Nordmenn på utstilling

Lørdag åpner utstillingen Captured by the Norwegians på Bærum Kunstforening. Her kan du få et innblikk i nordmenns dagligliv på 50-tallet, gjennom fotografiene til Robert Robinson.
Denne måneden kan du få et innblikk i nordmenns dagligliv på 50-tallet gjennom en utstilling på Bærum Kunstforening. Lørdag 8. januar åpner utstillingen "Captured by the Norwegians" av Robert Robinson.

Ville vise nordmenn slik de var
Robinson var en amerikansk fotograf som kom til Norge på sommerferie i 1952, og ble værende i over 13 år. De første årene brukte han på å fotografere nordmenns dagligliv, noe som resulterte i boken "Captured by the Norwegians", som ble utgitt i 1958.

I forordet til boken, som ligger ute på nett i sin helhet, uttaler Robinson selv at "nordmenn som folkeslag har, føler jeg, dessverre blitt oversett av kameraet til fordel for mer piktoresk landskapsfotografi. Mitt mål er derfor å vise dem som noe mer enn vakre blonde piker som kneler på beitemarker fylt med ville blomster og fornøyde kyr."

Inspirert av Robinson
Boken ble en stor inspirasjonskilde for en annen amerikansk fotograf bosatt i Norge, Dan Young.

"Hva gjør disse bildene så spesielle? De er jo bare bilder av hverdagslivet, verken mer eller mindre. På den annen side, når du ser på dem, kan man se at det var nettopp her, i hverdagens gjøremål, at Bob fant det ekstraordinære, livets magi slik det var uttrykt i Norge på 1950-tallet. Det var hans visjon, hans syn på verden, som gjorde ham annerledes, som gjorde bildene hans til det de er: ekte kunstverk fra en mesterlig forteller," skriver Young i en pressemelding.

I 1995 organiserte Young en retrospektiv utstilling av bildene, som ble vist på Henie Onstad Kunstsenter. Det er denne utstillingen som nå skal vises på nytt i Bærum Kunstforening.

Utstillingen Captured by the Norwegians åpnes av Leif Preus lørdag 8. januar kl. 12. Den henger frem til 30. januar. Mer informasjon på www.baerumkunstforening.no
Robert Robinson -
Robert Robinson
Robert Robinson -
Robert Robinson

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu