To fotografer drept i Libya

Tim Hetherington, som tidligere i år ble nominert til Oscar for dokumentaren Restrepo, og Gettyfotograf Chris Hondros mistet livet i Libya onsdag. To fotografer skal være såret.
De to fotojournalistene Tim Hetherington og Chris Hondros mistet onsdag kveld livet i Libya.

Dødsfallene ble først kjent via en melding som fotograf Andre Liohn postet på Facebook tidligere onsdag kveld, der han skriver "Triste nyheter Tim Hetherington døde i Misrata mens han dekket frontlinjene. Chris Hondros tilstand er alvorlig. Michel Brown og Guy er såret, men ok" De to sistnevnte fotografene Michael Christopher Brown og Guy Martin skal ha blitt såret, men det er ikke kjent hvor alvorlig tilstanden er. Noe senere meldte han at Chris Hondros også var død. Posten er nå tatt ned.

Ingen detaljer er foreløpig kjent rundt hvordan fotografene skal ha blitt såret, men Hetherington tvitret i går følgende melding: "I den beleirete byen Misrata. Udiskriminerende bombing fra Gaddafis styrker. Ingen tegn til NATO".

Amerikanske Chris Hondros er tilknyttet bildebyrået Getty Images og ble nominert til Pulitserprisen i 2004. I 2005 ble han tildelt Robert Capa Gold Medal for sitt arbeid i Irak.

Britiske Hetherington ble i 2007 tildelt en World Press Photo-pris for et bilde fra Afghanistan. Tidligere i år ble han sammen med Sebastian Junger nominert til Oscar for dokumentarfilmen Restrepo, som også omhandlet Afghanistan-konflikten. Den samme filmen ble tildelt pris for beste dokumentar under Sundance-festivalen i 2010.

I Norge er Hetherington representert av Felix Features, som er drevet av Fredrik Naumann og Marianne Alfsen. Naumann forteller til foto.no at han ikke har fått noen direkte bekreftelse eller avkreftelse på om ryktene er sanne, men at de har lest det de kan på nett. Naumann syns nyhetene er forferdelige.

- Ikke minst fordi han var regna som en utrolig dyktig fyr på alle måter. Han var ikke noen villmann, til tross for at han valgte å jobbe steder andre synes var veldig farlig.

Naumann var selv på grensen til Libya for kort tid siden, men understreker at han ikke var involvert i noen kamper.

- Men det er sånn det er i krigssoner, det kan være det totale kaos et sted, og en kilometer unna er det rolig.

Ifølge The Guardian skal ulykken ha skjedd da Hetherington og Hondros sammen med en gruppe på åtte eller ti journalister rapporterte fra Misrata. Gruppen skal ha delt seg i to da skytingen startet, og Hetheringtons gruppe på fem journalister ble truffet.

Mens Hetherington skal ha mistet livet like etter hendelsen, døde Hondros noen timer senere. Hans død ble bekreftet av Getty onsdag kveld, som har lagt ut en nekrolog på sine nettsider.

- Chris var en inspirasjon for meg personlig og så mange av hans venner og kolleger. Han vil bli sårt savnet, skriver Jonathan Klein, grunnlegger og direktør for Getty Images.

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu