Apneseth på Preus museum

Oddleiv Apneseths nære og anerkjente prosjekt Jølster 2008 er klar for Horten og Preus museum.
Fra 1987-2007 jobber Oddleiv Apneseth (f. 1955) som pressefotograf i Bergens Tidende. I 2007 takket han ja til sluttpakke for å satse som frilansfotograf. Han fikk samtidig støtte av Fritt Ord til å dokumentere befolkningen i Jølster i løpet av ett år.

Resultatet er et alvorlig, humoristisk og ærlig fotodokument som treffer rett i den lille bygdas folkesjel. Målet til Apneseth har vært å gjennomføre et prosjekt som kan få historisk relevans. Han har fotografert befolkningen og mennesker som var innom bygda i 2008. Begivenheter, gjennomreisende, enkeltmennesker, familier og arbeidsplasser. Han har hatt ”informanter” i bygda som har tipset han når noe spesielt har skjedd, og han har banket på dører og stoppet folk på landeveien for å få sine bilder, sin dokumentasjon.

Under dok-festivalen i Oslo i 2009 fortalte Apneseth til foto.no at Jølster-prosjektet har vært det tøffeste prosjektet han noen gang har gjennomført. I 2008 hadde han knapt en ensete dag fri. Målet hans var å gjøre en omfattende dokumentasjon av kommunen, forstå strukturene, og å lage et historisk dokument som innfrir de høye krav til dokumentasjon.

- Bildene er tydelig regissert, noe man skulle tro en pressefotograf ville holde seg langt vekk fra å gjøre. Men samtidig dokumenterer de mennesker, deres interesser og særegenheter på en presis og ofte humoristisk måte. Bildene hans fremstår som et personlig notat over noen av de mange, store og må begivenheter som fant sted i Jølster i 2008. Apneseth bruker fotografiet til å hedre dagen og livet, skriver Preus museum i en pressemelding.

Jølster 2008 er også kommet ut i bokform på Skald forlag. Her blir Apneseths bilder akkompagnert av tekster skrevet av Silja Juklestad som reiste rundt med fotografen det året fotograferingen fant sted. Historiene gir svar på mange av spørsmålene som reiser seg når vi ser bildene, samtidig som vi sitter igjen med nye spørsmål.

Boken kan kjøpes på Preus museum.
Utstillingen åpner søndag 19. juni og henger frem til midten av januar 2012.
Oddleiv Apneseth -
Oddleiv Apneseth
Oddleiv Apneseth -
Oddleiv Apneseth
Oddleiv Apneseth -
Oddleiv Apneseth
Oddleiv Apneseth -
Oddleiv Apneseth

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu