Utstilling
Innholdet i denne artiklen er ikke redaksjonelt

Frihetens Veier

I utstillingen Frihetens Veier på Galleri Trafo ønsker Astrid J. Johannessen å vise at rikdom er så mye mer enn penger.

PRESSEMELDING:

I utstillingen ønsker Astrid J. Johannessen å vise at mennesker vi i Vesten tenker på som fattige har mye å lære oss. I deres tilværelse klarer de seg ikke uten andre mennesker, de må gi og ta imot, be og by. Således har de bevart en nyansert måte å forholde seg til andre mennesker på, fra nær familie til fremmede. Deres rikdom er i forbindelser, ikke i det materielle. En rikdom vi i den vestlige verden har glemt hvordan vi skal bruke; pengene isolerer oss fra hverandre slik at vi ikke lenger trenger hverandre. Denne kunnskapen er noe vi kan lære av. I dette prosjektet har hun brukt tid på å bli kjent med en gruppe mennesker i ruinene av den Sovjetiske industribyen Sumkayit i Azerbadjan og i forstaden St. Denis i Paris hvor sigøynerne har bygget en liten landsby.

Utstillingen består av 10 fotografier, hovedsakelig portretter samt en videoprojeksjon med 3 videoarbeider på til sammen 28 minutter.

Fotografiene er portretter av fattige barn og sigøynerfamilier i ruinene fra den Sovietiske industribyen Sumkayit i Azerbadjan og forstaden St. Denis i Paris. Fotografiene er tatt med et gammelt russisk kamera og blitt behandlet analogt i prosessen. De formidler den psykologiske tilstanden til menneskene som er avbildet og de omgivelser som er deres midlertidige hjem inntil de blir jaget vekk.

I de fleste av Johannessens videoer står hun for alle sider av produksjonen: kamera, regi, scenografi, produksjon og skuespill.

Med denne utstillingen viser hun nye trekk i sin kunstneriske bane: Det dokumentariske språket ligger i spenningsfeltet mellom det autentiske og dramaturgiske. Det blir vist et større videoarbeid bestående av 3 filmer med utgangspunkt i det samme landskapet i Sumkayit, Azerbadjan. I videoarbeidene opptrer tidvis de samme menneskene som hun har portrettert i fotografiene. Således kommer tilskueren nærmere deres virkelighet slik den er utenfor fotografiets utsnitt: Nærværet av Sovjet-tidens oppløste ruiner med sin industri og statlige hus. Scener fra stedet filmes over tid.

Astrid J. Johannessen bor og arbeider i Oslo og har sin utdannelse fra Statens Håndverks- og Kunstindustriskole, Statens Kunstakademi og The Russian Institute of Cinematography i Moskva. Hun har stilt ut ved steder som Kunstnernes Hus, Kunstnerforbundet og Stenersenmuseet. Arbeidene hennes er innkjøpt av blant andre StatoilHydro.

Først i neste fase med redigering formes historiene, noen ganger i kombinasjon med rollespill som i Eksil og De Dødes Hus hvor hun selv opptrer.

Galleri Trafo: http://www.galleritrafo.no

Astrid J. Johannessen - Natascha (9 år) i Sumkayit, Aserbajdsjan.
Natascha (9 år) i Sumkayit, Aserbajdsjan.
Astrid J. Johannessen
Ole Buenget - Astrid J. Johannessen er akttuell med utstillingen Frihetens Veier hos Galleri Trafo i Asker.
Astrid J. Johannessen er akttuell med utstillingen Frihetens Veier hos Galleri Trafo i Asker.
Ole Buenget

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu