Søndag blir det fotofest i Horten

Med Sigurd Fandango og Robert Mapplethorpe som noen av de store trekkplastrene, er det førstkommende søndag duket for Fotografiets dag på Preus museum i Horten.
For femte gang går Fotografiets dag av stabelen på Preus museum i Horten. Med årene har det utviklet seg til en stor endags-happening for alle fotointeresserte.

Mapplethorpe i nytt galleri
Kanskje den største begivenheten, i alle fall for noen, er lanseringen av A DOLL'S HOUSE PROSJEKTROM som ble presentert på en pressevisning på Preus museum i går. Det nye galleriet beskriver seg selv som "den rampete lillesøstra til Preus museum". På Fotografiets dag innvies det med en 24-timers "pop up-utstilling" med den ikoniske fotografen Robert Mapplethorpe. Bildene er lånt fra samlingen til Stein Erik Hagen og valgt ut av datteren Camilla Hagen

- Utvalget fokuserer på Mapplethorpes formelle akt-fotografier av menn og klassisk sort-hvitt fotografier av blomster, sidestilt med hans homo-erotiske S&M-tablåer som fortsatt er kontroversielle mer enn 30 år senere. Åpningen er en mulighet til å se et unikt utvalg bilder av en av 20. århundrets mest innflytelsesrike fotografer, sier Hilde Holta-Lysell, eier av det nyoppstartede galleriet.

Årets festivalutstiller – Sigurd Fandango
Tema for Fotografiets dag i år er dokumentarfotografi og i den anledning har Preus museum valgt Sigurd Fandango som årets festivalutstiller.

Til tross for at Fandango bare er 25 år, har han allerede gjort seg bemerket med blant annet fargesterke fotografier fra Afrika. Reportasjeserien 'Afrikas tiår' stod på trykk i Aftenposten rundt juletider i fjor, og Fandangos fotografier gir oss et alternativt blikk på et kontinent som ellers er kjent for mye smerte og tragedie.

Preus museum beskriver Fandango som en fotograf som står i dialog med en humanistisk fotografitradisjon som ikke har fokus på nød og lidelse, men på menneskehetens positive sider.

- Han skildrer miljø og ikke nyhetshendelser, og fotografiene hans ligner ikke de øyeblikksbildene vi er vant med i nyhetsbildet.

- Fotografiene til Fandango er ikke uten humor. Han er heller ikke redd for å bruke visuelle virkemidler som tradisjonelt hører til en annen sjanger enn 60- og 70-tallets dogmatiske svart/hvitt dokumentarfotografi. Farger og lys kan minne om det vi finner i reklamefoto. Slik fanger bildene vår oppmerksomhet og vi blir åpne for å gå inn i den historien han vil fortelle – om Afrikas voksende middelklasse, gullgravere i Ghana, kinesere som bygger det nye Kina eller frivillige som vokter USAs grense mot Mexico med våpen for å stoppe ulovlige innvandrere, skriver museet i pressemeldingen.

I tilleg til å stille med bilder på Fotografiets dag, stiller Fandango også med sitt eget band: Go Fandango!

Foredrag
På Fotografiets dag er det også mulig å få med seg en rekke foredrag. Sigurd Fandango er først ut og skal prate om sitt fotografvirke under tittelen "Stå stille, se inn i kameraet – Portrettet og dokumentarfotografiet".

Fra Israel har Preus museum fått kurator og forsker Rona Sela som skal holde foredraget Restricted – Palestinian Documentary Photographs in Military Archives in Israel. Det blir også foredrag av Niklas Östlind og Sigrid Lien.

Andre godbiter
På Fotografiets dag kan man også få med seg den store utendørs-utstillingen med nesten 50 fotografer som fyller en 100 meter lang utstillingsvegg. I selve museet henger Oddleiv Apneseths 'Jølster 2008', utstillingen 'Bildet forteller' og museets faste utstilling 'En fotohistorie '.

Det blir også aktiviteter som passer for barn.

For dem som reiser fra Oslo har museet satt opp egen buss med påmelding til post@preusmuseum.no. Bussen går fra Oslo Bussterminal og koster 100,- tur/retur.

Mer info
Robert Mapplethorpe © Robert Mapplethorpe Foundation - Self Portrait, 1985
Self Portrait, 1985
Robert Mapplethorpe © Robert Mapplethorpe Foundation
Courtesy Sean Kelly Gallery, New York. Brukes med tillatelse, - Turid Meeker Contemporary Art, New York.
Robert Mapplethorpe © Robert Mapplethorpe Foundation - calla lily, 1986
calla lily, 1986
Robert Mapplethorpe © Robert Mapplethorpe Foundation
Courtesy Sean Kelly Gallery, New York. Brukes med tillatelse, - Turid Meeker Contemporary Art, New York.
Sigurd Fandango - Accra, Ghana, 2010
Accra, Ghana, 2010
Sigurd Fandango
Sigurd Fandango - Eastern Region, Ghana, 2010
Eastern Region, Ghana, 2010
Sigurd Fandango
Sigurd Fandango - Nairobi, Kenya 2010
Nairobi, Kenya 2010
Sigurd Fandango
Per Solrud - Fotografiets dag 2008
Fotografiets dag 2008
Per Solrud

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu