Romfolkets reise

Denne høsten og vinteren får du et innblikk i livet til romfolket, tidligere også kalt sigøynere, på Perspektivet Museum i Tromsø. Det er en varm og nær skildring av en folkegruppe de fleste av oss har begrenset kunnskap om. Bak bildeserien står den danske fotografen Joakim Eskildsen.
I tidsrommet 2000 til 2006 reiste den danske fotografen Joakim Eskildsen sammen med den finlandssvenske forfatteren Cia Rinne i syv land med formål å få innsikt i romfolket og hvordan de lever i dag. Resultatet ble ei bok og en fotoutstilling. For første gang vises nå ”The Roma Journeys” i Norge.

Utstillingen er blitt en empatisk skildring av en folkegruppe som er vant til å bli møtt med omverdenens fordommer, forakt og fiendtlighet. Den viser mennesker som lever et fattig og hardt liv, med sterke familiefellesskap og eksplosive utløp for sin kreativitet i musikk, farger og fest.

Fra India til Europa
Eskildsen og Rinne har reist og fulgt romfolket helt fra India, til sentral- og østeuropa samt Russland og Finnland. Pluss Frankrike - og dermed får utstillingen og boka et dagsaktuelt budskap i en betent politisk virkelighet.

Interesse
Eskildsen forteller at de mange ganger har blitt spurt om hva som trigget interessen for romfolkes historie. Noe helt klart svar har de ikke, annet enn at da interessen først kom, klarte de ikke å slippe taket. Og jo mer de ble kjent med romfolket, jo mer lærte de å sette pris på disse menneskene og jo mer interessert ble de etter å fortelle denne historien.

Lang tid
Eskildsen/Rinne tilbrakte mye tid sammen med romfolket. Blant annet bodde de fire måneder i Nordøst-Ungarn sammen med Magda, en eldre romkvinne. ”Det å involvere seg så mye i en annen kultur, var ikke noe problem”, forteller Eskildsen i et intervju. ”Problemet var heller å si stopp, nå har vi nok til fortelle historien”.

Mange tilfeldigheter
-Romfolkets reise var ikke et nøye planlagt prosjekt. Det ble i stedet en hel rekke mer eller mindre tilfeldigheter som gjorde oss i stand til å etablere kontakt på tvers av landegrensene med dette spesielle folket, forteller Joakim Eskildsen.

Syv deler - syv land
Utstillingen er delt i syv serier, og viser i hovedsak bilder tatt i en kronologisk rekkefølge etter hvert som de besøkte land etter land: Ungarn, India, Hellas, Romania, Frankrike, Russland og Finland.


Fakta:
Joakim Eskildsen (1971), er født i Danmark og har studert i København og Helsingfors. Han har vunnet en rekke priser for The Roma Journeys.

Lenker:
Fotografens hjemmeside: http://www.joakimeskildsen.com/

Joakim Eskildsen - Romania, 2002
Romania, 2002
Joakim Eskildsen
Joakim Eskildsen - Finland, 2005
Finland, 2005
Joakim Eskildsen
Joakim Eskildsen - Ungarn, 2000
Ungarn, 2000
Joakim Eskildsen

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu