare en av fler ehundre frivillige medarbeidere som sørger for at festivalens logisitkk går opp.
Maria Lundberg
Maria Lundberg - Allerede den første timen etter åpning var det mange besøkende på utsitllingene. Festivalen trekker publikum fra hele verden.
Allerede den første timen etter åpning var det mange besøkende på utsitllingene. Festivalen trekker publikum fra hele verden.
Maria Lundberg

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu