Risør Fotofestival 2011 er avlyst

På grunn av manglende støtte fra Risør kommune har festivalledelsen besluttet å utsette neste års festival til 2012.
I Risør kommunes budsjettbehandling 9. desember besluttet de å kutte støtten på 25.000 kroner til Risør Fotofestival. Selv om det ikke er snakk om det store beløpet, skaper den manglende støtten fra kommunen en såpass stor utrygghet for festivalen, at de ikke tar sjansen på å arrangere festival neste år. Dette handler blant annet om økonomisk trygghet for leverandører og kunstnere, og at det kunstneriske nivået og profesjonaliteten kan bli skadelidende.

- Vi har fått og søkt penger fra ulike institusjoner med forutsetning om at vi får støtte fra Risør kommune. Selv om støttebeløpet fra kommunen er lite, er det også ment å symbolisere at kommunen støtter festivalen og ser den som positiv for kommunen. Normalt er kommunal støtte og velvilje en forutsetning for at Aust-Agder fylkeskommune og ulike statlige institusjoner støtter festivalen med store økonomiske beløp. Vi aksepterer selvsagt beslutningen politikerne har tatt, og ser utfordringene med å lage et kommunebudsjett der mange nødvendige og gode tiltak skal finansieres, skriver festivalens ledelse i en redegjørelse for beslutningen.

Suksess i 2009
Med stor suksess, godt innhold og overraskende god profesjonalitet for en "førstereis", ble Risør Fotofestival første gang arrangert i 2009. Til manges skuffelse, blant annet undertegnedes, har planen hele tiden vært å gjøre dette til et arrangement som arrangeres annet hvert år, istedenfor et årlig arrangement. Muligens har ikke dette vært positivt for festivalen. Etter nærmere 2 år går ting fort i glemmeboken, i alle fall når man skal bygge en merkevare og et produkt som trenger støtte fra miljøet rundt seg.

Veldig trist
Festivalens kunstneriske råd skriver i en pressemelding at de synes det er veldig trist at festivalen må utsettes ett år nå når det er lagt et kunstnerisk program og invitert 20 kunstnere som vil ha gitt festivalen og Risør stor internasjonal oppmerksomhet. Men de respekterer styrets valg og ser at en trygg finansiering må til for å sikre det høye kunstneriske nivået på festivalen.

- Vi har inngått allianser med sentrale aktører både nasjonalt og internasjonalt som alle ønsket å gi sitt bidrag til festivalens visjon om å fremme nordisk kunstfotografi, og etablere seg som regionens store kunstfestival. Det er trist å høre at det politiske flertallet i Risør ikke ønsker å støtte festivalen med 25 000 kr, og at man dermed stopper finansiering fra andre kilder, sier leder for festivalens kunstneriske råd, Ellen-K. Syverstad.

Demotiverende?
Rune Nylund Larsen hadde opprinnelig ideen til en fotofestival i Risør. Han synes vedtaket er demotivernde, men er nå opptatt av at dette ikke skal være slutten for fotofestivalen. Da er det viktig å opprettholde tilliten hos kunstnerisk råd og deres viktigste samarbeidspartnere.

- Det er andre byer som ønsker seg en fotofestival, og som er mer enn klare til å overta konseptet vårt. Vi er en festival basert på frivillighet og det er lett å miste piffen. Vi har i en omfattende evaluering dokumentert at festivalen skaper store ringvirkninger lokalt. Det tristeste er vel at slike forslag legges fram i en samlet pakke på selve budsjettmøtet. Der og da er det umulig å gi politikerne full innsikt i ringvirkningene av det som vedtas, sier Rune Nylund Larsen.
Frank Hesjedal - Åpningsdagen Risør Fotofestival 2009
Åpningsdagen Risør Fotofestival 2009
Frank Hesjedal

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu