Uheldig rolleblanding i Gullsnitt?

I reklamefotografenes store fotokonkurranse Gullsnitt, kan man både arrangere konkurransen og selv delta.
Gullsnitt (tidligere Utsnitt) arrangeres hvert år av Norske Reklamefotografer (NRF), en forening med litt over 100 medlemmer. For en rekke norske reklamefotografer er dette en av de viktigste årlige konkurransene. Likevel er det slik at NRF og Gullsnitt-komiteen sliter med å få frivillige til å involvere seg i konkurransen på administrasjonssiden, men også når det kommer til deltagelse. Dette kan nok være en av årsakene til at det i konkurransen ikke er uvanlig at dem som organiserer og administrerer også kan delta på lik linje med andre deltagere.

Var tilstede under juryering
I år deltok leder for Gullsnitt, Anne Helene Gjelstad, i konkurransen. I kategorien ’Eget arbeid’ gikk hun helt til topps med en serie portretter av eldre damer. Gjelstad var også tilstede under juryeringen i kategorien hvor hun selv deltok.

- Jeg fungerte som sekretær sammen med en annen. Jeg satt med ryggen til og ingen av jurymedlemmene kunne se mine reaksjoner. Dette kan andre som var tilstede bekrefte. Alle innsendte bidrag er anonyme og uten metadata, så ingen i juryen kunne vite at dette var mine bilder, forteller Gjelstad til foto.no.

Gjelstad har ikke i forkant tenkt at dette har vært feil. Hun har blant annet klarert dette med NRF i forkant og det har vært vanlig praksis at komite-medlemmer også har deltatt i konkurransen. Nå ønsker hun å ta dette opp med NRF.

Uheldig rolleblanding
foto.no har vært i kontakt med fotografer som synes rolleblanding i Gullsnitt er uheldig og spesielt for en konkurranse som ønsker å bygge opp en merkevare. Fotograf Dimitri Koutsomytis tok tredjeplassen i kategorien ’eget arbeid’. Han mener folk fort kan miste tilliten til konkurransen, men spesielt unge fotogafer som har store forventninger og som ønsker å bygge en karierre rundt den.

- Det er et feil signal å sende. Jeg har forståelse for at det er vanskelig å finne frivilige til å gjøre sekretærarbeidet. Likevel synes jeg dette er en uheldig rolleblanding. Men det er viktig for meg å påpeke at jeg synes Gjelstad sin serie var veldig fin og at den fortjente å vinne, forteller Koutsomytis.

Utvikling av konkurransekonseptet
Ansvarlig for utvelgelsen av de forskjellige juryene i Gullsnitt, fotograf Stig Weston, bekrefter ovenfor foto.no at det har vært en praksis på at komitemedlemmer også deltar i konkurransen. Han synes det er rart, men aksepterer at det er slik det er.

- Vi i komiteen sa til hverandre at dette ikke er så bra, men problemet er at vi er alt for få som ønsker å bidra. I et lite miljø som i Norge vil det også alltid være noen som kjenner til deltagerne. Alternativet er å bruke folk som ikke kan så veldig mye om dette.

Weston ønsker en debatt rundt Gullsnitt velkommen, men tror ikke det er juryordning eller rolleblanding som er det viktigste å ta tak i. For han er det viktig å ta tak i selve konkurransekonseptet og se på mulighetene for å videreutvikle dette. Hva må gjøres for å få større bredde og flere deltagere? Og ikke minst, hva må til for å få flere til å engasjere seg?

Skal se på statuttene
Formann i NRF, John Lerskau, ønsker foreløpig ikke å kommentere om det er ok at komitemedlemmer selv deltar i konkurransen. Dette ønsker han først å avsløre i et nært forestående møte mellom Gullsnitt-komiteen og NRF.

- Der kommer vi til å se på statuttene og på hva som skal tillates av deltagelse. Problemet vi har er at det er utrolig vanskelig å få frivillige til å gjøre et slikt arbeid.

Se vinnerbildene i årets Gullsnitt

Har du meninger om dette? Send gjerne en kommentar/leserinnlegg til foto.no til følgende emailadresse: desk(på)foto.no
 - Skjermdump Gullsnitt.com
Skjermdump Gullsnitt.com

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Eli R.
Når det er vanskelig å få frivillige til å gjøre et slikt arbeid så lurer jeg på om det kanskje er ulønnet arbeid det er snakk om her. Kanskje man kan gjøre noe med det? Å være flue på veggen hos en jury er veldig lærerikt!

Jeg som er relativt fersk i faget opplever konseptet rundt konkurransen som noe diffust og sendte derfor ikke inn noe, da jeg var usikker på om jeg var kvalifisert til å delta.
22.3.2011
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu