Suksess for Nordic Light

Årets Nordic Light-festival var full av de store høydepunktene. Tallenes tale er også klar: Årets festival er den best besøkte noen gang.
Corbijn, Erwitt, Riboud og så videre. Og mange mange flere. Det var stort å være på årets Nordic Light. Det var slik det skal være. Mye inspirasjon. Masse folk. Og kvalitet så det holder.

Årets festival, den femte i rekken, var også tidenes best besøkte. Festivalen har registrert en økning i besøkstallene på hele 113 prosent i år i forhold til i fjor. Både flere tilreisende og økt interesse fra byens befolkning resulterte i mer enn 35.000 besøk på de forskjellige betalende arrangementene og over 60.000 besøk totalt, skriver festivalen i en pressemelding. Nå er det viktig å påpeke at alle aktiviteter en deltager er med på, blir registrert. Det vil med andre ord si at en aktiv deltager, som går på mange utstillinger og får med seg mange foredrag, bidrar til gode tall for festivalen.

- Det er artig å registrere at vi har hatt flere tilreisende til byen enn tidligere. Og de kommer fra både inn- og utland. Men også lokale firmaer har bidratt til en økning i besøkstallene, ved at flere av dem har spandert billetter på sine ansatte. I år har vi opplevd flere fulle arrangementer enn noen gang tidligere. Vi fryktet dette femte året, derfor er det ekstra artig at vi i stedet fikk publikumsrekord.

Samtidig som festivalen vokser seg større og større, blir det nye utfordringer. For at det skal bli plass til flere folk på festivalen må det gjøres noen grep.

- Utfordringen for oss er å holde på den intime atmosfæren vi har under festivalen her i Kristiansund. Vi vil likevel prøve oss med noen justeringer. Det kan være flere parallelle foredrag, workshops og andre aktiviteter.

Neste år vil det også komme flere fagfotografer til Nordic Light.

- Det er gledelig for oss at Norges Fotografforbund har valgt å legge sitt vårmøte til fotofestivalen i 2011. Vi har også begynt å jobbe med neste års program, og har alt flere navn på lista.

Mine ønsker for neste års festival.
La meg først nevne fire navn som jeg virkelig ønsker å se og høre. Jeg er sikker på at mange deler mitt syn. To av dem er blant de største av de største: Salgado og Josef Koudelka. Mer trenger jeg ikke si om dem.

Og så er det to stykker som virkelig kan utfordre, som mest sannsynlig kommer til å bli blant de virkelig store fotografene: Simon Norfolk og Antoine D’Agata.

Ja, også må jeg nevne et navn til (når jeg først kommer med noen ønsker): Martin Parr. Jeg vet han har vært der før, men det er sikkert flere enn meg som ikke fikk oppleve det.

Kanskje vi også til neste års festival kan få oppleve noen faglige diskusjoner. Slik det er i dag er Nordic Light i stor grad bygget opp rundt utstillinger, bildevisninger og foredrag. Ja, jeg vet det også arrangeres Ansikt-til-ansikt med Morten Krogvold og gjester, men disse handler ofte om andre ting enn foto. Det synes jeg er positivt. Men det jeg gjerne skulle sett, og opplevd, er faglige diskusjoner, i et panel, med kompetente personer. Og nevnte Martin Parr er jo en perfekt mann til å være med på noe slikt. Han har jo gjort så mye mer for fotografiet enn å bare fotografere.

Uansett er jeg sikker på at neste års festival også blir en inspirerendes og god festival. La oss bare håpe at det ikke kommer alt for mange mennesker. Det er jo noe spesielt med den intime atmosfæren...

Og så får vi håpe og ønske at festivalen kanskje endelig blir sikret økonomisk ved en plass på statsbudsjettet. Det er det absolutt verdt.
Morten Løberg - Gjester og frivillige på Nordic Light
Gjester og frivillige på Nordic Light
Morten Løberg

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu