Filming med speilrefleks

På nettstedet SpeilFilm.no kan du få tips, råd og inspirasjon til å bruke filmfunksjonen på speilreflekskameraet.
I begynnelsen av januar i år lanserte filmskaperen Marius Loland nettstedet SpeilFilm.no. Nettsiden er dedikert til alle som vil ta i bruk filmfunksjonen på speilreflekskameraer på en god måte, men som trenger noen råd, tips og inspirasjon for å komme i gang.

- Artiklene våre vil handle om alt fra basiskunnskap for nybegynnere til avanserte funksjoner for viderekommende. Stoffet vil variere mellom nyheter, tester, blogginnlegg, guider og underholdning. Vårt viktigste fokus er likevel å skape innhold som fremmer filmproduksjon med denne nye og spennende teknologien, forteller Marius Loland i SpeilFilm.no til foto.no.

Loland har en bachelorgrad i journalistikk og står bak driften av nettsiden. Dette gjør han ved siden av sin jobb som filmskaper. Loland er også en del av filmfelleskapet "Lumber 51" som er et kreativt kontorfelleskap som ønsker å samle folk som jobber med film på Sørlandet.

Filming med speilreflekskamera er på god vei inn i etablerte produksjonsmiljøer. TV-serier som House og Dag har allerede omfavnet dette, og bruker speilreflekskameraer flittig som filmkamera i sine produksjoner. Langfilmer har også blitt spilt inn med disse kameraene og nyhetskanaler som CNN, BBC og Al-Jazeera bruker speilreflekskameraer i sine reportasjer og innslag.

Men det er først og fremst folket på grasrota som har lagt sin elsk på denne teknologien, og hver eneste dag overøses Vimeo.com og Youtube.com med nye kortfilmer fra all verdens filmskapere. På grunn av kameraenes overlegne bildekvalitet, korte dybdeskarphet, lave pris og hendige størrelse har filmproduksjon blitt mulig for en helt ny skare filmskapere. Og i bunn og grunn trenger man ikke noe mer enn en basispakke til 6000-7000 kroner for å komme i gang.

SpeilFilm.no sin målgruppe er disse nye filmskaperne som har kommet på banen de siste årene.

- Vi ønsker å hjelpe nye filmskapere med å utvikle seg. Uten teknisk kunnskap og filmatisk innsikt er det stor sjanse for at deres første kortfilmer vil få et preg av hjemmevideo. Frem til nå har speilreflekskamera-revolusjonen blitt drevet framover av filmskapere som villig vekk deler sine erfaringer på nettet. SpeilFilm.no bringer denne idealistiske ånden videre og er den første nettsiden som utelukkende gjør dette på det norsk.

Som filmskaper finner Loland ofte inspirasjon i fotografiets verden, nettopp fordi foto og film nå har fått så tette bånd.

- Vakre utsnitt, impulsive øyeblikk og nyskapende fortellerkunst er noe begge disse kunstformene må mestre for å fenge publikum. Jakten på historiene som er verdt å fortelle og måten man velger å fortelle dem på er noe av det som er spennende med dette yrket. Det er noe som går forbi ren fototeknikk og som handler om fortellerkunst, skaperkraft, estetikk, inspirasjon og kreativitet. Men forståelse for teknikken og håndtverket i bunn kan være et fint sted å begynne hvis man er helt fersk, forteller Loland.
Studio LL - Marius Loland
Marius Loland
Studio LL
Studio LL - Marius Loland
Marius Loland
Studio LL
Studio LL -
Studio LL
 -

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Bo R.
Et skikkelig hode (på stativet) er nesten like viktig som det man setter oppå det, om man skal få gode kamerabevegelser. Dessverre koster det penger. Men prøv ut i butikk om du har mulighet; den generelle regel er at man får det man betaler for...
1.3.2011
Marius L.
Ja, det koster å være kar! :-) Har du et godt stativ da? Ville absolutt vurdert å investere i et godt videostativ før dolly. Det er jo ikke så sinnsykt dyrt heller.

Mvh. Marius Loland
www.speilfilm.no
23.2.2011
Audun K.
Jeg bruker en 550D og en 50mm f/1.8 linse for filming. Fungerer sykt bra, gir gode resultater. Hat også en RØDE videomic, og har tenkt å kjøpe en dolly. Problemet er at de er svindyre, ihvertfall i forhold til det jeg har råd til.
21.2.2011
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu