Sonys kompakte systemkameraer

Bildekvalitet som fra et speilreflekskamera, dimensjoner og vekt som et kompaktkamera. Sony viser hvordan dette kan gjøres med NEX-3 og NEX-5.
Systemkameraer uten speil
Slike konstruksjoner har en fordel som Sony legger vekt på; de kan lages mindre når speil og speilhus er borte. Dette gjør at brukere som enten ikke vil ha større speilrefleksmodeller, eller ønsker et mindre kamera til å komplettere et eksisterende system basert på speilrefleks, kan få en bildekvalitet som er på linje med speilreflekskameraets. For Sonys to NEX-modeller er dette siste kravet gjennomført ved at bildebrikken er meget stor til et kompaktkamera å være: 15.6x23.4 millimeter. Dette er en CMOS-brikke, og vi legger merke til at størrelsen tilsvarer hva som er gjennomsnittet av digitale speilrefleksmodeller. Når vi vet at det er en sammenheng mellom brikkestørrelsen og hvilke rammer produsentene kan utfolde seg innenfor når det gjelder ytelser i forhold til pikseltall, må Sony nødvendigvis ha rett når de fremhever systemet sterke sider når det gjelder bildekvalitet. Konstruksjoner av typen NEX har ulempen at det ikke er hverken optisk søker eller noen egentlig elektronisk søker som kunne erstatte denne, det er skjermen som må brukes som søker slik at kameraet må holdes ut fra kroppen ved fotografering. For de som kjøper denne type kamera, vil derfor kompakthet og liten vekt være høyeste prioritet. Det spesielle med Sonys to modeller er at den store brikken gir potensialer for høyere bildekvalitet enn systemer som bygger på mindre brikker. Kompaktheten er ivaretatt ved at det største av disse to, NEX-5, måler 110.8x58.8x38.2 millimeter. Vekten er for NEX-3 297 gram, for NEX-5 er den 287 gram, begge tall oppgitt med batteri og minnekort men uten objektiv.

NEX-3 og NEX-5
Pikseltallet for begge to er 14.2, noe som bør gå bra med en så stor brikke. ISO-spennvidden er fra 200 til 12800, noe som tyder på at Sony selv mener at kameraene bør kunne brukes på høye ISO-verdier. En tommelfingerregel er at den aller høyeste ISO-verdien et kamera kan stilles inn på, har liten bruksverdi, mens den nest høyeste kan være bra. Hvis dette er tilfelle, lover det godt.

Forskjellene mellom NEX-3 og 5 er ytterskallet, hvor førstnevnte er bygget helt i plast mens sistnevnte er laget med ytterskall i magnesium. Det er også noen andre små forskjeller på brytere og utseende, og vi følte nok at NEX-5 ga et bedre inntrykk. Den bruksmessig mest viktige forskjellen er imidlertid at NEX-3 kan ta opp video i maksimalt 1280x720 piksler (i MP4), kan NEX-5 skilte med hele 1920x1080 piksler (i AVCHD). Disse to forskjellene er etter vårt skjønn verdt å betale en merpris på 1000 kroner for, dette er nemlig prisforskjellen mellom kameraene. Begge to har selvfølgelig HDMI-utgang, og stillbilder og film lagres på Secure Digital eller Sonys egen minnebrikke Memory Stick PRO Duo.

Skjermen er den samme på begge, en såkalt XtraFine TruBlack LCD med størrelse 7.5 cm horisontalt og 921 000 piksler. Vinkelen på denne skjermen kan justeres opp og ned, slik at man faktisk kan oppnå en søkereffekt som tilsvarer sjaktsøkeren hvis skjermen vippes slik at overflaten peker rett oppover.

Mer om funksjon
Opptakshastigheten er lik på begge, 2.3 bilder i sekundet. Det finnes også en hastighetsprioriteringsinnstilling, men denne medfører at man mister autofokus og eksponering etter det første bildet i en serie.

Bildestabilisator er en selvfølgelig del av systemet, denne sitter i objektivene og ikke i huset.

Optikk
Sony lanserte tre tilpassede objektiver sammen med de to kamerahusene:

16mm 2.8 - dette objektivet har ingen bildestabilisering, men er til gjengjeld lyssterkt.
18-55mm 3.5-5.6 med stabilisering
18-200mm 3.5-6.3 med stabilisering

Som vi ser, har de to zoomobjektivene lav lysstyrke, eller rettere sagt helt standard i forhold til vanlige "konsumentobjektiver." Den lyssvake optikken kan funksjonere greit i godt lys, men vi føler nok at dersom dette systemet skal utnytte sitt potensiale fullt ut er det ønskelig at objektivutvalget utvides til å omfatte både tele, makro og en enda kraftigere vidvinkel - alt sammen med god lysstyrke. Det leveres et adapter for å kunne bruke Sonys objektiver til Alpha-speilrefleksene, men bruk av Alpha-seriens optikk medfører at man mister autofokusen og er ingen optimal løsning. Tilpassede objektiver er derfor nødvendig for å få mest mulig ut av systemet.

Vårt inntrykk
NEX-5 i særdeleshet virker med sitt metallhus solid bygget, og med bedre videofunksjon i tillegg synes det liten grunn til å velge NEX-3. Selve formfaktoren er med objektiv påmontert noe uvant, men dette er ingenting negativt. Vi tror at systemets fremtid i stor grad avhenger av objektivutvalget. Konseptet vil med overveiende sannsynlighet kunne få mange kjøpere, dersom det også tilbys et utvalg objektiver som dekker enda flere ulike behov vedrørende lysstyrke og brennvidde. Batterikapasiteten oppgis til 330 bilder pr. ladning, noe som ikke er mye, men ganske vanlig for kompaktkameraer.

NEX-5 blir ventelig å finne på det norske markedet i siste del av juni, mens NEX-3 kommer i begynnelsen av juli. Prisen er 5000 for NEX-3 med 16mm 2.8, 6000 for NEX-5 med 16mm 2.8. Pakkeløsninger med 18-55 3.5-5.6 koster 500 kroner mer. En pakke med både 16 mm og 18-55 koster henholdsvis 6400 og 7500 kroner. En pakke bestående av NEX-5 og 18-200mm 3.5-6.3 kommer på 10900 kroner.
Sony -
Sony
Et kompakt kamera i praktisk bruk
Sony -
Sony
Skjermen som også er eneste søker ser slik ut
Per Inge Østmoen  -
Per Inge Østmoen
Slik ser kameraet ut liggende i fotografens hånd

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu