Knudsen vinner av NM i Naturfoto 2010

Ketil Knudsen er vinner av Norges eldste og største naturfotokonkurranse, Villmarkslivs NM i Naturfoto.
Med 50 bilder på 30 poeng eller bedre er Ketil Knudsen kåret til vinner av Villmarkslivs NM i Naturfoto.

- Det er klart dette var en hyggelig seier, som henger høyt i norsk naturfotosammenheng, og med tur til Alaska som premie. Det deltok over 100 fotografer. Og med så mange bilder som 50, og en proff og uavhengig jury, gir det følelsen av at det blir en forsvarlig vurdering og at resultatet ikke er helt tilfeldig, forteller Knudsen til foto.no.

Naturfoto må kommunisere
Knudsen mener at det var hans store motivspredning og en taktisk god forståelse for ønskede motivtyper som ble utslagsgivende i konkurransen.

- Det var ikke mange fotografer som fikk alle sine 50 bilder tellende, dvs. 25 poeng eller mer. Det er også blitt trangere i døren rent motivmessig for de som kun har med bilder fra Norge. Arter som ørn, bjørn, elg, tiur, osv. anses for tiden ikke som veldig originale og faller nedover på resultatlistene nesten automatisk. I den sammenheng hjelper det for eksempel godt på å komme med et bilde av havoter. På litt sikt ser jeg en klar tendens til at motivene i naturkonkurranser i større grad enn før vil handle om hvor godt bildet totalt sett kommuniserer, forgrunn, bakgrunn, innhold, historie, lys, osv., mens mer rene naturportretter og vakre landskaper nok er på vei nedover på skalaen.

Bildet av en lappugle var det som ga Knudsen den høyeste poengsummen.

- Etter min mening er bildets styrke kombinasjonen av midtstilling, blikk og symmetri, og en bakgrunn som gir perspektiv og i hvert fall delvis en dynamisk eller dybdemessig forståelse innover i bildet. Det skiller seg derfor litt ut fra mange av de fluktbildene av ugle vi ellers ser.

Konkurransefotografering
Knudsen setter pris på utfordringene med konkurransefotografering, noe han mener er spennende, men først og fremst lærerikt.

- Man får tilbakemeldinger på hvordan andre oppfatter dine fotoideer. Du får også målt dine egne kvaliteter på godt og vondt i forhold til andre. Mange kritiserer oss som driver med konkurransefotografering, de mener vi tar for enkle bilder, uten dybde, uten plan og uten prosjekt. Motivene blir for tydelige, der det man først og fremst går etter er lettvinte signal- og woweffekter, og der man må tenke taktisk i stedet for kunstnerisk og i sammenhenger. Men det er jo ikke snakk om et enten eller, men et både og. Konkurransene gjør at man skjerper seg. Og det kan man nyttiggjøre seg i mer tematisk, prosjektorientert fotografering, for ikke å snakke om i dokumentarfotografering! Konkurransene gjør også at man hele tiden må jobbe med sin teknikk, lys og bildeinnhold. Det passer mitt lynne. Man blir mer kjent som fotograf, får solgt flere bilder, og får lettere interessante henvendelser.

Stort engasjement for naturen
Likevel er det ikke slik at Knudsen glemmer det gode reportasjebildet. Han har et stort engasjement for natur- og miljøvern. I naturfoto-sammenheng betyr det at han forsøker å ta bilder som kan fremme naturens sak, og gi fotografiske beskrivelser som fremmer naturmiljø og mangfold, samtidig som bildene viser hvordan vi mennesker overbefolker og ødelegger jordkloden.

- Det skjer et ran av naturen den ikke har fortjent! Familieplanlegging og befolkningsbegrensning ser heldigvis ut til å være på tankemessig fremmarsj i verden, og i mange land. Også i mange U-land begynner nå fødselsratene å gå nedover. Selv paven ser nå ut til å være på glid i forhold til prevensjon! Befolkningsutviklingen og jordens evne til å absorbere enda flere mennesker er noe jeg er veldig opptatt av og ønsker å jobbe fotografisk med fremover. Men det er ikke lett å beskrive god familieplanlegging med bilder, derimot lettere å vise konsekvensene av overbefolkningen på naturen, selv om det da blir indirekte i forhold til det egentlige problemet med at vi mennesker breier oss for mye.

For å illustrere dette har Knudsen gitt oss to bilder fra Indonesia. Det ene er av en familie, mor og far og 8 barn. Er dette bærekraftig? spør Knudsen.

- Når det på landsbygda i Indonesia er vanlig med store familier og uten noen kontroll med naturreservatene, ender det med en rask nedbygging av reservatene til fordel for flere hus, nedhugging av den siste resten av skog - og ikke mer naturmangfold i det området. Java er like stort som Norge, har 120 millioner innbyggere, og det er nesten ingen plass til naturmangfold. Det meste er vekk. Kun fjellsidene på vulkankjedene på øya og et par mindre reservater ellers har litt mangfold tilbake, forteller Knudsen.

Årets NM i naturfoto gikk over 10 runder, og inntil 5 bilder kunne leveres i hver runde, totalt inntil 50 bilder. Poeng ble delt ut for gull, sølv og bronse, henholdsvis 45-60 poeng, 35-45 poeng og 25 – 35 poeng. Den med flest poeng etter 10 runder ble kåret til Norgesmester i naturfoto. Alle bildene Ketil sendte inn fikk 30 poeng eller over, og hele 12 bilder fikk gull. Til sammen fikk Ketil 2000 poeng i konkurransen, det vil si et gjennomsnitt på 40 poeng pr. bilde. Andreplassen gikk til Rolf Selvik, mens Leif Rustand fikk tredjeplass. Over 100 fotografer deltok i konkurransen.

Juryen bestod av tidligere informasjonssjef i Kodak Annar Skjegstad, fagredaktør i Villmarksliv Dag Kjelsaas, samt NN-medlemmene Øystein Søbye, Torbjørn Martinsen, Jørn Areklett Omre og Asle Hjellbrekke (juryformann).


Ketil Knudsens hjemmeside
Resultatliste


Følg foto.no på Facebook
Niels P. Dreyer - Ketil Knudsen
Ketil Knudsen
Niels P. Dreyer
Ketil Knudsen -
Ketil Knudsen
Ketil Knudsen -
Ketil Knudsen
Ketil Knudsen -
Ketil Knudsen
Ketil Knudsen -
Ketil Knudsen
fra naturreservat Muara Angke i i Jakarta på Java i Indonesia. Den enorme forsøplingen i reservatet viser hvordan mange asiatiske land behandler naturen sin. Asia er kanskje den verdensdel som har størst problemer i forholdet befolkning/natur, og som samtidig tar minst hensyn til naturen de har.

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu