Bli med på kulturminne-fotojakt

Riksantikvaren ønsker din hjelp til å fotografere de 115.000 kulturminnene vi har i Norge. Bli med på en spennende fotojakt etter helleristninger, gravhauger, kirker, veier og steder.
Er du interessert i foto og kultur, har du en PC og en GPS-mottaker – og har du i tillegg litt eventyrlyst innabords? Da har du absolutt alt som skal til for å være med i Riksantikvarens store fotodugnad. Kort fortalt handler det om å få tatt gode bilder av så mange som mulig av de over 115.000 registrerte kulturminnene vi har her til lands.

I Norge finnes over 115.000 registrerte kulturminner. Det er eksempelvis fredete bygninger, fredete kulturmiljøer, verdensarvsteder, kirker, arkeologiske kulturminner og kulturminner under vann. Og hver dag kommer det nye til, når fylkeskommuner, byantikvarer, Sametinget og Riksantikvaren legger inn nye registreringer. Det er disse man ønsker bilder av.

Eget nettsted
Alle disse kulturminnene kan du finne på Riksantikvarens nettsted: http://www.kulturminnesok.no . På Kulturminnesøk kan du slå opp på fylket ditt, kommunen din, og så dra deg frem til stedet der du bor. Her vil du finne registrerte kulturminner som du nå kan foto-dokumentere.
Kjente og ruvende kulturminner er normalt greie å finne. Andre ganger må du be Riksantikvaren om å få GPS-koordinat, slik at du virkelig kan gå på skattejakt med kamera i sekken og GPS-mottakeren i hånda.

Fotodugnad
Vel hjemme legger du de beste bildene ut på Kulturminnesøk sin Flickr-side. Hvis du synes det er greit, kan du gi Riksantikvaren lov til å bruke bildene dine vederlagsfritt for å illustrere de kulturminnene du har fotografert.
Sommeren 2010 ble hver uke de beste bildene premiert med en T-skjorte, en badeball og et handlenett med Kulturminnesøk-logo. Men, som du forstår: Dette var og er langt mer en slags dugnad enn en fotokonkurranse. I dette tilfellet blir det altså mindre med penger på bankkontoen, men desto mer på kontoen for fornuftige og spennende oppgaver. Og her får du virkelig følelsen av å gå på skattejakt for eksempel ute i naturen etter små hauger, fordypninger eller helleristninger.

Spennende
Det er spennende! Dessuten blir kulturhistorie med ett så utrolig mye mer konkret og nært. Har du barn med deg, så vil både du og ungene få store opplevelser når fantasien settes i sving.
Og har du litt flaks, så treffer du raskt på de ”rette personene” når du er ute på denne type foto-oppdrag. Før du vet ordet av det blir du gjort oppmerksom på nye kulturminnesteder som ikke er registrert. På en av turene fikk jeg eksempelvis påvist et mulig 20 meter langt vikingeskip-naust, ble vist en stor pimpstein som kanskje kom sjøveien fra Island til Norge etter et vulkanutbrudd for noen tusen år siden, samt – noe tvilsomt – en stein med runeskrift. Pluss kaffe, lefser og en trivelig prat med utrolig hyggelige mennesker. Det kan derfor være lurt å sette av litt tid når du er ute på denne type fotojobbing. Bare så det er nevnt.

Og helt til slutt: Dette er et langt prosjekt. Man tar ikke 115.000 bilder på ett år.

Fakta:
Kulturminnesøk er basert på kulturminnedatabasen Askeladden som forvaltning og forskere har brukt siden 2004. En del fagtunge opplysninger er tatt bort, mens illustrasjoner, brukervennlige kart og begrepsforklaringer er kommet til. Nettstedet er utviklet av Riksantikvaren, Geodata og Idium.

Det er ikke alle arkeologiske kulturminner som er registert og Riksantikvaren har heller ikke fullstendige registreringer av alle kulturminner. Dersom du har eller får tips til kulturminneforvaltningen om kulturminner som mangler, finner du informasjon om hvordan du varsler om mangler og utfyllende opplysninger på nettstedet.

Noen samiske kulturminner finner du ikke i Kulturminnesøk. Det kan skyldes at de har begrenset offentlighet med hjemmel i Offentlighetsloven. Spørsmål om samiske kulturminner kan sendes direkte til Sametinget på e-post info@samediggi.no.

Det å opprette en Flickr-konto og overføre bilder til Kulturminnesøk kan for noen muligens være en liten bøyg. Snakk med naboens 14-åring, så fikser han/hun det på en-to-tre og viser deg hvordan du skal bruke dette.

GPS-koordinatsystemet som brukes er WGS 84 som benyttes blant annet på turkart. Det er med andre ord ikke grader, minutter og sekunder, slik man bruke til sjøs.


Lenker:
Kulturminnesøk
Innlagte bilder på Flickr.
(c) Harald Harnang - Bjørn
Bjørn
(c) Harald Harnang
Plutselig dukker den opp, bjørnen som et steinaldermenneske sto og risset inn i bergveggen for 9000 år siden. Det er noe av det du kan oppleve på ”fotojakt” for Riksantikvaren. Sted: Ballangen kommune i Nordland fylke.
(c) Harald Harnang - Med eller uten personer
Med eller uten personer
(c) Harald Harnang
Bilder av personer på bildene kan i noen sammenhenger være greie som målestokk, men ta også bilder uten personer. Av personvernhensyn er det bilder uten personer som Riksantikvaren vil legge ut på nett.
c) Harald Harnang - Utstyr
Utstyr
c) Harald Harnang
Etter at du har lokalisert kulturminnene i ditt område trenger du strengt tatt ikke mer enn et fotoapparat som gir bilder med god kvalitet og av og til en GPS-mottaker. Vær obs på at det nå finnes kompaktkameraer med innebygget GPS-mottaker. Her legges koordinatene inn i bildefila. Det finnes også eksterne ”GPS-dingser” som kan plugges inn i mer avanserte kameraer. Men i mange tilfelle må du i tillegg ha med en håndholdt GPS for å finne frem til stedet.
c) Harald Harnang - Enkelt å få oversikt
Enkelt å få oversikt
c) Harald Harnang
Slik kan et kartutsnitt med kulturminnesteder se ut. Klikker du på punktene på kartet kan du få opp utfyllende informasjon.
 - Bergkunst fra Alta
Bergkunst fra Alta
Bergkunst fra Alta, Finnmark. Helleristningsfeltet er rundt 2 000 - 6 200 år gammelt. I dag er det registrert ca. 3 200 figurer, og det oppdages stadig nye. Bergkunsten viser en del av menneskenes trosforestillinger og ritualer, og de var kanskje elementer i myter eller historier. Bergkunsten i Alta står på UNESCOs verdensarvliste. (Foto: Arve Kjersheim)
 - Utedo
Utedo
Rise Jernbanestasjon på Arendalsbanen ble bygd i 1910, og er en av arkitekt Paul Dues trebygninger i jugendstil. Utedoen ved stasjonen – eller privetet – som det man kalte det den gang, er også fredet. Privetbygningen hadde opprinnelig tre ”sitteplasser”, pissoar og vedbu. I dag brukes bygningen utelukkende til vedskjul. (Foto: Birger Lindstad)
 - Pyramide
Pyramide
Pyramiden på Austråt (Østeråt), Ørland, Sør-Trøndelag. Pyramiden ble i 1665 reist av Ove Bjelke som minnesmerke over forfedrene. Den ligger på tomten etter den eldre bebyggelsen på Austråt. Austråt er en av Trøndelags historisk mest berømte herregårder. Den var siden tidlig på 1000-tallet sete for mektige høvdingætter i tidlig middelalder. (Foto: Roy Åge Håpnes)

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
John S.
Vinnerne får et eksklusivt sett med T-skjorte, badeball og handlenett med Kulturminnesøk-logo. Som kjent får man aldri for mange badeballer.

John
18.8.2010
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu