Utmerkelser til norske fotografer

Carsten Andersen har nådd helt til topps i den i den prestisjefylte konkurransen International Photography Awards. Flere andre norske fotografer har også gjort seg bemerket i konkurransen.
Carsten Andersen fikk 1. plass i Editorial – Sports non pro category for bildet ”reaching out”.

- Jeg ble litt stolt når jeg fikk denne nyheten. Det må jeg innrømme. Det er første gang jeg går til topps i en slik konkurranse. Dette inspirerer absolutt til å ta flere og bedre bilder. Selvtilliten har ikke tatt noen skade, forteller Andersen til foto.no.

- Bildet er tatt i Ashbourne, en liten by i England hvor en meget spesiell fotballkamp finner sted på fetetirsdag og askeonsdag hvert år, og har gjort det i uminnelige tider. Det er virkelig en folkefest, enslags blanding av 17. mai og Holmenkollen-søndag.

Til daglig driver Andersen med scenografi og animasjonsfilm.

- Det handler jo i stor grad om visuelle uttrykk. Så fotograferingen er for meg en annen måte å utforske det visuelle på. Jeg har jo brukt kameraer i jobbsammenheng lenge men, da de digitale kameraene begynte å komme med en teknisk billedkvalitet man kunne være bekjent av, begynte jeg å ta bilder for bildenes skyld. Ettersom jeg er glad i friluftsliv utgjør naturfoto en stor del av motivene. Men også dokumentering av store og små begivenheter i samfunnet rundt meg fotograferes.

"attack"
I kategorien Nature - Wildlife NON-PRO tok Bjørn Anders Nymoen 3. plass med bildet "attack", et bilde av en isbjørn i skinnangrep.

- Denne tredjeplassen anser jeg som en stor ære å få. Selve vinnerbildet i av sjiraffer i denne kategorien synes jeg er helt fantastisk og en helt fortjent vinner. Andreplassen likeså. Jeg har fått mange mailer og meldinger fra fotografer over hele verden. Folk er inspirert og akkurat nå føler jeg stor glede ved å inspirere andre til å komme seg ut med kamera. Å føle at man er inspirator for andre er for meg den gjeveste prisen, uttaler Nymoen til foto.no.

15.000 bidrag
Årets konkurranse mottok rundt 15.000 bidrag fra 103 nasjoner. Konkurransen har sitt utspring i Lucie Foundation som har som målsetning å løfte frem dyktige fotografer, oppdage nye talenter og promotere fotografiet. Dette er verdens største og mest prestisjefylte fotokonkurranse for både amatører og profesjonelle. I fotoverdenen regnes den for å være fotografiets Oscar.

Honorable Mentions
Fotograf Rune Werner Molnes sendte inn 29 bilder og fikk hele 24 æresbevisninger (honorable mentions) i 6 forskjellige kategorier i konkurransen.

- Så vidt jeg kan se så har jeg stukket av med flest honorable mentions i årets IPA 2010, og ble overrasket av at det ble så mange. Men det er selvsagt ergerlig, og nesten litt utgjort, at ikke ett av disse 24 bildene kom opp blant de tre beste, forteller Molnes til foto.no.

Luca Kleve-Ruud
Fotojournalist Luca Kleve-Ruud, tilknyttet Dagsavisen og Redd Barna, fikk 14 æresbevisninger fordelt på 6 kategorier.

- Det er veldig godt å se at det jeg gjør er godt nok og kan hevde seg internasjonalt. Når det går så bra som nå, og jeg ser at min egen utvikling går rett vei, får man ekstra lyst til å fortsette. Og spesielt viktig er det at bilder som jeg selv føler forteller en viktig historie blir anerkjent, som bildene fra Gaza og Haiti, forteller Kleve-Ruud til foto.no.

Sturla Strand
Kunstfotograf Sturla Strand ble tildelt hele 11 æresbevisninger i IPA 2010 i den profesjonelle klassen. Fotografen har tidligere fått én æresbevisning i den samme konkurransen, i 2008. I år deltok fotografen med 8 bilder, hvorav 7 fikk æresbevisninger. Han deltok i følgende kategorier: Landscapes, sunset, bridges, buildings, landscape, other og flowers.

- Dette er et resultat jeg naturlig nok er meget fornøyd med, forteller Sturla Strand.

Werner Anderson
Werner Anderson fikk 4 æresbevisninger, 2 i Fine Art - Landscape og 2 i Deeper Perspective. Anderson er fotograf i designbyrået Cox Oslo. De siste årene har ham dokumentert virkningene av krigene i Rwanda, Mosambik, Kosovo, Libanon, Jordan, Bosnia og Herzegovina, Laos, Vietnam og Kambodsja.

- Min kommentar er at det er ekstra stas å få internasjonal anerkjennelse for mitt arbeid med å dokumentere destrueringen av klasevåpen verden over og for mine prosjekter om landskapets sårbarhet. Jeg vil benytte anledningen til også å gratulere Norsk Folkehjelp som har gitt meg muligheten til å følge deres arbeid mot klasevåpen i flere år og som ser den store verdien av å bruke fotografier i denne kampen, forteller Anderson til foto.no.

Og enda flere honorable mentions
Christin Eide fikk æresbevisninger i klassene People - other pro, People - Children pro og Fine Art - Portrait pro.

Agence VU-fotografen Thomas Haugersveen fikk 2 æresbevisninger i kategorien Editorial - Sports pro.

Lina Reinsbakken fikk æresbevisning i klassen People - Culture pro.

VG-fotograf Espen Rasmussen fikk æresbevisning i klassen Editorial - Environmental pro.

Elin Høyland fikk æresbevisning i People - Portrait pro


2010 IPA Winner's gallery:
http://www.photoawards.com/en/Pages/Gallery/winner2010.php

Honorable Mentions IPA - 2010:
http://photoawards.com/en/Pages/Gallery/hmention2010PRO.php
Carsten Andersen -
Carsten Andersen
Taken during an ancient game of football called Royal Shrovetide Football. The game is played over two days, using the whole village of Ashbourne, England as the field. Goals are 3 miles apart and anyone can join. There is no limit to the number of players on each side.
Bjørn Anders Nymoen - Attack - Isbjørn løper mot fotografen
Attack - Isbjørn løper mot fotografen
Bjørn Anders Nymoen
Christin Eide -
"Tintin""
Christin Eide
"Selfportrait of my personality "
Luca Kleve-Ruud -
Luca Kleve-Ruud
Rune Werner Molnes - Unworldly landscape
Unworldly landscape
Rune Werner Molnes
Sturla Strand - Skutebaugen 8
Skutebaugen 8
Sturla Strand
Luca Kleve-Ruud -
Luca Kleve-Ruud

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu