Åtte årstider

I utstillingen Åtte Årstider på Perspektivet Museum i Tromsø, følger vi en ung, svensk reindriftsfamilie gjennom et helt år. Bak dette prosjektet står Torbjörn Jakobsson, pressefotograf i Umeå-baserte Västerbottens-Kuriren. Det er en spennende reise - i mange betydninger av ordet.
Et reindriftsår kan deles inn i åtte årstider bestemt av naturens rytme, reinflokkens behov og beiteforhold. Fotograf Torbjörn Jakobsson tar oss med på reindriftssamenes vandringer i Västerbotten nord for Umeå.

Kalvemerking
Det første møtet med Sophia, Johan og barna Niila og Pontus skjer på sommeren under kalvemerkingen høyt til fjells, bare et steinkast fra norskegrensen. I reingjerdet fanges kalvene inn med lasso, og blir påført familiens reinmerke.

Giftemål
Sensommeren innledes med giftemål i Vilasund for Sophia og Johan, mens reinflokken spiser seg opp på gress, urter og sopp nær tregrensen. Så faller løvet, bjørkeskogen får høstens fargepalett, og elgjakten er tilbakelagt. Det er tid for sarvslakt; noen av reinoksene som har fått god vekt, slaktes før de blir brunstige. Ti dyr går til familiens eget årsbehov og dyr som skal bringe familien klingende mynt skilles ut.

Ekstrajobb
På forvinteren tar Johan jobb som gravemaskinfører for en kort periode, mens det nå er tid for innsamling av lav og reinmose som godt og næringsrikt tilleggsfôr. Vinteren kommer med sprengkulde ned mot minus 25 grader, og reinflokken flyttes fra beite til beite der tilgangen til mat er best. Reineierne i Rans og Grans samebyer skiller ut egne reinsdyr som deretter transporteres til vinterbeite i skogslandet.

Hard vinter
Vinteren blir også dette året hard med vanskelige beiteforhold. Fra fôringshagen i Maltträsk går enkelte dyr til slakt på vårvinteren, mens våren innledes med transport av hele flokken til fjells, til kalvingslandet. Ringen er sluttet. Et år med strevsomme flyttinger, godt samhold og unger i vekst og utvikling er omme for familien Rehnfjell.

Nye utfordringer
Åtte Årstider inviterer oss inn i en verden de fleste av oss savner kunnskap om. Med Jacobssons bilder kommer vi tett på familien Rehnfjell og det særegne ved deres nomadiske livsform. Fortellingen om Sophia og Johan Rehnfjell og deres barn handler om hardt arbeid, sterke fellesskap og tradisjoner, men også om nye utfordringer der ikke minst klimaforandringene truer livsgrunnlaget deres. Forutsetningene for å overleve som reindriftssame er endret, hevder Sophia, som legger planer for turisme som attåtnæring.

Reportasjereise
Utstillingen er del av en reportasjeserie i Västerbottens-Kuriren 2008 der fotograf Torbjörn Jakobsson og journalist Bertil Wallin fulgte den unge reindriftsfamilien Rehnfjell gjennom et helt år.

I 2008 ble Torbjörn Jakobsson tildelt Pressefotografernas klubbs andrepris i klassen ”naturbild” for et av fotografiene i Åtte Årstider, og året etter mottok han førstepris i konkurransen ”Folkets bilde”, og fikk dessuten andreprisen dette året i ”The Best of Photo Journalism 2009” i klassen for portretter.

Åtte Årstider er produsert av Västerbottens Museum i Umeå, i samarbeid med fotografen og Västerbottens-Kuriren.
Utstillingen ved Perspektivet Museum er starten på Samisk Uke i Tromsø.


Appendix:
Ta gjerne også en titt på noen av de andre fotoreportasjene fra Torbjörn Jakobsson. En av de sterke er historien om sterkt brannskadde Tatiana som får komme til Sverige for å bli operert. http://www2.vk.se/bildspel/flash/tatiana/index.html

Eller historien om parkinsonpasientene til behandling i basseng, “vattengympa” som det heter der til lands: http://www.vk.se/uploaded/document/2008/4/11/toinifinal_1.swf
 Torbjörn Jakobsson -
Torbjörn Jakobsson
Nils-Jon Inga Andersson, blivende reindriftssame?
 Torbjörn Jakobsson -
Torbjörn Jakobsson
Rein til slakting. Varme dyrekropper og eksos skaper dis i motlyset
 Torbjörn Jakobsson -
Torbjörn Jakobsson
Sofia gjør seg klar til vielsen
 Torbjörn Jakobsson -
Torbjörn Jakobsson
Ikke engang de mest hardbarkede klarer seg uten myggmiddel når mygga er på det verste.
 Torbjörn Jakobsson -
Torbjörn Jakobsson
Johan Abrahamsson har akkurat fanget og merket en av sine kalver.
 Torbjörn Jakobsson -
Torbjörn Jakobsson
Preparering av rein

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu