Adobe Photoshop CS5 - preview

Nyeste versjon av Adobe Photoshop er presentert med over 100 nye funksjoner.
Da var endelig nyeste versjon av Adobe Photoshop presentert. Med over 100 nye funksjoner, noen selvsagt mer spennende enn andre, er det kanskje ekstra gledelig for Mac-brukere at denne versjonen støtter native 64 bit. Det vil si at det lenger ikke er noen begrensning på mengde med ram en kan dedikere til programmet. En fordel PC brukere har hatt helt siden versjon 11, CS4.

Bland de viktigste nye funksjonene for fotografer finner man:
- En vesentlig forbedret hastighet
- Ny Adobe Camera Raw (ver. 6.0, samme som man finner i Lightroom 3 Beta)
- Bridge bygget inn i PS (man slipper å starte dette som eget program fra nå av)
- Nye klonefunksjoner (content aware, et vesentlig “smartere” verktøy enn tidligere).
- “Truer Edge” som hjelper deg frem til bedre seleksjoner, som feks ved frilegging av hår.
- “Puppet Warp” tøy og bøy alt du ønsker (dette må nesten sees).
- En helt ny HDR(pro) funksjon.
- “Bristol Brushes” pensler som oppfører seg som ekte pensler ved bruk av feks Wacom Intous4 brett.

I en pressemelding skriver Adobe at forbedringene som nå kommer i Photoshop CS5 er etterlyst av brukerne for å forenkle arbeidsdagen, som for eksempel intelligente funksjoner som tilpasser seg automatisk til bildenes innhold slik at selv komplekse bearbeidelser kan gjøres med bare noen tastetrykk.

- I løpet av de siste to tiårene har vi sett et utrolig samspill mellom brukere som ønsker å teste grensene for sin personlige kreativitet og Adobes utviklingsteam som har hjulpet kunder til å gjøre sine visjoner til virkelighet. Det fikk vi blant annet oppleve da vi for et par uker siden lastet opp en video med en forhåndsvisning av " Content Aware-funksjon". Med over to millioner visninger den raskt blant de mest spredte video på nettet og det "magiske" i denne funksjonen var et av de mest diskuterte temaene på Twitter. Den nye versjonen av Photoshop inneholder noe av den mest banebrytende teknologien som noensinne har kommet fra våre laboratorier, og det er store forventninger blant våre kunder, sier Hollström, produktspesialist hos Adobe Systems Nordic.

Hastighet – Photoshop CS5 vs. CS4
Jon Rune Trengereid har testet hastigheten på Photoshop CS5 og sammenlignet enkelte vanlige gjøremål, CS5 mot CS4. Testen er gjort på Trengereids hjemmemaskin, en Mac Pro 2×2.8Ghz Intel Xeon med 18gb Ram. Testen viser ganske klart at CS5 er en god forbedring fra sin forgjenger:

Oppstart: CS5 2.3sek - CS4 2.7sek
Åpning av 1.8gb fil: CS5 15sek - CS4 16sek
Oppskalering av samme fil: CS5 50.7sek - CS4 1min 45sek
Oppskalering av 126mb fil: CS5 4.4sek CS4 5sek

Sammensetting av 3 stk 21mp raw filer til HDR: CS5 1min 6sek - CS4 56.2sek.
(Merk at disse resultatene ikke er direkte sammenlignbare, da CS5 har fått en helt ny overlegen HDR funksjon, kalt HDRpro).

Produksjon av Panoramabilde fra 8 stk 21mp raw filer: CS5 1min 9sek - CS4 1min 30sek.
(I tillegg til hastighetsforbedringen må man også ta i betraktning det svært så forbedrede resultatet man nå kommer frem til).

Testen ble kjørt på GM(final release, altså ikke beta) versjonen av CS5, og alle tester er gjennomført 5 ganger hver, slik at tidene du ser her er snitt-tider. Photoshop ble også lukket og åpnet mellom hver test, samt at system minne ble frigjort.

ADOBE CAMERA RAW 6.0
Samtlige som har benyttet seg av den åpne testversjonen av Lightroom 3.0 Beta2, har sett hvor enormt forbedret ACR er blitt. Nå er samme ACR bruksklar i Photoshop CS5.
Denne 6-versjonen, henter utvilsomt bedre informajon ut av Raw-filene dine. Ønsker du ikke å vente til CS5 slippes, kan du i mellomtiden teste den i Lightroom 3 Beta 2.

BRIDGE
Programmererne hos Adobe har vært så smarte at de nå har inkludert Bridge som en del av Photoshop. Dvs. MiniBridge, ligger klar til å gå igjennom foldere og bilder. Selvsagt kan du også starte bridge som selvstendig program, skulle du foretrekke det.

CONTENT AWARE
Er muligens den nye standarden for cloning og healing, i Photoshop. Teknologien gjør det utvilsomt mye enklere å få til ok resultater på kort tid. I korte trekk tar nå Photoshop mer hensyn til “viktige” detaljer i bildet ditt og er mer kritisk til hvordan den legger til ny pikselinformasjon når du cloner eller healer.

PUPPET WARP
Er en fasinerende ny funksjon, som lar deg bøye og tøye på objekter på en helt annen måte enn tidligere.

HDRpro
HDR funksjonen til Photoshop har til nå vært lite nyttig av seg, og de fleste har sverget til tredjeparts programmer for dette. Vi vil påstå at det ikke lenger er nødvendig. Man har nå full kontroll over tone-mapping. Hva mer trenger man?

BRISTOL BRUSHES
Bristol Brushes har lenge vært et av høydepunktene med CS5. Å ha pensler som fungerer som ekte pensler ved bruk av tegnebrett er jo sikkert kjempe fint for digitale artister og malere, men hvordan kan fotografer utnytte denne teknologien? Svaret er at vi ikke er helt sikker ennå, men at enkelte typer retusjering kanskje kan forenkles ved bruk av teknologien.

Etter planen slippes CS5 pakken til publikum om rundt 30 dager, og man kan da laste ned og teste produktene gratis i 30 dager. Man kan allerede nå forhåndsbestille produktet.

Onsdag 14. april viser Trengereid en video om CS5 på sin blogg:
Trengereids blogg
 -

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu