Preus museum på Flickr

Deler av samlingen til Preus museum legges ut på Flickr.com.
Følg foto.no på Facebook

Utvalgte deler av samlingen på Preus museum legges ut på Flickr, et nettsted for bildedeling med over 4 milliarder bilder. Gjennom Flickr ønsker museet å nå ut til et stort antall nye brukere.

- På Flickr vet vi at det er brukere som ikke bare er interessert i å legge ut sine egne fotografier, men som er interessert i andres fotografier – og kanskje også i fotografienes historie, skriver museet i en pressemelding.

Tilbakemeldinger
Flickr gir museet muligheten til å få tilbakemeldinger på fotografier og samlinger som legges ut, og også hjelp til å identifisere steder og personer som de har lite kunnskap om.

- Bidragene som legges ut speiler ett av museets virkefelt, som blant annet er fotohistorien. I tillegg er utvalget styrt av norsk åndsverklov og personvern. Det vil si at fotografiske bilder som museet legger ut på Flickr, er fotografier som er tatt for minst 50 år siden eller av en fotograf som døde for over 15 år siden. Fotografiske verk, dvs fotografier som er kunst, kan ikke legges ut uten tillatelse fra kunstneren eller er i det fri når fotografen har vært død i minst 70 år. Da er fotografien til fri bruk.

Sette fotografier i en kontekst
Gjennom Flickr får museet en anledning til å sette fotografiene i en kontekst ved hjelp av grupperinger og tekst.

- Det gir oss en fin mulighet til å vise sammenhenger eller utviklinger som er spennende. Ved å digitalisere eldre billedmateriale, kan vi også vise publikum deler av samlingen som ellers er vanskelig tilgjengelig, blant annet fordi vi sitter på mye materiale og fordi vi har materiale som lett kan bli ødelagt. Et godt eksempel er album, som på utstillinger vanligvis vises i monter, der man kun ser ett oppslag. Albumene vi legger ut på Flickr, har alle sidene digitalisert. Dermed kan publikum få bla seg gjennom et album, fra perm til perm.

Thomas Blehrs album
Et eksempel på dette er albumet etter den norske amatørfotografen Thomas Blehr. Han laget et eget album om seg og sin kone i tiden 1938-1942. Albumet gir et innblikk både i familiens privatliv og glimt av krigen som også ble en del av hverdagen til familien.

Foreløpig har Preus museum lagt ut fotografier fra 8 ulike fotografer, blant annet Julia Margaret Cameron, Hill & Adamson, Berg & Høeg, Henry B. Goodwin, Frank Meadow Sutcliffe og Elisabeth Meyer. I tillegg til det nevnte albumet til Thomas Blehr, får du bla deg gjennom andre album, som albumet som forteller om Ingrid Thunes reise gjennom Europa til Capri i 1900 og Anders B. Wilses samling av fotografier fra Botsfengselet i Oslo bl.a.

Fotografiene som er lagt ut er til fri bruk, men Preus museum ber om at opphavsretten blir ivaretatt i forhold til å navngi fotograf og eier (Preus museum).

Preus museum på Flickr:
http://www.flickr.com/photos/preusmuseum
Sutcliffe, Frank Meadow/, The Water Rats ca. 1885 15,3 x 20,7 cm Albumin. Preus museum -
Sutcliffe, Frank Meadow/, The Water Rats ca. 1885 15,3 x 20,7 cm Albumin. Preus museum
Julia Margaret Carmeron, English blossoms 1873  32,9 x 27,2 cm Albumin. Preus museum  -
Julia Margaret Carmeron, English blossoms 1873 32,9 x 27,2 cm Albumin. Preus museum
Albumside fra Spirit Photographs omr. 1890. Preus museum  -
Albumside fra Spirit Photographs omr. 1890. Preus museum
Albumside fra  Sigrid og Thomas Blehr jr. 1938-1944. Preus museum  -
Albumside fra Sigrid og Thomas Blehr jr. 1938-1944. Preus museum

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Hans Gunnar N.
Årets julepresang frå Preus!!!
28.12.2010
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu