Liz Palms øyeblikk

Endelig er øyeblikksfotografen Liz Palm klar med sin første separatutstilling.
Det er bilder overalt. Hele tiden. De bare venter på å bli tatt. ØYEBLIKK. Det ene avløser det andre. Kommer aldri igjen. Det gjelder å være rask på utløseren. Stoppe bevegelsene. Fange tiden. Menneskene, møtene, alt som passerer og forsvinner. Det handler om å se. Det handler om å tørre. Det handler om å nærme seg. Stoppe opp. Fange ØYEBLIKKET.

Slik skriver CYAN galleri om øyeblikk i en pressemelding. Jeg leser dette som en beskrivelse av hvordan fotografen Liz Palm har det når hun er ute i de urbane miljøer for å fange disse øyeblikkene. For det kan hun, og det er ikke for sent at denne øyeblikksfotografen får sin egen separatutstilling.

Utstillingen på Cyan viser et utvalg av Palms øyeblikk. De er fotografert på reise eller i Oslo. Hovedsakelig er det mennesker i urbane miljøer. De er pakket inn i ulike klær og forskjellige kulturer, men har alle sine håp og sine drømmer.

- Det er veldig motiverende å ta bilder når jeg faktisk kan få brukt dem til noe, og vist fram noe av det. De aller fleste bildene blir jo liggende på harddisken, og der er det ingen som har glede av dem. Hvis jeg kan glede noen med mine "øyeblikk" så er det utrolig hyggelig, forteller Liz til foto.no.

Hun ser bilder overalt, når hun går rundt i byen eller når hun er på reise.

- Det er som om jeg ser verden i bilder, og noen ganger tar jeg bildet. Jeg går alltid med et kamera i veska. Det er aldri godt å vite når et godt motiv dukker opp, det kan like gjerne være på vei til jobb en dag.

Ingen av bildene på utstillingen er arrangert. Alt er bilder som alledere er der. Palm bare trykker på utløseren. Hun fanger øyeblikket. Mange av bildene er fra Oslo, men på utstillingen henger også bilder fra noen av reisene hennes.

- Jeg fotograferer der jeg til envher tid befinner meg, enten det er på Tøyen eller i Bangkok. Og jeg synes begge deler er like spennende.

Liz Palm har alltid likt å fotografere, og i 1994 vant hun sin første fotokonkurranse i lokalavisa Akers Avis. Det var et bilde av et tre fra samme ståsted i alle årstider. Men først etter en jorden-rundt-tur for 10 år siden begynte hun å ta fotograferingen på alvor.

- Etter min første workshop med Morten Krogvold ble jeg helt frelst, og jeg begynte å tenke på foto på en helt annen måte. Jeg begynte å se på en annen måte, ble oppmerksom på hvordan jeg kunne bruke lyset. Det er jo det det handler om. Å fange lyset på best mulig måte.

Etter Krogvold-workshopen meldte hun seg inn i Oslo Kamera Klubb for å bli med i det hun karakteriserer som et flott fotomiljø.

- Jeg ble med på fotoutflukter, fotokonkurranser og foredag, og har hatt utrolig mye moro og lært mye sammen med andre fotoentusiaster. I tillegg har jeg deltatt på flere fotoworkshops, og det har vært helt essensielt. Der har jeg fått konstruktive tilbakemeldinger fra ulike fotografer og fått god hjelp til å utvikle meg som fotograf. Jeg husker spesielt en workshop med Arno Minkkinen på Skrova i 2007. Han var utrolig flink til å se den enkeltes fotospråk, og å hjelpe hver og en til finne fram til sin egen måte å fortelle historier på.

Palm har brukt en del år på å finne sitt eget fotospråk, blant annet fordi det fort blir til at man holder på med for mange ting på en gang. Da er det vanskelig å finne frem til en enhetlig stil på bildene.

- Målet mitt er at det skal synes at det er nettopp jeg som har tatt dette bildet. At jeg får en slags signatur.

Utstillingen på Cyan galleri mener hun har hjulpet henne i å bli en tydeligere fotograf.

- Jeg må velge og jeg må velge bort. Jeg har mange ulike prosjekter, som for eksempel den røde kjolen og menneskene på benken, som er arrangerte bilder, men denne gangen velger jeg å vise kun bilder som er tatt i øyeblikket, bildene som venter på å bli tatt. Det er jo ganske magisk.

Utstillingen ”Øyeblikk” henger i Cyan Galleri siste helgen i november. Liz Palm vil selv være tilstede i galleriet allle dagene.

Åpning/vernissage fredag 26. nov. kl 18
Åpent lørdag og søndag 27.-28. nov. kl 12-18

Liz Palm er også frilansjournalist for foto.no.
Liz Palm -
Liz Palm
Liz Palm -
Liz Palm
Liz Palm -
Liz Palm
Liz Palm -
Liz Palm
Liz Palm -
Liz Palm

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu