Utstilling
Innholdet i denne artiklen er ikke redaksjonelt

THE SAME - with a few small differences

Det er duket for utstilling på Fotogalleriet med den norsk-engelske kunstneren Jason Havneraas.
PRESSEMELDING:

Utstillingen The Same, with a few small differences presenterer nye foto- og videoarbeider av den norsk-engelske kunstneren Jason Havneraas. Dette er kunstnerens første separatutstilling i Norge. Arbeidene springer ut av Havneraas' livslange engasjement i Camphill-fellesskapet, hvor han selv er oppvokst og siden har arbeidet regelmessig.

Camphill er en verdensomspennende organisasjon av inkluderende fellesskap og landsbyer, hvor mennesker med spesielle omsorgsbehov lever sammen med sine medarbeidere snarere enn sine omsorgsgivere. Camphill er inspirert av den antroposofiske filosofien til Rudolph Steiner. I Norge er det seks slike samfunn. Havneraas portretterer i sine fotografi beboere i norske Camphill-landsbyer eller deltagere i begivenheter i deres regi.

Fotografiene undersøker forholdet mellom likhet og forskjeller gjennom dokumentasjon av de mange skuespillene og festivalene som finner sted i Camphill-landsbyene i løpet av året. Gjennom sin oppvekst ble kunstneren dypt påvirket av den seremonielle pomp og prakt han observerte rundt seg ved disse anledningene. Regelmessigheten i disse hendelsene er vesentlig: De repeteres igjen og igjen, men hver gang med noen få, små forskjeller, slik utstillingstittelen indikerer.

Fotoserien fokuserer i hovedsak på disse oppsetningene og deres ekstravagant kledde aktører, og er delvis inspirert av det visuelle språket i ulike former for europeisk religiøst maleri. Fotografiene er tatt med storformatkamera, som gir svært skarp detaljgjengivelse og et nøytralt uttrykk. Bildene kombinerer to tilsynelatende motsatte tendenser innenfor nyere kunstfotografi: dokumentasjon og iscenesettelse.

De to videoarbeidene i utstillingen portretterer Paul, en dagarbeider i Camphill Rotvoll. I motesetning til Havneraas' fotografier, hvor virkelige mennesker trer inn i seremonielle rammer, snur videoarbeidene dette på hodet ved å tillate subjektet selv å snakke fritt. Også videoarbeidene er produsert med et storformatkamera, ved at de er skutt gjennom kameraets mattskive. Denne nyskapende teknikken gir arbeidene et særegent uttrykk, som kombinerer elementer fra digital bildeproduksjon med førfotografiske teknikker.

Paul er også avbildet på omslaget til siste nummer av Camphill i Norges magasin, Landsbyliv. Utgaven inneholder artikler om og bilder fra utstillingen, sammen med ordinære nyheter fra organisasjonen, og fungerer som en uoffisiell katalog og bakgrunnsguide til utstillingen. Magasinet vil være til salgs under utstillingen.

Deltagende observasjon er sentralt i Havneraas' kunstneriske praksis. Havneraas deltar selv i Camphilllandsbyene som aktør i oppsetningene og som betalt arbeider. Dette er minst like viktig for hans praksis som den fysiske produksjonen av kunstverkene. Jason Havneraas er født i 1978 i Aberdeen, Scotland, og bor og arbeider i Trondheim og Oslo. Han har sin kunstutdannelse fra University of Plymouth (2000–2003) og Kunstakademiet i Trondheim, NTNU (2004–2006).

Fotogalleriet viser i år to separatutstillinger utvalgt fra utstillingssøknader. Jason Havneraas er den andre av disse.
Jason Havneraas - The very same and the very different
The very same and the very different
Jason Havneraas
Jason Havneraas - They fairly pour warmth into him
They fairly pour warmth into him
Jason Havneraas
Jason Havneraas - Narnia
Narnia
Jason Havneraas

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu