Narva

Det er ikke ofte du kommer over to syttenårige gutter dypt engasjerte i andres fremtid. Med kamera i hånden har Ole A. Kirknes fotografert og gjennom tastaturet har Tore Østbø fortalt. De har vist menneskene i Narva respekt, samtidig som de har dokumentert hverdagen. Håpet er å kunne gjøre denne hverdagen litt bedre.
”Det første som slo meg når vi entra busstasjonen i Tallinn, var at vi så ut til å bryte alle normer en gjennomsnittlig person i Tallinn er innehaver av. Ingen av oss røyka, vi snakka et fremmed språk, jeg hadde Converse-sko – noe ingen andre så ut til å ha. Ole har et hår som er totalt ukjent for enhver ester.” – utdrag fra mailen foto.no mottok fra Ole A Kirknes og Tore Østbø.

Empati
- Ideen fikk jeg en sen kveld jeg bare satt og eksisterte.

Ole Alexander Kirknes har sammen med kameraten Tore Østbø slått flere fluer i en smekk. De har gjennomført et veldedighetsprosjekt og et skoleprosjekt. De har reist, fotografert og skrevet. De har laget utstilling og bok. De har også vist empati og medmenneskelighet. Alle pengene de tjener på prosjektet skal gå til Mercy Center i Narva.

- Til tross for all jævelskapen det estiske folket har opplevd, har jeg aldri før sett noen med så stor livsglede og pågangsmot. Du ser fort hvor bortskjemt og sytete du selv er i møte med en slik gruppe mennesker. De fleste hadde egenskapen til å kunne legge de vonde tankene på hylla ei stund. La være å ta sorgene på forskudd.

"Å reise som en norsktalende, nesten engelsktalende syttenåring i norsk luftareal, er ikke noe problem. Men når man for det første har en litt for tung bag – 2kg over maksgrensa – total uvitenhet i det estiske språk og ei klokke som lever sitt eget liv, blir det noe mer komplisert." - Utdrag fra bloggen til Kirknes.

Skjebnebestemt
Mercy Center i Narva er et fritidssted for barn. Fattige barn hvor foreldre ikke klarer å strekke til. Barn som trenger støtte, trygghet og kjærlighet. Flere har alkoholiserte foreldre ute av stand til å ta seg av dem. Andre har foreldre som jobber doble skift for å få hjulene til å gå rundt. Inspirert av «Våre gatebarn i Estland» ville Ole Alexander Kirknes hjelpe.

- Ved å gi penger til Mercy Center kan vi bidra til å gi barna en bedre hverdag. Vi har så jævla mye, hvorfor ikke gi bort noe av det?

Grunnen til at Ole Alexander Kirknes har ekstra sympati for Narva er hans mor. Etter en reise dit på nittitallet bestemte hun seg for å begynne med hjelpesendinger. Hun var mildt sagt sjokkert over tilstanden.

- Spør du noen fra Narva så var det nok skjebnebestemt og jeg har hørt min mor blitt beskrevet som gudesendt flere ganger.

Inntrykk
Oppholdet i Estland bød på mange ulike opplevelser og inntrykk. Tidssoner og ukjent kultur gjorde sitt til å forvirre. Stikkontakter uten jording ga uante utfordringer. Det meste er godt beskrevet i bloggen, og burde leses der i sin helhet. Tore Østbø sine fargerike tekster er både festelige og hjertevarme.

"Stikkontakter uten jording pluss en speilrefleks med magnesiumhus førte til en Ole Alexander Kirknes på pulserende strøm. Kursen var enten STIKKONTAKT – BLITS, eller STIKKONTAKT – BLITS – SYNKRONISERINGSKABEL – KAMERA – OLE, og han endte opp med å låne et par gummikledde arbeidshansker, eller som de fra nå av kalles; støtfrie fotohansker." - Utdrag fra bloggen til Kirknes.

Mangler midler
Utstillingen bærer navnet «Narva.» Enkelt og greit. Den henger i dag på de hvite veggene til Brød&Circus i Verdal. 1. september blir den flyttet til et galleri i Inderøy kommune, og siden til en cafe i Trondheim. 35 bilder delt inn i feature og studioportrett. Turen, prosjektet og utstillingen ble realisert gjennom sponsing. Fremdeles mangler det midler til å få trykket boken. En billedbok med faktaopplysninger rundt Narva, Mercy Center og Våre gatebarn i Estland. Forhåpentligvis har guttene til slutt samlet en fin sum til Mercy Center.

"Det er ikke får nå at i alle fall jeg virkelig har lært meg å sette pris på det man har, og ikke syte over alt det man ikke har. Hvem i helvete bryr seg om kjøttet er seigt så lenge det fyller opp en tom mage!? Det tar oss omkring to timer med fly til Estland, og her finner man folk som lever i en helt annen verden. Gud bedre dette er sagt mange ganger før, både med bedre ordlegging og moral, men fy faen for en verden vi lever i." - Utdrag fra bloggen til Kirknes.

Brennende engasjement
Uavhengig av hvor mye penger de samler inn, Ole Alexander Kirknes og Tore Østbø har uansett vist et brennende engasjement. De har satt søkelyset på Narva, gitt stedet et ansikt og gjort resten av oss mer bevisst over situasjonens tilstand. «Ute av øye, ute av sinn» er det et ordtak som heter. Takket være Ole Alexander Kirknes og Tore Østbø vil Narva og Mercy Center være i sinnet vårt en god stund til.

"Jeg slenger med et råd om å ikke bare fly forbi alle innsamlingsaksjoner man møter i hverdagen. Ingen av oss har drevet veldedighet før nå, men etter å ha sett hva veldedighet utgjør tar vi det som en selvfølge at rike idioter som oss bidrar." - Utdrag fra bloggen til Kirknes.

Bloggen til Ole A. Kirknes
Hjemmesiden til Ole A. Kirknes
Mercy Center

Ole Alexander Kirknes -
Ole Alexander Kirknes
Ole Alexander Kirknes -
Ole Alexander Kirknes
Ole Alexander Kirknes -
Ole Alexander Kirknes

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu