PhotoRemix: Heinisch vs Brochmann

Fra førstkommende torsdag er Heinisch og Brochmann aktuelle med en utstilling som hyller troll og norsk natur.
Designbyåret Commando Group har invitert profilerte fotografer til å dele sitt arbeid med dem i prosjektet PhotoRemix. Ideen er å utforske båndene mellom fotografi og grafisk design/illustrasjon. Målet er at denne prosessen skal lede til noe ekstraordinært.

Et av disse prosjektene er samarbeidsprosjektet mellom fotograf Damian Heinisch og illustratør Bjørn Brochman. En serie på fem bilder fra dette samarbeidet vant sølv i kategorien ’Eget Arbeid’ i Gullsnitt 09. Utstillingen på Fotografiens Hus viser disse vinnerbildene i tillegg til en rekke nye arbeider.

Fokus på nasjonalromantikken
- PhotoRemix-prosjektet våres fokuserer på nasjonalromantikken og hvorvidt den fremdeles er relevant. Naturen er en viktig del av den norske selvforståelsen, og vi synes det har vært interessant å undersøke hva som ligger til grunn for dette. Den norske naturromantikken har sitt utspring i norske kunstnere med utdannelse fra Tyskland. I så måte synes Brochmann at det er viktig at Heinisch ikke er norsk, at norsk natur er sett med et tysk blikk. Samarbeidet ble som et møte mellom Wagner og Tidemand & Gude, forteller Heinisch og Brochman i en pressemelding.

- Alle fotografiene til Heinisch i utstillingen er av norsk natur, fra Troms til Telemark og Vestlandet. Folk liker å se trollene igjen, at de faktisk er der og at de aldri har vært borte. At trollene ikke er fiksjon, det merker du når du er oppe på fjellet en mørk kveld. Både fascinasjonen og skrekken er realistisk, sier Bjørn Brochmann. - For meg blir Kittelsen litt som Mona Lisa; ganske slitt og brukt opp – som ikoner i stedet for troll. Jeg har forsøkt å se hva som skjer når man skreller vekk Ivo Caprino-filteret, avslutter han.

Inspirasjonskilder: Beer Wilse og Lindahl
Fotopinonerene Axel Lindahl (1814-1906) og Anders Beer Wilse (1865-1949) har vært viktige inspirasjonskilder for Brochman og Heinisch. Deres prosjekt var å reise rundt og dokumentere landet, men bildene har klare kunstneriske kvaliteter som gjør dem spennende i dag. Denne utstillingen kan ses som et høflig nikk til disse tidlige fotografene.

Damian Heinisch er født i Polen og har vært bosatt i Tyskland og Norge. Han er utdannet innen kommunikasjonsdesign og fotografi fra Tyskland. Han har et imponerende antall utstillinger og priser å vise til i både inn- og utland. Damian Heinisch er også hovedlærer på Bilder Nordic School of Photography og han er nyutnevnt Leica-ambassadør i Norge.

Bjørn Brochmann er partner i designbyrået Commando Group og en av våre dyktigste illustratører. Han har lang kunstutdanning, bl.a. fra Kunstakademiet i Oslo og Akademie Voor Kunst en Vormgeeving s´Hertogenbosch i Nederland. Brochmann har mottatt flere stipender og høythengende priser for sitt arbeide.

PhotoRemix Heinisch vs Brochmann stilles ut i Fotografiens Hus 4. – 28. november som en del av premien de fikk i Gullsnitt. Her vises både vinnerarbeidene - som fortsatt er i utvikling - og helt nye arbeider både i farger og sort/hvitt. Alle bildene er for salg i et begrenset opplag.
Damian Heinisch og Bjørn Brochmann - Norangsdalen
Norangsdalen
Damian Heinisch og Bjørn Brochmann
Damian Heinisch og Bjørn Brochmann - Lovatnet
Lovatnet
Damian Heinisch og Bjørn Brochmann
Damian Heinisch og Bjørn Brochmann - Geirangerfjorden
Geirangerfjorden
Damian Heinisch og Bjørn Brochmann
Damian Heinisch og Bjørn Brochmann - Kjenndalen
Kjenndalen
Damian Heinisch og Bjørn Brochmann
Damian Heinisch og Bjørn Brochmann - Saltstrømmen
Saltstrømmen
Damian Heinisch og Bjørn Brochmann

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu